Det er skolestart, jobbstart, studiestart, barnehagestart - og på´n igjen med matpakke for de aller fleste. Matpakke kan være så mangt, men skal det være brødmat så er et godt og næringsrikt brød det aller beste utgangspunktet. Jeg har her bakt et brød som betegnes som grovt på brødskalaen, og som er ypperlig å benytte i matpakken.

Når du baker med grovt mel bør minst halvparten av melet være fint sammalt mel, slik at brødet hever lettere og blir luftigere. Videre er det en fordel å bløtlegge grovt mel, kjerner og frø, det gir en bedre smak samtidig som bløtleggingen binder deigen bedre. Bløtleggingen gir også bedre tyggemotstand, samt at det hindrer at frø, kjerner og hele korn absorberer mye vann fra deigen under første heving. Og ikke minst er det viktig å elte brødet vel og lenge, slik at glutennettet får satt seg - og du får et luftig og godt brød som ikke smuler. Bak ditt eget matpakkebrød du også, da vel!

Ingredienser

TRINN 1

100 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g linfrø
25 g kruskakli (hvetekli)
150 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, grov
6 dl vann (ca.)

TRINN 2

100 g sammalt hvete fin
25 g fersk gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
1 ss flaksalt
500 g hvetemel
1 dl vann (ca.)

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene fra ”trinn 1” i bakebollen, og rør godt sammen. Bruk kaldt vann fra springen når du baker brød. Dekk med plast/lokk og la stå i romtemperatur i minst en halvtime, men gjerne over natten. Dersom du for eksempel har små barn eller andre som ikke liker hele frø og kjerner i baksten kan du kjøre ingrediensene med en stavmikser eller lignende, før du rører dem sammen med vannet.

Tilsett ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1”, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart til alt er godt samlet. Vær oppmerksom på at mel absorberer vann ulikt, avhengig av type, utmalingsgrad og hvor lenge det har tørket i butikken. Derfor er det lurt å holde igjen noe av væskemengden til slutten av eltingen, og spe på til deigen har passe konsistens (eventuelt tilsett mer om nødvendig). Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter, til du får en blank og elastisk deig. Dersom du elter for hånd bør du elte deigen i ca. 15 minutter. Deigen kan gjerne være litt klissete, men pass på at den ikke blir for varm. Dekk bakebollen med plast eller lokk, og sett deigen til heving på et lunt sted.

La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 2 jevnstore emner (bruk gjerne kjøkkenvekt). Form emnene til brød og legg dem i (smurte) brødformer (ca. 1,75 liter). La brødene etterheve under plast/klede i ca. 1 time.

Forvarm ovnen til 250 grader (over- og undervarme). Sikt eventuelt over litt sammalt hvetemel over brødene, snitt dem på toppen med en skarp kniv og sett dem inn i stekeovnen på nederste rille. Skru ned termostaten til 200 grader og stek brødene til de har en gyllen og fin overflate, etter ca. 45 minutter. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekt ved å banke lett på undersiden. Dersom du hører en «hul» lyd er brødene ferdige. Hvelv brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Nyt brødet med favorittpålegget i matpakken, til frokost, brunsj, lunsj eller kvelds!

Ønsker du et lysere og lettere brød kan du erstatte noe av det grove sammalte melet med fint sammalt mel.

Brødene kan fryses. Dersom det ikke går så mye brød pr. dag anbefaler jeg å dele brødene i to før du fryser dem med, så har du ferskt brød lengre.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Minnet litt om Sissels grovbrød fra bloggen din, som forøvrig er favoritt her i huset. Dette er helt uten sirup/ honning da. Blir spennende å prøve ut dette også.

  2. Hei! Hva tenker du om melk isteden for vann? Vil brødet holde seg lenger fra å bli tørt? Eller blir det bare tungt?

  3. Hvor lenge bløtlegges frøene? Eller er trinn 1 “bløtleggingen”?
    Etter trinn 1, tilsettes en og en ingrediens i deigen? Eller blander du alle ingrediensene i trinn 2 først, for så og elte de sammen?

    1. De skal bløtlegges i minst en halv time, men gjerne over natten. I “trinn 1” bløtlegges det grove melet og kjernene, og deretter kan du tilsette alle de øvrige ingrediensene i trinn 2 samlet (men hold igjen litt på vannet, slik det står i oppskriften). Lykke til!

    1. De skal stekes på 200 grader, som det står i oppskriften. Ovnen forvarmes først til 250 grader slik at den skal være skikkelig varm når du begynner å steke brødet.

  4. Takk for oppskriften på julebrød.De beste.Ønsker oppskrift på brød uten hele korn.Drømmer om dansk rugbrød!!På forhånd takk.Med hilsen Margit

  5. Hei! Tusen takk for fantastiske oppskrifter! Har nettopp kjøpt dampovn og lurer på hvordan jeg bør stille den inn om jeg skal bruke dampfunksjon? Samme temperatur eller lavere?

  6. Endelig har jeg klart å bake et brød som er skikkelig godt! Dette smakte nydelig, var saftig og hadde sprø skorpe!!! Selv etter et opphold i fryseren Tusen takk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste