En deilig terte med friske sommerbær er en av sommerens mest populære desserter hjemme hos oss, og serveres gjerne når vi har sommergjester på besøk. Som for eksempel denne deilige bringebærterten, som for anledningen har fått et dekorativt "gittermønster" oppå.

Ingredienser

PAIDEIG

200 g smør kaldt, i terninger
275 g hvetemel
75 g mandelmel (eller finmalte mandler)
75 g melis
1 egg

BRINGEBÆRFYLL

600 g friske bringebær
125 g sukker (avhengig av hvor søte bærene er)
1 vaniljestang , frøene
2 ss potetmel
1 egg , sammenvispet

SLIK GJØR DU

Bringebærterte

Begynn med paideigen. Ha hvetemel, mandelmel, melis og smør i en bolle, og smuldre det fint. Tilsett deretter egget og rør raskt sammen. Du kan benytte hendene eller kjøkkenmaskin, men uansett hva du benytter er det viktig at du ikke bearbeider deigen mer enn det som er nødvendig for at ingrediensene skal bli blandet sammen til en jevn deig. Dersom deigen virker tørr kan du tilsette litt kaldt vann, eller litt mer hvetemel dersom deigen virker løs. Del deigen i to jevnstore emner, pakk dem inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst en time, og gjerne over natten.

Bringebærterte

Finn frem en paiform som er ca. 24 cm i diameter. Smør og strø formen. Kjevle ut den ene paideigen og kle paiformen med deigen.

Lag et snitt i vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Rør sammen potetmelet og mesteparten av sukkeret og vend det forsiktig sammen med bærene og vaniljefrøene. Ikke rør for mye, slik at bærene holder seg mest mulig hele. Smak eventuelt til med mer sukker om nødvendig. Ha bringebærblandingen oppi paiskallet.

Bringebærterte

Kjevle ut resten av paideigen til den er ca. 24 cm i diameter. Skjær deigen i 9-10 strimler. Legg 4-5 strimler over paibunnen, og legg deretter 4-5 strimler på tvers, en av gangen. Lag gjerne “flettemønster” ved å løfte på annenhver av strimlene og putt deigen under, som vist på bildene.

Sett formen i kjøleskapet mens du forvarmer stekeovnen til 180 grader (over- og undervarme). Pensle deigen med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker (kan sløyfes). Stekes midt i ovnen i 40-45 minutter, til paideigen er gyllen og fin.

Bringebærterte

Bringebærterten serveres lun eller kald samme dag, gjerne med vaniljeis, vaniljesaus eller stivpisket kremfløte som tilbehør.

TIPS

  • Du kan selvsagt benytte andre typer bær i denne paien, som for eksempel jordbær eller blåbær, eller en blanding av ulike sommerbær.
  • Paien blir aller best dersom du benytter friske bær. Dersom du benytter frosne bær bør du tine dem først og la dem renne av. Tilsett eventuelt litt mer potetmel.
  • Du kan gjerne droppe flettemønsteret på toppen og legge den andre deigklumpen i fryseren, og lage en ny pai innen 3-4 uker.
  • Prøv også denne deilige rabarbrapaien med jordbær og smuldretopping.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Tertedeigen kan lages dagen før (eller tidligere), men den ferdige terten bør nytes samme dag den lages.

  1. Dette så deilig ut. Vi har en nøtteallergiker i familien. finnes det gode alternativ til mandelmel?

  2. Driver å lager denne nå. Hva er grunnen til at den ikke skal forstekes, mens feks sitronterten skal? Er det mandlene? Hva blir forskjellen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste