EN SMAK AV TRONDHEIM
Avtaleboken var forlengst fullbooket og familieferien var planlagt da Trøndelag Reiseliv tok kontakt i vår, og spurte om jeg ville komme til Trøndelag for å besøke ulike spisesteder og lokale produsenter. Glemt var alle forsikringer om at jeg ikke skulle ta på meg flere oppdrag i sommer og ta meg en velfortjent, sammenhengende sommerferie. Selvfølgelig ville jeg smake meg gjennom Trøndelag! Jeg er født og oppvokst i Trondheim, og selv om jeg har bodd 29 år på Østlandet, så er Trøndelag «hjem» for meg. Jeg var veldig nysgjerrig på hvilke matskatter som gjemmer seg rundt omkring i mitt kjære Trøndelag. Det ble satt opp to dagsruter, en i Trondheim og en på Inderøya i Nord- Trøndelag. Siden dette var midt i sommerferien vår fikk oppvasksjefen være med, denne gangen som som sjåfør, bærer, assistent og portrettfotograf, mens prøvesmakeren fikk en egen liten miniferie på hytta til tante og onkel.
Første stopp i Trondheim var den nyåpnede mathallen i Prinsenkvartalet. Vi ble tatt imot av Anne Morkemo, daglig leder i Mathall Trondheim, som ga oss en omvisning i de flotte lokalene. Mathallen er delvis organisert som butikk, og skal være en mathall på trønderske premisser. Her finner du i det vesentligste lokale råvarer og produkter som ost, skinke, pølser og sesongens frukt og grønnsaker. De har også en fristende kjøttdisk og fiskedisk med ferske råvarer. Så masse godt samlet på ett sted! I det andre hjørnet holder Gulating til, hvor de frister med et rikholdig utvalg med øl. I samme etasje finner du også en kaffebar, og du får selvsagt også kjøpt noe å bite i, blant annet populære matpakker som er litt mer fristende enn de man pakker ut til daglig.
I annen etasje holder restauranten til, og her er det kjøkkensjef Mikael Leiknes som kokkelerer. Restauranten er, som resten av mathallen, innbydende og smakfullt innredet. På vår raske formiddagsvisitt fikk vi servert «en smak av Trøndelag», en anretning av lokale pølser, skinker og oster – sammen med smakfullt tilbehør. Vi fikk også smake på en deilig sandwich med pulled pork. Deilige smaker som frister til et nytt besøk når jeg skal tilbake til Trondheim i høst.
I tillegg til å være et handels- og serveringssted skal Mathall Trondheim også inspirere til matglede via kurs og lignende.
Deretter gikk turen ut av byen og opp til Skistua, som er en skihytte i Bymarka noen minutters biltur ut av byen. Jeg var ofte på Skistua som barn og har mange gode minner derifra, og gledet meg veldig til å komme tilbake. Skihytta er blitt renovert de siste årene, og fremstår nå i ny drakt, med enkelt og smakfullt design – men den gamle peisen med emblemet til Trondheim skiklubb kjente jeg igjen.
På Skistua ble vi tatt imot av Thomas Wahlqvist som er kokk og driver stedet. På Skistua tar de både imot turgåere, og arrangerer også selskap, konferanser ol. Thomas har fokus på rene og enkle smaker, og bruk av gode og lokale råvarer. Turgåerne blir blant annet fristet med ferskpressede juicer og hjemmebakst, mens konferansedeltakerne kan fråtse i for eksempel en smakfull buffet. Vi fikk noen smakebiter på buffetmenyen, noe som virkelig falt i smak.
Når en først skal være turist i egen by er et besøk i Nidarosdomen på sin plass. Jeg har vært der flere ganger tidligere, og blir hver gang imponert hvor stort og vakker og storslått domen er.
Deretter ruslet vi langs Nidelven og over Gamle Bybro, betraktet sykkelheisen (som visstnok skal være den eneste av sitt slag) – før vi stoppet på Baklandet Skydsstasjon, hvor Gurli ventet oss. Gurli er kokk og har drevet stedet i 6 1/2 år.
Bygningen skal visstnok være fra 1791, og har siden den gang huset flere ulike virksomheter. Bygningen er fredet, blant annet på grunn av bakgården som skal være en av de best bevarte bakgårder i området. Mer om bakgården senere.
På Baklandet Skydsstasjon får du servert deilig mat og drikke i gammeldagse omgivelser, dekorert med gamle, fargerike tepper, klær og andre småting som fremskaffer gode minner. På menyen finner du blant annet fiskesuppe, bacalao, viltgryte, supper og hjemmebakte kaker, men det var sildebordet som fristet mest denne ettermiddagen. Her bugnet det av spennende silderetter med tilbehør. «Til sild må dere ha øl og akevitt», sa Gurli. Oppvasksjefen smilte som en sol da hun fortalte at hun hadde mer enn 100 sorter akevitt. Jeg er verken spesielt glad i øl eller akevitt, men Gurli fant frem sorter som likevel falt i smak. Oppvasksjefen smakte villig på flere sorter, og synes det var helt greit å være med kona på jobb.
Etterpå fikk vi en omvisning i den fargerike bakgården, og oppvasksjefen overtok intervjuet og fikk forklart hvorfor det henger så mange BHer i det ene hjørnet. Et fargerikt og spennende sted både smaksmessig, visuelt og miljømessig. Jeg skjønner godt at stedet ble kåret til Årets Kafé av National Geographic (2012)!
Etter en liten benstrekk på hotellet var det tid for middag på Bakgården Bar og Spiseri. Der ble vi tatt imot av eieren Nasif, som er opptatt av å benytte lokale råvarer med eksotiske innslag i tapasrettene sine. Vi ble først henvist til uteserveringen i bakgården, hvor vi blant annet fikk servert ulike oster fra Hitra og Røros og langtidslagrede Serrano- og Ibericoskinker. Vi fikk servert en deilig rosevin til, og etter hvert kom han også frem med to sorter hvitvin, som han ville vi skulle forsøke til de ulike ostene og skinkene. Nasif hadde god kjennskap til vinene og områdene de kom fra, og det var utrolig gøy å høre, smake og nyte.
Deretter gikk turen inn i restauranten hvor den ene retten etter den andre kom på løpende bånd, heldigvis i små porsjoner. Kamskjell fra Frøya med trøffelnage, sjøkreps fra Frøya med gremolata, entrecôte fra Røros med dadler, squash og gulrot, klippfiskboller og panerte torsketunger med persillekrem – for å nevne noe. Det var gode råvarer, balanserte smaker og spennende kombinasjoner. Til rettene fikk vi servert nydelige viner, kyndig veiledet av Nasif. Etter en hel dag i den trønderske matgledens tjeneste begynte vi å bli rimelig mette, og da kom dessertene på bordet, heldigvis bare i små porsjoner de også.
Etter mer enn 3 timers ete- og drikkegilde takket vi pent for oss, en ny dag i matgledens tjeneste ventet jo dagen etter. Men, det er ingen tvil om at Bakgården Bar og Spiseri kan mat og vin!
Vi ruslet deretter langs Nidelven til Scandic Nidelven, hvor vi hadde fått et flott hjørnerom i høyden med utsikt over Møllenberg, Solsiden, Nidelven og den flotte blomsterbroen. Etter en god natts søvn var det tid for frokost. Scandic Nidelven er kjent for sin gode frokost, den har nemlig blitt kåret til Norges beste frokost på niende året på rad! Det var derfor utrolig dårlig timing at vi begge var ganske så stappmette fra dagen før, men vi fikk prøvesmakt på litt av det rikholdige utvalget. Her var det noe for enhver smak!
Så var det bare å sette seg i bilen igjen, nordover til Nord Trøndelag og Inderøya for å ta en rundtur på Den Gyldne Omvei. Det kan du lese mer om her.
Ta turen til Trondheim du også, for her er det mange matskatter både på stedene jeg besøkte og ellers! Tips om andre matopplevelser i Trondheim finner du her, og Trøndelag samlet finner du her.
Trondheim er så koselig. Vært på bakkelandet flere ganger 🙂
Jeg elsker matbloggen og kokeboken din. Gleder meg til den nye boken og må bare si at som ekte Trondheimer var dette en fryd å lese.
Jeg opplevde Trøndersk matfestival lørdag 1.august. Fantastisk mye god lokal mat. Mange matminner fra barneår på Berkåk ble vekket❤️