En fersk og god foccacia får alltid ben å gå på, enten den serveres som tilbehør til hverdags- eller til festmat. Det italienske brødet kan varieres i det uendelige, fra noen dråper olivenolje og noen flak maldonsalt på toppen, til en masse garnityr som gjør at brødet nesten kan forveksles med en ganske så overdådig pizza. Det finnes allerede mange foccaciaoppskrifter på bloggen. Dagens oppskrift er av det enkle slaget, med olivenolje, flaksalt - og nigellafrø. Nigellafrø, som er svarte løkfrø/svart spisskarve har en god og karakteristisk smak som passer godt til gjærbakst. Nigellafrø fås kjøpt i velassorterte innvandrerforretninger og i nettbutikker. Får du ikke tak i nigellafrø er det slett ingen krise, kanskje du har en kvast rosmarin som kan pryde foccaciaen istedet?

Ingredienser

7 dl vann , ca. 20 grader
25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ss honning
1 ts salt
450 g durumhvete (kan erstattes med hvetemel)
500 g hvetemel (ca.)
olivenolje
maldonsalt
nigellafrø

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene, med unntak av litt av hvetemelet, i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen.

La deigen heve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.

Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter. Bruk fingeren og stikk hull i deigen og ringle over en god olivenolje. Strø litt maldonsalt og nigellafrø over.

Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.

Jeg pleier å fryse ned eventuelle rester, som tines opp og får et par minutter i stekovnen på varmluft, før de serveres.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Elsker foccacia og denne så veldig god ut. Når jeg så den sammen med blomkålsuppen i går, tenkte jeg at den tror jeg ikke jeg har sett før og fant ut at det var helt korrekt etter å ha sjekket alle foccacia oppskriftene dine 😉

  2. Hei hei. ville bare si at dette er en fantastisk blogg. Hel utrolig hvorflink du er. Helt imponert jeg, stå på idere. Håper du har inspirasjon lenge. 🙂 Mvh Småbarns mamma i Trondheim 🙂

  3. Denne var fantastisk god 🙂
    har laget den to ganger nå. men vi har brukt chilli og hvitløksolje på toppen samt litt oliven og provance krydder (så vi laga vår egen vri.)
    Tusen takk for at du delte oppskriften 🙂

  4. Hei

    Takk for fantastisk blogg. Den har virkelig endret matvanene i vårt hjem – her er d nå Trines hver dag. Og boken lå selvfølgelig under juletreet.

    Vi har nylig oppdatert kjøkkenet med en kombidampovn. Har du erfaring med å bake ting som dette i kombidampovn?

    Stå på:-)

  5. Hei,
    Jeg har nettopp bakt focaccia med nigellafrø , med Vekslende hell. Jeg er vant til å bake mye gjærbakst, har også bakt focaccia tidligere, men siden jeg skulle servere Indisk kyllingsuppe og du anbefalte denne foccaciaen, bakte jeg den. Jeg synes den ble tung og lite porøs. Forsøkte meg en gang til, samme resultat. Er det durumhvete som ødelegger eller er det mine bakeferdigheter?
    Indisk kyllingsuppe er nydelig, men er skuffet over foccaciaen.
    Hilsen Grete

    J

  6. Hei du. Jeg har prøvd å spørre etter nigellafrø i diverse butikker her i Trondheim. Vet du hvor jeg kan få kjøpt dem?

    1. Du har sikkert fått tak i Nigellafrø nå, men de har på krydra.no. En butikk med førsteklasses varer. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste