Kombinasjonen pasta, ricotta, spinat og tomater er en av mine favoritter, og er en gjenganger i flere italienske retter. I denne tradisjonelle italienske retten fylles pastarørene med deilig ricotta- og spinatfyll. Det kan kanskje høres litt komplisert ut, men det går som en drøm dersom du benytter pastarør som ikke trenger forkoking, samt benytter en strøytepose når du fyller dem. Prøv det du også!
Ingredienser
TOMATSAUS
1 | løk , finhakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
800 g | hermetiske tomater, hakkede |
salt og pepper |
SPINAT- OG RICOTTAFYLL
250 g | frisk spinat |
250 g | ricotta |
50 g | parmesan , finrevet |
1 | egg |
1 | sitron , revet skall (kun det gule) |
muskattnøtt , finrevet | |
salt og pepper |
PASTA OG GARNITYR
150-200 g | cannelonirør (som ikke trenger forkoking) |
200 g | mozzarella , i skiver/biter |
friske basilikumblader | |
godt brød , for eksempel focaccia |
SLIK GJØR DU
Fres løk og hvitløk i litt nøytral olje, og la den surre et par minutter til løken er blank og myk. Tilsett de hermetiske tomatene og la tomatsausen putre på lav varme i ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt sukker.
Ha 2-3 dl vann i en stekepanne med høye kanter eller en vid gryte, og gi vannet et oppkok. Tilsett spinaten og la den dampe til den så vidt faller sammen. Hell av vannet. La spinatblandingen avkjøles noe.
Rør sammen ricotta, egg, parmesan og sitronskall, og smak til med salt og pepper. Klem ut resten av væsken av spinaten og hakk den ganske fint. Ha spinaten oppi osteblandingen og rør det hele sammen. Ha spinat- og osteblandingen i en sprøytepose av plast eller en plastpose og klipp et hull i den ene enden som er litt smalere enn omkretsen av cannelonirørene.
Fordel ca. 1/3 av tomatsausen i en ildfast form som er ca. 20 x 30 cm. Fyll pastarørene med spinat- og osteblandingen, og legg rørene ved siden av hverandre i den ildfaste formen. Fordel resten av tomatsausen over pastarørene og ha mozzarellaen oppå. Stekes ved 200 grader (over- og undervarme), midt i ovnen i ca. 30 minutter, til pastaen er mør og fin og mozzarellaen gyllen.
Gi retten et dryss med frisk basilikum og server den umiddelbart, gjerne med godt brød som tilbehør.
TIPS
- Dersom du ikke får tak i canneloni kan du benytte pastaplater som du forkoker og ruller rundt fyllet.
BUON APPETITO!
Så veldig godt ut?
Lagde denne til middag i dag. Det var kjempegodt! Jentene mine på 8 og 10 år likte det også. Skal definitivt lage denne retten flere ganger.
Hvor får en tak i cannelonirør? Jeg bor i Bergen og har hittil ikke lykkes. Retten ser deilig ut!
Prøv i velassorterte dagligvareforretninger eller etniske butikker. Lykke til!
Retten ser veldig god ut, men jeg sliter med å få tak i cannellonirørene. Har vært i flere velassorterte dagligvarebuttikker bl.a. MENY, uten å få tak i. Hvilken butikk handler du disse i? Og hvilket merke?
Sist jeg kjøpte canneloni var i Sverige, av merke Barilla. Jeg har også kjøpt de i Norge (også et annet merke, som jeg ikke husker), men husker dessverre ikke hvor jeg kjøpte dem. Hvis du ikke får tak i canneloni kan du enten lage pastadeig selv eller benytte pastaplater som du forkoker og ruller rundt fyllet. Lykke til!
Jeg måtte be dem bestille.
Funker også fint med pastaplater som du forkoker ca 5 min og ruller rundt fyllet som en lefse.
Nå har jeg fått tak i fra Lerøy, plutselig hadde de to pakker i hyllen. Så nå er første utgave laget og spist. Godt, og mektig.
Anbefaler du å ha noe grønn salat til? Og evetuelt rødvin?
Hvor får du tak i cannelonirør? Bodde i London før , der fikk jeg tak i det overalt. Har ikke funnet det noen steder her i landet. Gått innom alle dagligvarer som har godt utvalg, flere meny butikker, Coop mega, jackobs, italienske delikatesse butikker osv.
PS! Denne retten er PERFEKT for å bruke opp lasagneplater! Mange kjenner seg sikkert igjen om man har kjøpt en viss pakke på butikken. 😉 Kok opp 8-10 plater i 5 min, da blir de håndterlige og kan rulles lett. Bruk en stor kjele med masse lettsaltet vann når du koker platene, for da klistrer de seg ikke sammen så lett. Ricotta og spinat er himmelsk sammen. 🙂
Kan man varme spinaten sammen med litt olje til den faller sammen? Ser for meg at jeg ikke får ut alt vannet og ender opp med ganske flytende fyll.
Det går sikkert bra det også, men tror kanskje at spinaten er mer delikat etter en runde i vann enn i olje.
Kan denne retten forberedes dagen før? Og ha kan I tilfelle gjøres?
Nei, det kan du dessverre ikke da spinaten ikke bør varmes opp en gang til.
Jeg kjøpte med meg mange pakker med Cannelloni fra Bilka i Ålborg.
Så kommer du over Cannelloni, så kjøp.
Ikke lett å finne i Norge av en eller annen grunn.
Men har sett at de har korte Cannelloni-rør på Oliviers & Co.
De må da funke like fint 🙂
Hei, kan erstatte ricotta ost med annen ost?
hilsen gosia
Jeg søkte opp «Riccotta Substitute», og fikk opp cottage cheese. Funket veldig bra;)
Den originale oppskriften har bechamelsaus mellom rørene, tomatsausen skal være på toppen