Foccacia er et forholdsvis flatt brød som vi vanligvis forbinder med det italienske kjøkken. Jeg laget min første foccacia da jeg var i barselpermisjon for ca 4 år siden, og forbinder det med den koselige tiden som aldri kommer tilbake. Med blant annet lange late morgener, myk babyhud, lange trilleturer og koselige barselbesøk.

Foccacia er kjapt og enkelt å lage. Du rører raskt sammen ingrediensene til en løs deig, som etter en forheving hvelves oppi langpannen. Når det gjelder garnityr kan du gjøre det helt enkelt fra å bare ringle over litt olivenolje og strø på litt maldonsalt, til å fylle den omtrent som du ville ha laget en pizza (se feks denne oppskriften). Denne foccaciaen er penslet med en smaksrik urteolje og passer for eksempel godt til en deilig suppe.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Foccacia

7 dl vann , ca. 25 grader
25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ss honning
1 ts salt
900-1000 g hvetemel

Urteolje

Basilikum, rosmarin og timian, hakket
2 fedd hvitløk
1/2 dl olivenolje (ca.)
maldonsalt

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene (men hold igjen på litt av hvetemelet) i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter.

Mens foccaciaen hever rører du sammen urteoljen. Ha urter og hvitløk i en morter eller lignende, og mos det sammen til en jevn masse. Tilsett olivenolje og rør godt sammen. Dypp den ene fingeren oppi urteoljen og stikk hull her og der i den ferdighevede deigen. Fordel deretter resten av urteoljen forsiktig over brødet, og la den gjerne renne nedi de små hullene. Strø deretter gjerne over litt mer maldonsalt. Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.

Eventuelle rester kan skjæres opp i passende biter og puttes i fryseren. De blir ikke helt som nybakte igjen, men er kjekke å finne som tilbehør til en suppemiddag eller lignende på en travel hverdag. La foccaciaen tine helt opp og varm den i varmluftsovn ved 175-200 grader i 4-5 minutter.

Enjoy!

(Alle foccaciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg har forsøkt å lage foccacia tidligere, men ikke med stort hell dessverre. Jeg gleder meg til å prøve ut denne oppskriften, og håper på suksess denne gangen.
  For meg ser det ut som om du har brukt en litt mindre form enn en langpanne, som oppskriften sier. Blir den litt tykkere og saftigere om man bruker tilsvarende form som på bildet?

  1. Det stemmer at det er avbildet en mindre form enn en vanlig langpanne. Jeg laget to mindre foccacia av denne oppskriften, som tilsammen rommer det samme som en stor langpanne. 🙂 Lykke til!

 2. Jeg digger denne bloggen din!!!! 🙂
  Og foccacia er noe av det beste som finnes. Skal teste denne oppskriften så snart jeg får tid. Ha en god dag!

 3. Jeg digger også bloggen din!

  Denne oppskriften ser herlig ut og skal skal testes ut!

  Er så glad for at jeg får oppskriften inn i innboksen min <3 Dagens lille høydepunkt!

 4. Jeg har i dag prøvd ut foccacia brødet ditt sammen med kremet sellerirotsuppe med chorizo og chiliolje:-) Det smakte helt fantastisk:-) Fikk masse skryt av familen:-)

  Så dette skal jeg prøve flere ganger.

  Har også tenkt å prøve ut flere av dine inspirerende oppskrifter ikke minst nå til jul.
  Har lyst å prøve ut pepperkakeoppskriften din samt bringebærkonfekt

  Så tusen takk for masse gode middagstips:-)

 5. Jeg brukte denne oppskriften da jeg laget foccacia i dag, og det ble stor suksess. Jeg ville bare takke deg for alle de nydelige og smakfulle oppskriftene du legger ut her. Jeg har masse glede av dem 🙂

 6. Fantastisk fin matblogg:) Enkel å følge for store og små 🙂 denne bloggen kommer til å bli mye brukt.Gleder meg like mye hver gang jeg åpner den 🙂

 7. Hei.
  Jeg er en ivrig leser av bloggen din. Så utrolig mange herlige oppskrifter.

  Laget denne foccaciaen da vi hadde familiebursdag i heimen i går. Hadde suppe ved siden av. Har sjelden fått så mye skryt for tilbehøret som denne gangen.
  Det ble veldig bra. 🙂
  Hevet en del lenger enn du har skrevet, så den ble kjempe luftig.

