I dag er det 25 år siden Netten min kom til verden og like lenge siden jeg ble mamma for første gang!

** Gratulerer med dagen, jenta mi **

Dagen skal feires i ettermiddag og jubilanten inviterer til middag, kaffe og kaker! Gjett om jeg gleder meg! I mellomtiden skal jeg ha en effektiv arbeidsdag på hjemmekontoret, og jeg ser allerede frem til en rolig og enkel lunsj med nytrukket te, hjemmebakte knekkebrød og frisk frukt. Et sunt og godt måltid som gjør at jeg med god samvittighet kan meske meg med herlighetene som serveres i ettermiddag. Anette er nemlig en habil kakebaker som er kjent for ikke å spare på kaloriene når noe skal feires! Hun er da godt oppdratt! Sunn mat kan vi spise på hverdagene, men når det skal feires, da feirer vi!

Å lage sitt eget knekkebrød er faktisk ikke så vanskelig. Etter å ha prøvd ulike oppskrifter har jeg kommet frem til denne, som alltid blir vellykket. Finn frem:

 • 4 dl grov sammalt hvete
 • 4 dl store havregryn
 • 2 dl solsikkekjerner
 • 1 dl linfrø
 • 1 dl sesamfrø
 • 1/2-1 ts salt
 • 1 ts honning
 • 6,5-7 dl lunkent vann

Bland alt det tørre. Rør ut honningen i litt av vannet (bruk varmt vann til å røre ut honningen i). Ha all væsken med unntak av 0,5 dl vann oppi det tørre og bland godt sammen. Juster eventuelt med resten av vannet. Du skal nå ha en ganske klissete deig. La gjerne deigen svelle ca 15 minutter, men det er ikke strengt nødvendig.

Fordel deigen på to bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre vil bli rå. Prikk deigen med en gaffel.

Stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader. Sett begge brettene i ovnen, på øverste og nederste rille, og bytt plass omtrent halvveis i stekingen.

Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul eller former til å skjære opp/stikke ut knekkebrød i den formen du vil ha. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt.

Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte.

Brekk knekkebrødene fra hverandre og la de avkjøles på rist. Oppbevares deretter i tett boks.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Herlig! Disse skal jeg prøve! :o)Det er en fantastisk flott blogg du har! Jeg blir sulten bare av å se bildene! :o)Ønsker deg en glad dag!Elisabeth :o)

 2. De så gode ut, i helgen skal det bakes knekkebrød. :)Utrolig kjekk blogg du har, med så mangen gode oppskrifter. Takk.

 3. De ser deilige ut Trine:) Jeg hadde også tenkt å legge ut knekkis oppskrift idag, nå skal jeg heller bake meg frempå og prøve ut din oppskrift istedet:)Du tar fatastisk koselige bilder. De oser hjemmekos og velvære.Klem Ingvild

 4. Mmmm denne må jeg prøve meg på. Bakte Biscottiene dine i går og de smakte helt fortreffelig :)Håper dere får en fin feiring.

 5. Tusen takk for oppskrifta!! jeg har hatt lyst til å prøve å lage knekkebrød en stund nå og denne oppskrifta har jeg virkelig troen på. Gjett om jeg skal forsøke meg på den i kveld!! Klem fra Torunn

 6. Hei! Disse så jammen deilige ut! Og litt sunnere enn eplebollene dine jeg laget i helgen – som forresten var fantastiske!! Takk for alle oppskrifter du legger ut!

 7. Åhh dette knekkebrødet hørtes kjempegodt ut:) Det må jeg prøve ut:) Gratulerer med dagen til dattera di idag, håper dere får en koselig feirng:)

 8. Må bare kommentere kallenavnet på dattern din "netten" – det ble jeg kalt som liten også:) Trodde det bare var jeg som ble kalt det!Klem fra en ivrig anonym leser av bloggen din.

 9. Du har en utrolig fin blogg! Man blir virkelig sulten av bare å se på bildene dine:) Og jeg blir mer og mer inspirert til å lage mat etter å ha vært på bloggen din.

 10. Tusen takk for koselige tilbakemeldinger! Etter slike tilbakemeldinger blir jeg bare enda mer inspirert til å fortsette å blogge om mat og matglede! Trine 😉

 11. Beate; De er holdbar i flere uker når du oppbevarer de i en tett boks. Hvor mange uker vet jeg faktisk ikke, for de blir ganske fort fortært her i huset…Trine 😉

 12. Kjempegode! La til litt gresskarfrø i oppskrifta. Men mine knekkebrød vart litt svidde – vil det vere best å redusere på tida eller på varmen?

  1. Stekovner steker ulikt, så steketider må alltid tas som veiledende. Jeg pleier omtrent uansett oppskrift å sette alarmen på noen minutter mindre enn anbefalt steketid, for å følge med mot slutten. Anbefaler deg derfor å steke litt kortere neste gang. Ser du la til gresskarfrø. Forutsetter da at du reduserte på noe annet eller økte vannmengden? Hvis ikke kan det være årsaken til at knekkebrødene dine ble brent. Lykke til neste gang! 😉

   1. Jepp, hadde ikkje linfrø, så la til litt ekstra sesamfrø og gresskarfrø og brukte nesten alt vatnet. Knekkebrøda var i hovudsak svidd på undersida. Skal prøve redusert steiketid neste gong, takk! 🙂

 13. Hei,

  Jeg har veldig lyst til å forsøke meg på knekkebrød. Det ser så godt ut, og relativt enkelt også. I skapet har jeg en uåpnet pakke med sammalt hvete finmalt og tenkte det hadde vært greit å bruke den. Hvordan tror du det er å bruke dette melet i stedet?

  Takk for en utrolig inspirerende blogg. Den brukes flittig og det serveres «Trine-mat» opptil flere ganger i uken. 🙂

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg ville nok ikke ha laget knekkebrødet med finmalt mel. Det er nettopp noe av det som gjør dette knekkebrødet så godt (synes jeg i alle fall) at det benyttes grovt mel og korn. Fint mel har andre egenskaper enn grovt mel.

 14. Kjære Trine!

  Jeg har et spørsmål angående knekkebrøsteking jeg hadde håpet du kunne hjelpe meg med.
  Jeg har laget flere av dine knekkebrødoppskrifter mange ganger nå, og jeg synes de blir veldig gode, men problemet er som følger; om jeg steker de ferdige (altså harde), ender bakepapiret alltid opp med å sitte fast på knekkebrøene. Ikke bare litt, men veldig mye, og det tar veldig lang tid å «spikke» av alt papiret. Jeg gjør det, for knekkebrøene smaker jo veldig godt, men det er mye jobb. De gangene jeg har tatt ut knekkebrøene litt før, og papiret har gått lett av, ender de opp med å bli myke, altså ikke ferdigstekte. Har eksperimentert mye med tida, og har altså laget knekkebrød veldig mange ganger nå, men problemet gjentar seg hver gang.

  Vet du hva jeg gjør feil? Har du noen tips?

  På forhånd tusen takk for svar, og tusen takk for en fantastisk inspirerende matblogg!

  Med vennlig hilsen Stine

  1. Jeg har ikke opplevd det samme, og det er derfor vanskelig for meg å fortelle deg hva du gjør galt. Ut fra det du skriver kan det kanskje være lurt å ta ut knekkebrødene før de brenner seg fast og eventuelt la de steke ferdig på stekeplaten eller på en rist? Kan det eventuelt være noe galt med bakepapiret du benytter?

   1. Har det samme problemet, bakepapiret sitter seg fast på knekkebrødene. Kan det være fordi jeg bruker pizza-bakepapir og ikke vanlig bakepapir?

 15. Så utrolig gode knekkebrød og så enkelt å lage !!! Falt i god smak hos hele familien, både små og store. Skal definitivt lages fremover : )

 16. Hei. Et Tips for å få fine jevne knekkebrød. Legg deigen på et bakepapir, Legg så over et bakepapir og kjevle deigen ut. Da blir det ikke klissete og du får perfekt tykkelse. De beste bakepapirene er teflonen fra Clas ohlson.

 17. Hei,
  i dag prøvde jeg for første gang å lage knekkebrød, jeg benyttet meg av den flotte oppskriften din. Knekkebrødene smaker helt fantastisk, men ble litt vanskelig å spise, fordi de er steinhard. Har du kanskje en ide hva jeg kan ha gjort feil?
  Takk for den herlige bloggen du har, laget flere oppskrifter som ble helt vellykket.

 18. Hei!

  Vi prøvde oss på denne oppskriften i helgen og de så kjempegode ut! Problemet var at de ble uspiselige fordi bakepapiret satte seg fast. Vi tenkte gentlig på at dette kunne skje men siden det sto det i oppskriften så tenkte vi at det kom til å gå bra. Det gjorde det altså ikke…

  Jeg ser at dette har vært et gjentakende problem og det kan være en god idé å legge inn at dette kan skje i oppskriften din, selv om du ikke har opplevd det selv…

 19. Hei. Denne oppskriften likte jeg! Jeg fikk det til, enda det var første gangen jeg har laget knekkebrød. Jeg tilsatte 2 spiseskjeer av favorittfrøene, som er kaljonifrø, eller svarte løkfrø som jeg har kjøpt på asiamat. Ble kjempegodt!

  1. Jeg er enig med deg. Dette er en gammel knekkebrødoppskrift, og jeg har publisert mange oppskrifter etter denne. Anbefaler deg å sjekke ut disse.

 20. Jeg lagde disse i går, for å ha til påskefrokostbordene våre, da vi får besøk! Hurra! For en fantastisk oppskrift. Jeg så at noen skrev over i kommentarfeltet at de brukte tre brett, det passet perfekt for meg også. Takk for den fantastiske bloggen din. God påske 😀

 21. Det var en morsom oppplevelse å få til å bake knekkebrød! Og de er jo så gode!! Sprøe ble de også! Men: etter en dag i lukket boks var de blitt myke. Hva er det jeg har gjort feil? Siden det var første gang, gjorde jeg helt etter oppskriften. Den eneste (og kanskje komplisenrende) faktoren er at jeg har gassovn. Er innstilt på å prøve meg fram med varme og stekelengde. Men tar gjerne i mot tips!

 22. Takk for tips om plastpose og kjevle. Det gikk veldig fort og uten kliss. Jevne og fine ble de også.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste