HALVGROVE RUNDSTYKKER MED RUG

Fyll opp fryseren med deilige og luftige rundstykker med rug. De er ypperlige til frokost, brunsj, lunsj, i matpakken - eller som tilbehør til suppe, salat eller gryterett, for eksempel.

Annonse

Ingredienser

450 g hvetemel
200 g sammalt rugmel, finmalt
25 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts salt
1 klype sukker
5 dl vann , romtemperert
100 g smør , i terninger
havregryn eller kjerner/frø, grovt hakket (til topping)

SLIK GJØR DU

Halvgrove rundstykker med rug

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, i bakebollen. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, eller litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 20 jevnstore emner. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett (eller et stekebrett med slippbelegg, som jeg har brukt her). La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter.

Halvgrove rundstykker med rug

Pensle rundstykkene med vann og strø over (knuste) havregryn, frø eller kjerner. Klipp eller skjær et snitt i rundstykkene og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 16-20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg eller som tilbehør til for eksempel suppe, gryterett eller salat.

Halvgrove rundstykker med rug

TIPS

  • Dersom du ønsker grovere rundstykker kan du øke andelen rugmel noe, og redusere andelen hvetemel tilsvarende. Juster eventuelt med litt mer vann dersom deigen virker tørr.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene, les mer her (pkt. 7) om hvordan du gjør det.
  • Rundstykkene kan fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

Ønsker du å motta nyhetsbrev med oppskrifter, tips og inspirasjon 2-4 ganger pr. måned? Da må du melde deg på nyhetsbrevet via skjemaet helt nederst på siden. 

EnglishREAD IN ENGLISH
    1. Dersom du ønsker å abonnere på nyhetsbrevet må du skrolle deg helt nederst på nettsiden, under instagrambildene. Der finner du en boks hvor du kan skrive inn e-postadressen din. Lykke til!

  1. Pleier å ha nøytral matolje på hender og benken når jeg ruller de inni hånden. Da bli de helt glatte å “rynkefri”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.