Jeg minnes barndommens sommere, da vi var på hytta i hele skoleferien. Det var på den tiden det var fint vær hele sommeren i Trøndelag, da vi gikk i shorts og sandaler hele sommeren, og badet nesten hver dag. Mot slutten av ferien var vi brune og fine, hadde bringebærrøde fingre og blå trutmunn, og mamma serverte alltid rykende varm blomkålsuppe med blomkålbiter i. Det var godt det, da - og det smaker om mulig enda bedre nå. Ja, for det er nemlig nå den norske blomkålen er i sesong, sånn fra cirka rett før skolestart og en stund fremover, og den må jo nytes når den er aller best! Barndommens blomkålsuppe har her blitt smaksatt med knasende godt garnityr, som tar denne suppen opp i "suppehimmelen".

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

750 g blomkål , i buketter
1 løk , finhakket
9 dl kyllingkraft , kyllingbuljong eller utblandet kyllingfond
2 1/2 dl melk
2 ss crème fraîche eller rømme
1/2 purre , strimlet
150 g bacon , strimlet
salt og pepper
frisk persille , finhakket
brød (tilbehør)

SLIK GJØR DU

Rens og vask blomkålen og del den opp i jevnstore buketter. Skjær også stilken opp i biter. Hold av noen små buketter (ca. 100 g) som skal benyttes som garnityr.

Blomkålsuppe med purre og sprøstekt bacon

Finn frem en gryte og la løken surre i litt nøytral olje, til den er blank og myk. Tilsett kraft, melk, blomkål og mesteparten av purren (spar på det grønneste til garnityr), og la det småkoke til blomkålen er fin og mør. Koketiden vil variere etter størrelsen på blomkålbitene dine, men beregn ca. 15 minutter. Kjør suppen jevn med en stavmikser eller lignende. Smak til med litt crème fraîche (eller rømme), og kjør den litt til. Gi suppen et lett oppkok – og smak til med salt og pepper.

Mens blomkålen koker sprøsteker du baconet i en tørr stekepanne. Legg baconet til side. Ha resten av blomkålbukettene i pannen og tilsett om nødvendig litt smør eller olje. La blomkålen frese på middels varme til den tar litt farge og er så vidt mør, men fortsatt har litt «spenst». Mot slutten av steketiden tilsettes den strimlede purreløken og det sprøstekte baconet. Smak til med litt salt, om nødvendig. (Baconet kan eventuelt erstattes med sprøstekt spekeskinke eller chorizo.)

Blomkålsuppe med purre og sprøstekt bacon

Øs opp suppen i suppeskåler og fordel garnityret over. Gi suppen et dryss av finhakket persille, drypp eventuelt over litt av din beste olivenolje – og server umiddelbart, gjerne med godt brød som tilbehør.

TIPS

  • Ønsker du en vegatarisk suppe kan du sløyfe baconet, og eventuelt tilsette noen ristede gresskarkjerner over garnityret. Kyllingbuljongen erstattes med grønnsaksbuljong.
  • Andre oppskrifter med blomkål finner du samlet her.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Som om jeg skulle beskrevet mine egne barndoms sommere på Nordmøre! Det må bli blomkålsuppe i helgen tror jeg:-)

  2. Ble testet på familien i går, med stor suksess. Skyldes ikke minst blandingen av blomkål, purre og bacon som tilbehør.

  3. Dette ble middagen i dag, virkelig en godbit for oss suppeelskere! Serverte med halvfint rugbrød, bakt på pizzastein i stekovnen, som ble både luftig og saftig. Kjempegodt! Takk for inspirerende oppskrifter og flotte bilder. 🙂

  4. Hei Trine!
    Laget denne i dag, men synes ikke den smakte nok blomkål. Brukte 1,5 hønsebuljong – lurer på om det var for mye og i tillegg må jeg sikkert ha i litt mer blomkål. Har du tips?:)

  5. Hei 🙂 denne suppen var en stor suksess på middagen i går, men suppen min skilte seg. Smaken var det ingenting å si på. Den var kjempegod. Har du noen tips til hva som kan ha gått galt ? Jeg brukte ekstra lettmelk og lett cremefraishe, men begge de produktene kan jo kokes i flg spec. Ha en fin dag. 🙂 Mona.

  6. Hei Trine. Super blogg og super bok:) Kunne du ha skrevet under rettene om de egner seg å fryse? Som regel greit å lage større porsjoner og fryse ned. Hvordan blir forresten blomkålsuppen om man fryser den. Er det slik at melkeprodukter kan fryses?

    Mvh Linn

  7. Prøvde chorizo, granateple og gressløk salsaen fra torske loin oppskriften din, i blomkålsuppen i dag! Nydelig!

  8. Hei:) kjempegod suppe!
    Vil bare si at hvis den skal lages vegetarisk så må også buljongen byttes med grønnsaksbuljong:) prøvde det idag med stor suksess:)

  9. Suppa ble kjempegod, brukte 2 små blomkåler og fikk perfekt tykkelse etter min smak. Var først skeptisk til purre, men det var veldig godt i. Alt tilbehøret passet veldfg godt. Hadde hjemmebakt focaccia til også. Kommer til å lage igjen 🙂

  10. Skal prøve meg på denne i dag. For en uke siden laget jeg en gulrotsuppe, som jeg fant oppskriften til i boka di. Kan du fortelle meg hvordan jeg unngår en «kornete» suppe? Uansett hvor lenge jeg stavmikset ble den ikke kremete, men konisistensen ble kornete. Jeg fikk altså ikke ut alle «klumper» fra gulrøttene. Frykter at dette skal skje igjen, for på grunn av dette fikk jeg ikke ungene til å spise. Må si meg enig i at det ødela smaksopplevelsen.

    Pfh. takk for svar! (og ikke minst, takk for alle de flotte oppskriftene du deler)

    Hilsen Vigdis

    1. Kan det hende at du ikke har kokt grønnsakene lenge nok? De skal være helt møre før du kjører dem i stavmikseren. Lykke til!

    1. Takk for at du sa ifra! Dette er noe som skjer rett som det er, og jeg er utrolig glad for slike tips som dette. 🙂

  11. Denne var veldig god! Har laget den flere ganger, i dag skal jeg bytte ut baconet med stekte pølsebiter. Har spist den med smårettskinke også, ganske så godt!

  12. «Mmmm, den var GOD» var det første 7-åringen sa da han smakte på denne. Må doble oppskrift neste gang, da han spiste langt mer enn mor hadde beregnet!

  13. Nydelig suppe 🙂 Hele familien fornøyd med middagen i dag! Erstattet melk og cremefraiche med fløte, inkluderte en skvett balsamico og en hvitløsfedd, toppet med sprøstekt chorico. Kommer på menyen flere ganger 🙂

  14. Gledet meg til å smake denne, men ble litt skuffet. Det står ingenting i oppskriften om at løken bør stekes i stekepanne først, så jeg gjorde ikke det. Da synes jeg det ble en dominerende smak av rå løk i suppen. Ser på videoen i youtube kanalen din at du lager tilsvarende oppskrift og starter med å steke løken litt først der. Kan det være en feil i oppskriften, kanskje løken må stekes først og ikke kokes rå sammen med blomkålen? Må få legge til at jeg ellers er veldig fornøyd med mange av oppskriftene dine og takker så mye for inspirasjonen… 🙂

  15. Denne suppen ble godt likt av alle i familien. Smart å ha purre i. Jeg laget tilbehør med solsikkefrø i stedet for bacon, det ble også godt.

    Takk!

  16. vi har forsøkt din oppskrift
    og det var herlig, spiste dobbelt – måtte legge oss på sofaen
    hilsen
    warszawa 2 mars 2016
    delia og norleif

  17. Hei! Smaken var det ingenting å si på, men når jeg brukte stavmikseren min oppi suppen skummet suppen noe veldig!! Måtte ta av alt skummet med en sleiv da det ikke gikk bort av seg selv med røring.. Skal det være slik? Brukte grønnsaksbuljong og ekstra lett melk, og dette var før jeg tok oppi creme fraiche. Hva gjør jeg galt?

  18. Hei. Jeg har i dag laget denne herlige blomkålsuppen, til stor glede for hele famileien.
    Den var helt nydelig, men kunne muligens vært litt fyldigere.

    Takk for en fin blogg.
    Bestiller snart boka di.

  19. Brukte denne som forrett i helgens selskap. Den var aldeles nydelig. Etterfulgt av ytrefilet av hjort og hjemmelaget karamellpudding så ble dette knallsuksess!

  20. Er det mulig å bytte ut kylligbuljongen med noe annet da jeg ikke spiser kylling av etiske årsaker? Kan man benytte en lettere variant istedenfor créme fraiche? Og hvis man ikke bruker créme fraiche eller en erstatning hvilken effekt vil det ha på suppen?

  21. Hei. For en nyde suppe! Er det meningen at løken skal stekes først? Jeg gjorde ikke det, men syntes suppen smakte faktisk!

  22. Beste suppe jeg har smakt. Klarer ikke å slutte med å spise. Nam nam, så godt

  23. Både denne suppen, fiskesuppen din («verdens beste») og minestronesuppen har blitt suppefavoritter her i huset. Og jeg baker gjerne ditt italienske landbrød i gryte som tilbehør. Takk for mange gode oppskrifter og mye god inspirasjon!

  24. Hei!

    Takk for super blogg, som jeg bruker ukentlig. Nå skal denne suppa testes. Men har ett spørsmål, På filmen ser det ut som du bruker en hel purre men i oppskriften står det 1/2 purre. Hva er riktig?

    1. Anbefaler deg å ta utgangspunkt i oppskriften, dvs. 1/2 purre. Det er selvsagt ikke noe i veien for å bruke mer (eller mindre) enn en 1/2 purre.

  25. For de som ikke kan ha svin, kan det anbefales å klippe/kutte opp ½ – 1 pk «Gildes fårepølse uten svin» som erstatning for bacon. Stek en stund til fettet slipper – bitene blir sprø, salte og smaker veldig godt i toppingen☺️

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste