HJEMMELAGET TOMATSUPPE MED EGG

En fyldig og god tomatsuppe lager du enkelt selv. Det trenger ikke å ta så mye lengre tid å lage enn en posesuppe, og så smaker det så uendelig mye bedre. Det er viktig at du benytter gode hermetiske tomater, for suppen blir jo ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine.

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 4 porsjoner
  • Time: ca. 30 minutter
  • Kjøkken:
  • Type rett:
Annonse

Ingredienser

2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 rød chili , finhakket
2 ss tomatpuré
2 bokser hermetiske tomater (tilsammen 800 g)
7 1/2 dl grønnsakskraft (eller kyllingkraft)
sukker (smak til)
salt og pepper
2 egg , delt i to på langs

SLIK GJØR DU

Ha olivenolje eller en annen nøytral matolje i en gryte og fres løken på middels varme, til den er blank og myk, men uten at den tar farge. Mot slutten tilsetter du hvitløk og chili, og lar det surre med. Mengden chili og hvitløk regulerer du etter smak og behag. Tilsett tomatpureèn og la det surre med et par minutter.

Tilsett de hermetiske tomatene, knus dem lett med en stekespade eller lignende, og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter kraften og kok opp igjen. Har du ikke kraft tilgjengelig kan du fint benytte buljongterninger eller fond utblandet i vann. Det er her viktig å smake seg frem til du får ønsket smak på suppen din. Tomatsmaken skal være dominerende, og kraften skal gi ytterligere smak. Tilsett eventuelt litt sukker dersom du ønsker litt mer sødme på suppen din.

La suppen småkoke til tomatene er møre og fine. Det tar ca 15-20 minutter dersom du benytter hele tomater. Benytter du hakkede tomater kan koketiden gjerne reduseres til ca 10. minutter hvis du har det travelt eller er veldig sulten. Kjør suppen med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn suppe. Tilsett eventuelt mer vann eller kraft hvis du synes suppen blir for tykk. Smak til med nykvernet sort pepper og salt.

Server suppen rykende varm med ønsket tilbehør. Suppen på bildet serveres med et halvt hardkokt egg (10 minutter) og hasselnøttrundstykker. Alternativt kan du tilsette kokt pasta i suppen (eller la pastaen putre i suppen etter at den er ferdig blendet, til pastaen er al dente). Brødkrutonger smaker også godt til tomatsuppe, og gjerne også en liten klatt med rømme eller creme fraiche (prøv den gjerne med hvitløkskrem). Eller hva med litt frisk basilikum og noen flak parmesan? Valget er ditt!

VELBEKOMME!

  1. Hei Trine

    Jeg bruker ofte de oppskriftene på tomatsuppe du før har lagt ut. Vi har ikke spist posesuppe, etter at jeg oppdaget matbloggen din. Gleder meg til å forsøke denne oppskriften!

    Jeg bor ikke så langt unna Lørenskog, så derfor lurer jeg på. Hvor handler du mat i hverdagen. F.eks hvor finner jeg Multi produkter, eller en del av de kornproduktene du bruker når du baker?

  2. Hei.
    Litt utenom dagens oppskrift. :o)

    Jeg har prøvd meg noen ganger på kanelsnurrene. Fantastisk gode.

    Egentlig er gjærbakst noe jeg liker og har fått til, men denne oppskriften knuste alt. Utrolig gode boller ble det.

    Takk for mange fine oppskrifter – kokeboken er flittig i bruk også.

  3. Hei, posesuppe blir ikke brukt mer her, nei 🙂 Syns imidlertid kvaliteten på bokstomater varierer, og har ikke helt funnet ut hvilke som er best. Hvor kjøper man Mutti tomater?

  4. Veldig god! Og første gang hjemmelaget tomatsuppe ikke har blitt for tykk 😀 brukte cherrytomater på boks og 1 boks hakket tomater, funka fint

  5. Hei
    Veldig god suppe, prøvde den i dag – tok jo ikke lange tiden 😉
    Et par spm: hvordan smaker den dagen etter og hvor lenge holder den seg god oppbevart i kjøleskapet?

  6. I dag har jeg laget denne – til stor begeistring fra resten av familien 🙂 du inspirerer til et mer spennende og variert kosthold – tusen takk for det!!

  7. Tusen takk for veldig god oppskrift! Tilsatte noen grønne asparges, oragano og et laubærblad under koketiden. Denne skal jeg lage flere ganger! 🙂

  8. Hei.. Jeg lager ofte tomatsuppe, og bruker hvit fisk i terninger som jeg lar trekke i suppa etter at jeg har most den med stavmikser. Ungene synes det er kjempegodt også 🙂

  9. Jeg har prøvd denne noen ganger nå etter oppskriften, men den blir så innmari tynn, så jeg må ha en ekstra boks tomater oppi. Er det noe jeg gjør galt?.

