På menyen i dag står det en smakfull og fargerik vegetargryte med blant annet søtpotet, gulrot, blomkål og linser. Gryteretten er blant annet krydret med garam masala som er en indisk krydderblanding som tradisjonelt består av sort pepper, chilipepper, koriander, muskat, spisskummen, kanel, nellik og kardemomme. Sammen med grønnsakene skaper krydderblandingen en varm, velduftende og smakfull magi i gryta. Prøv den du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 løk , i små terninger
4 fedd hvitløk , finhakket
1 rød chili , finhakket
1 ss ingefær , finrevet
1 - 2 ss tomatpuré
1 - 1 1/2 ss garam masala
1 - 1 1/2 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
400 g hermetiske tomater , hakkede
4-5 dl kokosmelk
1/2-1 ss grønnsakfond eller 1 buljongterning
1 søtpotet , i små terninger
2 - 3 gulrøtter , i små biter
230 g røde linser eller kikerter (ca.), ferdig kokt
1 blomkål , i små buketter
1/2 lime , saften
salt og pepper
150 g tomater , i biter (kan sløyfes)

TILBEHØR

4 porsjoner basmatiris
nan
cashewnøtter
frisk koriander
chiliflak

SLIK GJØR DU

Vegetargryte med søtpotet og blomkål

Skjær opp grønnsakene som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang. Hell væsken av linsene og skyll dem under rennende vann og la overskuddsvannet renne av. Finn frem hermetiske tomater, kokosmelk og grønnsakfond (eller buljongterning). Bruk måleskje når du måler opp krydderet. Kok risen etter anvisningen på pakken.

Finn frem en vid gryte og stek løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. La hvitløken steke med det siste minuttet, og tilsett deretter chili, ingefær og krydder etter smak. Rør godt sammen og la det stå å surre i ca. 1 minutt før du tilsetter tomatpureen. La det surre i ytterligere 1 minutt og tilsett deretter hermetiske tomater, kokosmelk, søtpotet, gulrøtter og grønnsakfond. La det småkoke uten lokk i ca. 15 minutter. Ha i linser og blomkål og la det koke videre til grønnsakene er møre og fine. Ikke kok for lenge slik at grønnsakene fortsatt har litt tyggemotstand. Smak til underveis med limesaft, salt, pepper og eventuelt mer av de øvrige krydderne. Rør inn tomatbitene til slutt.

Vegetargryte med søtpotet og blomkål

Topp retten med hakkede cashewnøtter (gjerne ristet i tørr stekepanne) og frisk koriander, og server umiddelbart, med ris og eventuelt nan som tilbehør. Et lite dryss med chiliflak over det hele smaker også godt.

Vegetargryte med søtpotet og blomkål

TIPS

 • Du får kjøpt garam masala i velassorterte dagligvareforretninger og i etniske butikker.
 • Varier gjerne med andre typer grønnsaker, i denne retten kan du stort sett bruke det du har – et fint utgangspunkt for å få brukt opp grønnsaker du har liggende.
 • Lyst til å teste ut flere vegetarretter? Alle vegetaroppskriftene mine finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, tusen takk for den beste bloggen!
  Har du forslag til alternativ til kokosmelk, Kan eg bruke creme fraîche ?

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Kokosmelken kan gjerne byttes ut med bla. fløte, creme fraiche eller rømme.

 2. Smakte veldig godt det her! Det står tomatpuré i innholdslista, men ikke i oppskriften, jeg regnet med at det skulle i mellom løken og de hakkede tomatene?

 3. Super gryte, elsker de spicy krydderne. Serverte denne med blomkålris.

  Tusen takk for supre og kjempegode oppskrifter.

  1. Det kan også hende at du trenger mindre mengde væske enn det som fremkommer etter at du har justert opp oppskriften. Hell derfor oppi litt etter litt og se an konsistensen. Ofte blir den litt for flytende hvis du bare oppjusterer oppskriften uten å vurdere konsistensen underveis. Vær også forsiktig når du tilsetter salt og krydder. Hold igjen litt og smak deg frem til du får en fin balanse mellom de ulike smakene. Videre må du være oppmerksom på at en opp- eller nedjustering av oppskriften kan få betydning for hva slags utstyr du skal benytte, størrelse på gryter, og ikke minst koke- og steketid.

  1. Ja, det går fint. Ikke kok den helt ferdig dagen før, slik at grønnsakene ikke blir helt most når du skal varme den opp igjen. Lykke til!

 4. 230 gr. røde linser/kikerter, tørre førbløtlegging eller hermetiske (ferdig oppbløtte) på boks?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste