
En fersk og god foccacia får alltid ben å gå på, enten den serveres som tilbehør til hverdags- eller til festmat. Det italienske brødet kan varieres i det uendelige, fra noen dråper olivenolje og noen flak maldonsalt på toppen, til en masse garnityr som gjør at brødet nesten kan forveksles med en ganske så overdådig pizza. Det finnes allerede mange foccaciaoppskrifter på bloggen. Dagens oppskrift er av det enkle slaget, med olivenolje, flaksalt - og nigellafrø. Nigellafrø, som er svarte løkfrø/svart spisskarve har en god og karakteristisk smak som passer godt til gjærbakst. Nigellafrø fås kjøpt i velassorterte innvandrerforretninger og i nettbutikker. Får du ikke tak i nigellafrø er det slett ingen krise, kanskje du har en kvast rosmarin som kan pryde foccaciaen istedet?
Ingredienser
7 dl | vann , ca. 20 grader |
25 g | fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær |
1 ss | honning |
1 ts | salt |
450 g | durumhvete (kan erstattes med hvetemel) |
500 g | hvetemel (ca.) |
olivenolje | |
maldonsalt | |
nigellafrø |
SLIK GJØR DU

La deigen heve i minst 40 minutter, men gjerne mer enn en time hvis du har tid, til dobbel størrelse.
Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen, slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la foccaciaen etterheve i minst 45 minutter. Bruk fingeren og stikk hull i deigen og ringle over en god olivenolje. Strø litt maldonsalt og nigellafrø over.
Stek foccaciaen ved 225 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.
Server foccaciaen gjerne lunken, som tilbehør til suppe eller for eksempel en god gryterett.
Jeg pleier å fryse ned eventuelle rester, som tines opp og får et par minutter i stekovnen på varmluft, før de serveres.
Enjoy!