  Takk for inspirerende blogg. 🙂

 8. Hei Trine!
  Først et stort tillykke med kommende kokebok!
  Jeg har kikket og latt meg inspirere av mange matblogger og net sider, men det er denne jeg alltid vender tilbake til.
  Flotte bilder, gode forklaringer og herlige oppskrifter!
  Kommer til å være trofast bruker!!

  Lykke til med boka:))

  Hilsen

  Bente

 9. Hei!

  Tusen takk for masse inspirasjon, nydelige bilder og gode oppskrifter! For tiden er det indisk kyllingsuppe med eple, ingefær og chili som er favoritten her hjemme, og da sammen med focaccia. Ser du har mange oppskrifter på det også, og vil gjerne tipse deg om at det staves focaccia og ikke foccacia. Du kan jo Google det sammen med «ricetta» som er oppskrift på italiensk … 🙂

  Vennlig hilsen Elisabeth

 10. Hei!
  Har lagd denne før, og den er fantastisk god! 😀
  Skal lage den igjen til helgen, og får besøk rett etter jobb.. Går det an å la den heve de timene jeg er på jobb, eller blir den ødelagt da?

 11. Jeg lagde denne i går og den ble helt fantastisk! Tror jeg kommer til å doble mengden urteolje neste gang, men den var utrolig god! ❤️

 12. Hei!
  Dette ble kjempegodt! Men jeg har det problemet at når jeg skal heve i langpannen, så klistrer kledet seg fast i deigen… Noen tips for å unngå dette?
  Tusen takk og god påske!

  Hilsen Stine Marie

  1. Jeg pleier å legge et stekebrett over langpanna/formen i steden for håndkle, da blir det ikkeno kliss

 13. Hei.
  For en enkel mann som en sjelden gang skal briljere på kjøkkenet og overraske hustruen med noe gått, så blir jeg så motløs når det ikke står mengder!!
  Urteoljen f.eks, hvor mye av hva,? Hvor mye salt i forhold til timian osv…
  Hva skal jeg med resten av melet i bollen?

  Rimelig amatør som du ser, men jeg prøver 🙂

  Hilsen K.Kokk

  PS; jeg er godt igang så det haster med svar 😉

 14. Hei,

  Denne vil jeg prøve som tilbehør til min jentekveld om et par uker.
  Kan den fryses?

 15. Hei! Er det mulig å få vite hvor stor langpanne denne oppskriften er til? 🙂 Hilsen Vibeke

 16. Hei! Jeg skal lage foccacia til 17. mai frokost på torsdag. Det sies jo at jo lenger noe hever jo bedre, men er det ok å lage deigen kvelden før – eller blir det litt i lengste laget?

 17. Hei
  Jeg har laget denne oppskriften mange ganger og er veldig fornøyd med denne
  Jeg lurte på om det er mulig å kald heve denne over natten? Og om da er bare temp og mindre gjær som må til?

 18. Alle synes jeg lager den beste foccaciaen, men det er jo bare din oppskrift jeg bruker og har brukt i mange år, med god olivenolje, havsalt og rosemarin.
  Er generelt super dårlig på gjærbakst, men denne blir alltid perfekt.

  Tusen takk 🙂

 19. Hei Trine,
  jeg har bakt denne focacciaen før og den er kjempegod! Vi skal feire en 18-årsdag på lørdag med 51 gjester – vi skal ha suppe med focaccia til; hvor mange focacciaer trenger vi da synes du?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste