Hjemmebakt knekkebrød
I dag er det 25 år siden Netten min kom til verden og like lenge siden jeg ble mamma for første gang!
Dagen skal feires i ettermiddag og jubilanten inviterer til middag, kaffe og kaker! Gjett om jeg gleder meg! I mellomtiden skal jeg ha en effektiv arbeidsdag på hjemmekontoret, og jeg ser allerede frem til en rolig og enkel lunsj med nytrukket te, hjemmebakte knekkebrød og frisk frukt. Et sunt og godt måltid som gjør at jeg med god samvittighet kan meske meg med herlighetene som serveres i ettermiddag. Anette er nemlig en habil kakebaker som er kjent for ikke å spare på kaloriene når noe skal feires! Hun er da godt oppdratt! Sunn mat kan vi spise på hverdagene, men når det skal feires, da feirer vi!
Å lage sitt eget knekkebrød er faktisk ikke så vanskelig. Etter å ha prøvd ulike oppskrifter har jeg kommet frem til denne, som alltid blir vellykket. Finn frem:
- 4 dl grov sammalt hvete
- 4 dl store havregryn
- 2 dl solsikkekjerner
- 1 dl linfrø
- 1 dl sesamfrø
- 1/2-1 ts salt
- 1 ts honning
- 6,5-7 dl lunkent vann
Bland alt det tørre. Rør ut honningen i litt av vannet (bruk varmt vann til å røre ut honningen i). Ha all væsken med unntak av 0,5 dl vann oppi det tørre og bland godt sammen. Juster eventuelt med resten av vannet. Du skal nå ha en ganske klissete deig. La gjerne deigen svelle ca 15 minutter, men det er ikke strengt nødvendig.
Fordel deigen på to bakepapirkledte stekebrett. Stryk den jevnt utover med en slikkepott eller lignende. Det er viktig at du stryker jevnt utover, hvis ikke vil noen knekkebrød bli brent, mens andre vil bli rå. Prikk deigen med en gaffel.
Stek knekkebrødene på varmluft ved ca 160 grader. Sett begge brettene i ovnen, på øverste og nederste rille, og bytt plass omtrent halvveis i stekingen.
Stek først knekkebrødene i ca 10 minutter. Bruk pizzahjul eller former til å skjære opp/stikke ut knekkebrød i den formen du vil ha. Sett tilbake i ovnen og stek knekkebrødene til de er ferdige, etter ca en time, dvs ca 1 time og 10 minutter steketid totalt.
Sjekk knekkebrødene mot slutten av steketiden. Har du ulik tykkelse på deigen kan det være lurt å ta ut de knekkebrødene som er ferdige, mens de øvrige får stå til de er ferdigstekte.
Brekk knekkebrødene fra hverandre og la de avkjøles på rist. Oppbevares deretter i tett boks.
Velbekomme!