  10. Hei, Trine!

    Takk for inspirasjon til å lage min første hjemmelagde tomatsuppe. Jeg baserte meg veldig løst på oppskriften din og gikk alt for hardt ut med chlien.

    Skal prøve på nytt neste uke.

    Følger oppskriften din til punkt og prikke neste gang 😉

  11. Hei! Etter att jeg fant siden din, har mye av dine oppskrifter blitt prøvd, å jeg må bare si, Tusen takk får mange gode oppskrifter

  12. Denne var jo kjempegod, selv uten chilli og sjalottløk 🙂 Brukte vanlig løk og hadde oppi stangstelleri i tillegg. Hilsen student fra Dublin 🙂

  13. Mmmm, denne ble skikkelig skikkelig god! Gleder meg til mann og barn kommer hjem nå snart så de får smake! Takk for oppskrift 😀

  14. Jeg har brukt denne oppskriften ett par ganger nå. Den er helt super! Det er så mange gode smaker i den. Jeg er student og elsker hvordan tomatsuppe er både sunt og ikke så veldig dyrt, hvis du ikke bruker de dyreste produktene. Dessuten er det perfekt restemat. 😀

  15. Får man kjøpt grønnsakskraft på dagligvare? Å om ikkje, kordan gjør man det med buljongen? 7,5 dl vann og 1 terning buljong? Håper på raskt svar. Har så lyst å prøve den til middag seinere idag 🙂

  16. Veldig god. Erstattet sukkeralternativet med finhakket gulrot. Klarte dog ikke å overbevise 15 åringen som ikke liker hjemmelaget…

      1. Hei trine. Jeg synes att tomatsuppe oppskrifta di var så bra att jeg vil veldig gjerne bruke deler av den under bloggen min angående “TOMATSUPPE DAGEN”. Hvis jeg får lov av deg hvil jeg skrive in blogg adressen din slik att alle som leser blogg innleget kan finne bloggen din.

        MVH.
        Torbjørn

        ps. svar på e-posten

  17. Kan man kjøpe ferdig kraft? Eller kan jeg erstatte det med vann? Håper på svar da jeg gjerne vil prøve å lage hjemmelaget da lillegutt i huset er veldig glad i tomatsuppe 🙂

  18. Hei:) Denne er en favoritt i huset. tenkte å prøve meg nå på din fiskegrateng til søndagen:) takk for gode og supre oppskrifter!

    1. Jo du kan fint ersatte hermtiske med vanlige tomater, men da er det selvfølgelig viktig å knuse dem med stavmikser, slik det blir en suppe:)

  19. Da lagde jeg min første tomatsuppa basert på oppskriften. Knorr grønnsaksbuljongterning, eldorado, tomatpure, eldorado tomatboks. Jeg må si at jeg blir skuffet over resultatet. Selvtilliten falt når jeg kan konludere med at posesuppen til Toro faktisk smaker bedre. Jeg tok på litt parmesan på toppen, for å jevne det ut med litt annen smak. Sukker for å fikse suppen, lot jeg være..

    1. Jeg forstår du er skuffa, eldorado sine hermetiske tomater liker jeg ikke, de er veldig utvanna. prøvd rema 1000 sin eller mutti, de er best:) jeg tror det og er viktig å tilsette 3 sjalottløk, 1 vanlig løk og 3 fedd hvitløk, pluss 1 chili. da får jeg skikkelig god smak:) salt og masse pepper gjør og susen:)

  20. For oss som har drivhus kommer tomatene i store mengder på kort tid.
    For å benytte denne ressursen har jeg prøvd forskjellige oppskrifter.
    Den enkleste og beste/raskeste er som følger:

    1 liter vann
    2 grønnsaksbuljonger
    1 kg tomater
    Basilikum
    1 fedd hvitløk
    Vanlig løk
    Salt
    Pepper

    Gjør som i alle andre oppskrifter, mørne løk/vitløken lett i en panne med litt olivenolje, opp i gryta.

    POENGET:

    Del tomatene hele!, kast dem i kjelen og la dem koke ca 20 min.
    Sil kjelen, og du får en klar tomatsuppe!
    Bruk gjerne en potetstapper for å knuse tomatene i kjelen. (Den kan du også bruke i sila for å få ferdigstilt suppa.

    Frys så bort i porsjoner, tilsett en liten skvett fløte før servering( makroner/egg?)

    Etter dette forsøket kjøper du aldri mer ferdigsuppe….

  21. Jeg putta hvitløk og vanlig løk oppi kjelen, fordi jeg trodde løk var begge typene. Håper det går bra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits