Her kommer det siste brødet i mitt eget, litt uformelle, "Prosjekt grovbrød", som har hatt som formål å prøve ut ulike oppskrifter på grovbrød, for å finne det ultimate grovbrødet for meg og min familie. Dette brødet er blant de groveste brødene i prosjektet, og ble til litt på slump ved at jeg benyttet det jeg hadde tilgjengelig av frø i huset, samt at jeg benyttet like mye sammalt mel som hvetemel, for å få et ganske så grovt brød. Og det fikk jeg; et grovt og godt brød.
Ingredienser
TRINN 1
125 g | solsikkekjerner |
125 g | knuste linfrø |
125 g | sesamfrø |
125 g | hel rug |
5 dl | vann (kokende ) |
TRINN 2
7 dl | vann (kaldt) |
25 g | gjær eller 1/2 pakke tørrgjær |
1 ts | salt |
500 g | sammalt hvetemel, grovt |
500 g | hvetemel (ca.) |
SLIK GJØR DU
Bland sammen ingrediensene i trinn 1, ha på plast eller lokk og la det stå på kjøkkenbenken et par timer, eller gjerne over natten.
Tilsett deretter ingrediensene i trinn 2. Kjør deigen i kjøkkenmaskin på lav styrke, til du får en jevn røre. Tilsett eventuelt litt mer vann dersom deigen virker tørr, eller litt mer hvetemel om den er klissete. Kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok (eller elt for hånd) i minst 10 minutter, slik at den blir elastisk og fin. Dekk til deigen med plast eller lokk og sett den til heving til omtrent dobbel størrelse.
Ha deigen på bakebordet og form tre brød som du legger i smurt brødform (ca. 1 1/2 liter). Pensle gjerne brødene med litt vann og rull de i en blanding av kornsortene du har i brødet. La brødene etterheve ca. 45 minutter eller til de ha fått dobbel størrelse.
Stek brødene ved 300 grader (eller maksimal temperatur hvis ovnen din har lavere makstemperatur) i ca. 10 minutter. Senk varmen til 200 grader og stek til brødene er gjennomstekt og har fått en fin og brun stekeskorpe, etter 25-35 minutter. Du vet at brødet er gjennomstekt når det avgir en “dump” lyd når du banker lett på det på undersiden og/eller når brødet har en kjernetemperatur på ca. 97 grader.
Ta brødene ut av formene og la de avkjøles på rist. Så gjelder det å vente passe lenge, til brødet er klart til å bli skjært i – og du kan nyte en herlig blings med kjempegodt og mettende godt brød – som også har god holdbarhet. Brødet kan fryses.
Lykke til!
Dette så veldig bra ut! 🙂 Takk for god arbeidsbeskrivelse. 🙂 Hvis man bytter ut hvetemelet med speltmel, er det noe spesielt man må ta hensyn til?
ser du bruker kaldt vann i del 2 på brødoppskrifter. Har aldri hørt om det før.Får en i gang prosessen uten litt varme på vannet?
Hei Reidun, min erfaring er at du bør bruke kaldt vann når du elter med maskin, det blir mye friksjon og skapes endel varme i deigen under maskin elting.
Hei, speltmel har litt mindre evne til å tåle strekk ift gluten, men det skal ikke ha noe spesielt å si i dette tilfellet så vidt jeg kan skjønne. Anbefaler forøvrig mindre gjær og lenger hevetid hvis man har tid, jo lenger det får stå jo mer smak av melet 🙂
Takk for at du stepper inn med gode råd når jeg ikke har anledning til å gi en rask tilbakemelding! 😉
Det ble et inmari godt brød! Saftig og luftig.
Det må nok gjentas.
Siden jeg glemte deigen, hevet det minst tre timer.
Så bra! Det går fint an å glemme deigen både tre og flere timer. Som en av mine lesere skriver ovenfor kan du også da glemme å ha oppi noe av gjæren også. 😉
Jeg har hatt et par av de andre brødene som favoritter før, men nå tror jeg jammen at jeg har fått en ny favoritt – utrolig godt brød! Og det falt skikkelig i smak hos ungene også
Så bra! Dette er godt brød, en av mine favoritter også. 😉
Kan jeg elte for hånd, og vil resultatet bli bra da? Har ikke kjøkkenmaskin :-p
Du kan selvsagt elte for hånd, så mye du bare orker. Det blir bra da også! Lykke til!
Hei.
Jeg er i Spania og er sulten på noe ordentlig grovbrød. Siden det er ikke er lett å få fatt på her, tenkte jeg jeg skulle bake et. Et uventet problem er at det er ingen som har hørt om linfrø. Bør jeg endre på noe annet i oppskriften om jeg dropper linfrøene? Tenkte kanskje jeg bare kunne ta litt ekstra av de tre andre kornsortene… ? Jeg har funnet solsikkefrø, men disse var selvsagt både fritert og saltet, så jeg tenkte også å droppe saltet… 😉
Mvh
Karoline
Du kan fint bytte ut linfrøene med andre kornsorter.
Dette skal definitivt testes! En oppskrift jeg har brukt mye: 500g sammalt hvetemel, 500g byggmel (eller grovt rugmel), 1-2pk tørrgjær, salt, 1,3l lunket vann og 1 GOD skje mørk sirup. Bland det tørre først, tilsett væske mens kjøkkenmaskinen går og tilsett hvetemel til passende konsistens. Hev i 1,5t, del deigen i fire emner, bruk litt olje på hender og benk og form 4 brød som legges i smurte brødformer. Etterheves i 1-1,5t – stekes i 40-50min på 200g nederst i ovnen ( steketiden varierer fra ovn til ovn) velt brødene over på rist og legg et fuktig kjøkkenhåndkle over. Om man ønsker sprø skorpe
Takk for tipset! 🙂
Ops. Der var jeg litt kjapp… Om man ønsker skikkelig sprø skorpe så dropper man det fuktige kjøkkenhåndkleet over. Her i huset liker flertallet litt mykere skorpe 😉
Heia, hvor finner jeg tak i rug kjerner? Vært på både Meny og Rimi…… Ser så godt ut!
Prøvde disse i helgen, veldig fornøyd! Desverre ble brødene så gode at et av dem ble spist opp med en gang, og det av 2 personer! 🙂
Kjøkkenmaskinen min har kapasistet på melvekt 1,5kg, skal man da medregne kornene, slik at denne oppskriften ikke kan økes, eller tar man bare med rug og hvetemel?
Hei. Lurer på hvilke brødformer du bruker. 1,5 liter eller 2 liter?
Hei Trine,
Jeg lurte på om du noen gang har fått tak I knekte rugkjerner? Eventuelt hvor? Har du erfaring med å benytte dette I baking av brød? Noen tips ang hele rugkjerner vs knekte?
På forhånd takk for hjelpen 🙂
Hei,
Jeg er i India akkurat nå og fikk lyst på godt brød! Kan jeg lage brødet uten frøene? Og jeg tenkte å halvere oppskriften, skal jeg da ta 25 g gjær eller halvparten av det også? Ble litt usikker siden det stod 25-50g gjær 🙂 Håper du har tid til å svare 🙂
Du kan gjerne benytte ca 12 g gjær. Det kommer an på hvor lenge du har tid til å la deigen heve. Jo mer gjær du benytter, jo raskere hever deigen. Men benytter du lite gjær hever den saktere og du får mer smak i brødene dine. Lykke tl!
Har akkurat smakt på det ferdige brødet. Det ble fantastisk! Saftig og masse power…..
Hei Trine, tusen takk for oppskriften. I oppskriften står 500 g grovt, sammalt mel. Jeg brukte grovt sammalt rugmel. Kan jeg bruke hva som helst sammalt mel?Brødene mine ble veldig flate, men smaken var nydelig. Jeg lurer på vet du hvorfor min deig hever ikke så mye? De fikk god tid (4 timer) å heve…
Har aldri pleid å knuse linfrøene,men brukt de hele. Hva er fordelen med å knuse dem?
Knuste linfrø vil avgi flere av de sunne næringsstoffene i frøene mens hele frø vil lettere bare passere gjennom fordøyelsessystemet.
Hei. Tenkte jeg skulle prøve meg på denne brødoppskriften. Tenkte jeg skulle prøve å kverne linfrøene, men så kom jeg på at jeg har jo lest at det kan omdannes til blåsyre, som ikke er bra for oss?
Vet du noe om det?
Heisann! Jeg kan et og annet om kjemien her da dette er mitt studieområde. Linfrøene vil ved en temperatur på ca. 100 grader fordampe stoffene som kan omdannes til hydrogencyanid (blåsyre) i kroppene våre og det skal derfor være helt ufarlig å spise brød med linfrø i – både hele og knuste 🙂
Heisann! Jeg vet et og annet om kjemien her siden det er mitt studieområde. Stoffene i linfrø som omdannes til hydrogencyanid (blåsyre) i kroppene vil fordampe i ovnen ved en temperatur på rundt 100 grader. Så brød med linfrø skal du ikke være redd for å spise – hverken om du bruker hele eller knuste frø 🙂
Er dette brødet så grovt at det vil gå under Nøkkelhullsmerket?
Jeg vet ikke hva som skal til for at det kommer inn under denne standarden. Men, du kan sjekke grovhetsandelen i brødskalakalkulatoren: http://brodogkorn.no/brodskala-kalkulator/
Hei, det står bland ingrediensene men ikke hvilke? Deretter står det bland i de øvrige ingrediensene, men nok en gang ikke hvilke? Blir forvirret her!
Her har det skjedd noe i forbindelse med import til ny nettside, men jeg har nå rettet opp og ellers oppdatert oppskriften. Lykke til!
Hiver meg på.. Får ikke tak i hel rug, kun sammalt. Hvor handler du?
Har du sjekket i en helsekostforretning?
Nå har jeg villet laget dette brødet en stund, men sliter med å finne rugkjerner! Tips til hvor jeg kan finne det? Har vært i de fleste butikker og sjekket helsekost butikker, men finner ingen sted.
Jeg kjøper hel rug i helsekostforretninger eller i Sverige. Hvis du ikke får tak i det kan du eventuelt erstatte dem med hel hvete (hvis du får tak i det), mer frø/kjerner eller så kan du droppe det. Lykke til!
Så rugkjerner er det samme som hel rug?
Hei. Hvor stor brødform bruker du ( 1.5 eller 2L )
Jeg tror jeg brukte 1 1/2 liters former, men husker ikke eksakt siden det er mer enn 7 år siden denne oppskriften ble publisert. 😉
Det er jo en STOR svakhet at du ikke presenterer gode bildet av det oppskjærte brødet så man kan se hvor grovt det er inni. I enklete artikler er det kun bilder av helt brød så man vet ikke noe om hvordan det er inni…
Leit å høre at du ikke er fornøyd med bildene mine. Til mitt forsvar må jeg få si at akkurat denne oppskriften ble lagt ut for snart 10 år siden. På den tiden var bloggen var et rent hobbyprosjekt for å samle oppskriftene mine for meg selv og dele dem med døtrene mine, familie og venner. På den tiden var jeg småbarnsmor og jobbet i tillegg fulltid som jurist, og hadde ikke i min villeste fantasier drømt om at mitt private hobbyprosjekt etter hvert skulle bli en av Norges mest besøkte matsider… 😉
Hva er en teskje? Alltid lurt på, er det en flat skje eller en normal skje med en topp..
1 teskje er 5 milliliter (ml). Siden størrelsen på teskjeer er ulike bruker jeg måleskjeer når jeg lager oppskrifter. Når du bruker måleskjeer skal de være strøkne.
Ser oppskriften er til 3 brød på 1,5 liter brødform. Må steketid justeres om jeg fordeler deigen i 2 former på 2 liter?
Ja, større brød trenger lengre steketid enn mindre brød. Du må derfor justere opp steketiden noe. Når brødene har en kjernetemperatur på 96-97 grader er de gjennomstekte.
Hvordan blir det å lage Rundstykker til denne deigen ?
Det blir nok bra. 🙂
Hei Har fått en sønn med diabetes og lurer da på hvor mange karbohydrater dette brødet inneholder?
Jeg næringsberegner ikke oppskriftene mine, så det må du eventuelt gjøre selv.