Boeuf Bourguignon er en smakfull rustikk fransk kjøttgryte, som er ypperlig høstmat. Du kjenner den kanskje fra før, fra denne oppskriften fra 2010? Her kommer den i ny drakt, med justert oppskrift og nye bilder. Denne gryteretten er ypperlig å servere dersom dere er mange til bords. Uansett gjester eller ikke, lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for denne gryteretten smaker nesten enda bedre dagen etter!

Annonse

Ingredienser

GRYTERETTEN

2 kg storfekjøtt , i terninger
1 gul løk , i tynne båter
6 fedd hvitløk , finhakket
4 ss tomatpuré
2 ss provencekrydder
2 laurbærblad
2 ½ dl oksekraft
5 dl rødvin , gjerne fra Burgund
4 dl vann
4 ss hvetemel
400 g gulrøtter , i biter
400 g sellerirot , i staver
350 g småløk , hele
300 g bacon , i biter
salt og pepper
persille , finhakket

POTETMOS

poteter
fløte eller melk
smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

I gryteretten kan du benytte for eksempel bog, høyrygg, mørbrad eller annet storfekjøtt som egner seg til koking. Jeg har her benyttet høyrygg. Skjær opp kjøttet i jevnstore biter, ca. 3 x 3 cm. Brun kjøttet raskt i smør eller nøytral olje, i flere runder (ikke ha for mye kjøtt i pannen av gangen, da vil kjøttet bli ”kokt” fremfor å bli stekt). Ha deretter kjøttet over i gryten du skal tilberede retten i.

Finn frem en stekepanne og stek løk og hvitløk i litt nøytral olje et par minutter, og tilsett deretter tomatpureen. La det surre et par minutter og og ha det deretter i gryten sammen med kjøttet. Tilsett provencekrydder, laurbærblad, kraft og vin. Rør ut hvetemelet i litt av vannet, og tilsett i gryten. Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket. (Har du ikke kjøttkraft kan du eventuelt smake til med kjøttbuljong, kalv- eller oksefond i stedet.) Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 1/2 time under lokk.

Tilsett gulrøtter, sellerirot og småløk. Du kan enkelt fjerne skallet på småløken ved å la den trekke i kokende vann i ett minutt, helle av vannet, og deretter ha den over i iskaldt vann, før du skreller løken. La grønnsakene få trekke med i 45-60 minutter, til kjøtt og grønnsaker er møre.

BOEUF BOURGUIGNON V. 2.0

Kok potetene møre i usaltet vann, og la dem dampe litt av. Tilsett fløte eller melk og en raus smørklatt eller to – og mos potetene til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

Stek baconet til det er sprøtt. Rett før servering tilsetter du baconet oppi gryten og smaker til med salt, nykvernet sort pepper og eventuelt litt mer provencekrydder.

Gi retten et dryss av persille og server, med potetmosen og godt brød som tilbehør.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine, jeg skal beregne denne gryta til ca 20 personer, det skal serveres som et måltid på en fest. Du skriver at oppskriften går til ca 8 porsjoner, man må vel beregne mer enn 1 porsjon per gjest? Og – skal man doble evt tredoble alle ingredienser eller bare noen?
    Takker for svar.. 🙂

  2. Når det står at kjøttet skal trekke i 1,5 time, er det før man tilsetter grønnsakene, slik at total tid hvor det trekker (uten og med grønnsaker), blir ca 2,5 time? Eller skal grønnsakene oppi omtrent 45 minutter etter at kjøttet begynte å trekke?

    1. Det er små løk, det står ofte småløk eller delikatesseløk på emballasjen. Små sjalottløk kan også benyttes.

    1. Jeg utvikler hele tiden oppskriftene mine, og jeg vil aldri legge ut en ny oppskrift som (etter min mening) ikke er bedre på smak enn den eldre. Videre tror jeg at nyere oppskrifter er bedre beskrevet enn nye, samt at bildene er oppgradert. Evt. forskjeller kan du se ved å sammenligne de to oppskriftene selv. 🙂

  3. Hei 🙂

    Får ikke denne setningen til å stemme…når skal egentlig kraft og vin oppi..

    “Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket.”

    Skal gryten virkelig fylles med vann?

    1. Nei. Hvis kjøttet ikke er dekket med oksekraft og rødvin så: “Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket”

    2. Nei, som det står i teksten (og som også en annen leser påpeker) så skal du ha på litt vann “slik at mesteparten av kjøttet er dekket”. Du skal ikke fylle opp hele gryta.

  4. Vi skal ha venner til middag på nyttårsaften. Er det dumt å servere dette som nyttårsmiddag?

    Tenkte muligens meny 1 under ‘nyttårsmeny 2018’, men heller lage dette som hovedrett for å gjøre det litt enklere for meg selv når gjestene kommer.

    Noen som har noen kommentarer?

  5. Litt uklart om løken (og tomat, krydder og vin) skal stekes sammen med kjøttet eller alene i stekepanne og deretter opp i gryta?

    1. Løken skal stekes for seg, og deretter has oppi gryta sammen med kjøttet og de øvrige ingrediensene. Alternativt kan du steke løken i gryta først og legge til side (for å spare oppvask).

  6. Kan jeg lage denne retten dagen før? I så fall har jeg tenkte å gjøre klar alt opp til slutten av denne steg: «Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 1/2 time under lokk.»
    Dagen etter kan jeg fortsetter med grønnsakene ?

  7. Hei, Har kjøpt inn mange kg indrefilet av okse på salg- var ment til annen oppskrift. Kan jeg bruke det i denne oppskriften? Skal ha 16 p på middag – denne vil bli enklere enn den jeg først planla 🙂

  8. Hei Trine.

    Jeg prøvde meg på denne retten, men kunne tenkt meg å få den enda bedre til neste gang, da jeg skal ha selskap. . Når kjøttet sto å trakk/kokte så forsvant så mye væske. Hva gjør jeg da?

    1. Brukte du lokk? Hvis du lot gryta putre på lav varme og brukte lokk så skal ikke så mye fordampe. Hvis du fulgte oppskriften og likevel opplevde at gryta kokte tørr så kan du eventuelt tilsette litt mer væske hvis du opplever dette igjen senere. Lykke til!

  9. Planlegger denne retten til en stor familiesamling. Men, en i selskapet har løkallergi, og ut fra tidligere erfaringer med retten kan jeg ikke helt se for meg at den blir vellykket uten løk. Er det noe annet jeg kunne erstattet løken med?

    1. Du kan her droppe løken og heller øke på med de øvrige ingrediensene. Er enig med deg i at løken er en viktig ingrediens, så ville ha tatt av litt i en liten kjele før løken tilsettes. Lykke til!

      1. Nå er maten fortært, både med og uten løk. Det fungerte faktisk utrolig bra uten løk også. Tusen takk for hjelpen.

  10. Hei! Jeg skal lage denne gryten for første gang. Hvordan bacon bør jeg bruke? Bacon tynne skiver, bacon terninger eller..?

  11. Hei! Takk for en super oppskrift! jeg har laget denne(dog med litt egen vri noen ganger) og den er supergod! Nå skal jeg lage den til lunsj for ca 65 personer. Det meste i oppskriften kan jo bare dobles x antall ganger, mener det noen andre hensyn jeg burde ta når jeg skal lage såpass mye?

  12. Hei! Er det greit å lage denne gryteretten ferdig dagen før?? Hvis ikke har du forslag på en annen gryterett? Ev lage den nesten ferdig?? PS bruker dine oppskrifter svært ofte, veldig bra. Dette skal være til middag for 8 personer. Vennlig hilsen

    1. Denne gryteretten kan du gjerne lage ferdig dagen før, blir nesten enda bedre da. Kok den nesten ferdig, avkjøl den raskt og sett den kaldt. Vent gjerne med å tilsette baconet til rett før servering. Lykke til!

Legg igjen en kommentar til Janne Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.