
Boeuf Bourguignon er en smakfull rustikk fransk kjøttgryte, som er ypperlig høstmat. Du kjenner den kanskje fra før, fra denne oppskriften fra 2010? Her kommer den i ny drakt, med justert oppskrift og nye bilder. Denne gryteretten er ypperlig å servere dersom dere er mange til bords. Uansett gjester eller ikke, lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for denne gryteretten smaker nesten enda bedre dagen etter!
Ingredienser
GRYTERETTEN
2 kg | storfekjøtt , i terninger |
1 | gul løk , i tynne båter |
6 fedd | hvitløk , finhakket |
4 ss | tomatpuré |
2 ss | provencekrydder |
2 | laurbærblad |
2 ½ dl | oksekraft |
5 dl | rødvin , gjerne fra Burgund |
4 dl | vann |
4 ss | hvetemel |
400 g | gulrøtter , i biter |
400 g | sellerirot , i staver |
350 g | småløk , hele |
300 g | bacon , i biter |
salt og pepper | |
persille , finhakket |
POTETMOS
poteter | |
fløte eller melk | |
smør | |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
I gryteretten kan du benytte for eksempel bog, høyrygg, mørbrad eller annet storfekjøtt som egner seg til koking. Jeg har her benyttet høyrygg. Skjær opp kjøttet i jevnstore biter, ca. 3 x 3 cm. Brun kjøttet raskt i smør eller nøytral olje, i flere runder (ikke ha for mye kjøtt i pannen av gangen, da vil kjøttet bli ”kokt” fremfor å bli stekt). Ha deretter kjøttet over i gryten du skal tilberede retten i.
Finn frem en stekepanne og stek løk og hvitløk i litt nøytral olje et par minutter, og tilsett deretter tomatpureen. La det surre et par minutter og og ha det deretter i gryten sammen med kjøttet. Tilsett provencekrydder, laurbærblad, kraft og vin. Rør ut hvetemelet i litt av vannet, og tilsett i gryten. Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket. (Har du ikke kjøttkraft kan du eventuelt smake til med kjøttbuljong, kalv- eller oksefond i stedet.) Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 1/2 time under lokk.
Tilsett gulrøtter, sellerirot og småløk. Du kan enkelt fjerne skallet på småløken ved å la den trekke i kokende vann i ett minutt, helle av vannet, og deretter ha den over i iskaldt vann, før du skreller løken. La grønnsakene få trekke med i 45-60 minutter, til kjøtt og grønnsaker er møre.
Kok potetene møre i usaltet vann, og la dem dampe litt av. Tilsett fløte eller melk og en raus smørklatt eller to – og mos potetene til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.
Stek baconet til det er sprøtt. Rett før servering tilsetter du baconet oppi gryten og smaker til med salt, nykvernet sort pepper og eventuelt litt mer provencekrydder.
Gi retten et dryss av persille og server, med potetmosen og godt brød som tilbehør.
VELBEKOMME!
Nydelig mat som smaker godt med litt rødvin til.
Hei Trine, jeg skal beregne denne gryta til ca 20 personer, det skal serveres som et måltid på en fest. Du skriver at oppskriften går til ca 8 porsjoner, man må vel beregne mer enn 1 porsjon per gjest? Og – skal man doble evt tredoble alle ingredienser eller bare noen?
Takker for svar.. 🙂
Når det står at kjøttet skal trekke i 1,5 time, er det før man tilsetter grønnsakene, slik at total tid hvor det trekker (uten og med grønnsaker), blir ca 2,5 time? Eller skal grønnsakene oppi omtrent 45 minutter etter at kjøttet begynte å trekke?
Kjøttet skal trekke i ca. 2 1/2 time (eller til det er mørt), så det er ditt første forslag som er korrekt her.
Denne står til koking nå,for å nytes imorgen???
Om man skal servere dette til en med glutenallergi, kan man benytte kikertmel som jevning? Noen tips?
Du kan kanskje benytte maisenna til jevning?
Hva er småløk?? Sjalottløk?
Det er små løk, det står ofte småløk eller delikatesseløk på emballasjen. Små sjalottløk kan også benyttes.
Kan denne retten tilberedes i stekeovn, i tilfellet hvor mange grader og hvor lenge?
Ja, det går bra. Ta en titt på denne oppskriften ift. temperatur og trekketid: https://trinesmatblogg.no/recipe/alt-i-ett-gryte-med-oksekjott/
Hvorfor har du oppgradert oppskriften?
Kan du si noe om forskjell, og hvilken som er den beste?
Jeg utvikler hele tiden oppskriftene mine, og jeg vil aldri legge ut en ny oppskrift som (etter min mening) ikke er bedre på smak enn den eldre. Videre tror jeg at nyere oppskrifter er bedre beskrevet enn nye, samt at bildene er oppgradert. Evt. forskjeller kan du se ved å sammenligne de to oppskriftene selv. 🙂
Hvor stor gryte trengs til dette? Må på grytejakt i morgen
Min gryte er ca. 4,2 liter. En ypperlig all-round-gryte som også er fin å bake brød i.
Kan du bytte ut hvetemel med maizena eller noe tilsvarende?
Ja, det går fint.
Hei 🙂
Får ikke denne setningen til å stemme…når skal egentlig kraft og vin oppi..
“Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket.”
Skal gryten virkelig fylles med vann?
Nei. Hvis kjøttet ikke er dekket med oksekraft og rødvin så: “Fyll deretter opp med vann slik at mesteparten av kjøttet er dekket”
Nei, som det står i teksten (og som også en annen leser påpeker) så skal du ha på litt vann “slik at mesteparten av kjøttet er dekket”. Du skal ikke fylle opp hele gryta.
Lurer på svarene på de kommentarene du ikke har svart på her.
Nyttig å vite 😉 Ser nydelig godt ut dette.
Vi skal ha venner til middag på nyttårsaften. Er det dumt å servere dette som nyttårsmiddag?
Tenkte muligens meny 1 under ‘nyttårsmeny 2018’, men heller lage dette som hovedrett for å gjøre det litt enklere for meg selv når gjestene kommer.
Noen som har noen kommentarer?
Vi skal ha den til 14 personer i dag. Fin til nyttår denne!
Litt uklart om løken (og tomat, krydder og vin) skal stekes sammen med kjøttet eller alene i stekepanne og deretter opp i gryta?
Løken skal stekes for seg, og deretter has oppi gryta sammen med kjøttet og de øvrige ingrediensene. Alternativt kan du steke løken i gryta først og legge til side (for å spare oppvask).
Kan jeg lage denne retten dagen før? I så fall har jeg tenkte å gjøre klar alt opp til slutten av denne steg: «Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 1/2 time under lokk.»
Dagen etter kan jeg fortsetter med grønnsakene ?