Pai er noe av det beste jeg vet. Spesielt til lunsj på late helgedager, og gjerne sammen med eltefritt landbrød eller speltloff. Dette er en variant av en gammel favoritt (se her) som også er med i TRINES MAT. Det jeg liker spesielt godt med denne paien er kombinasjonen løk, bacon og blåmuggost, som sammen med paprikaens sødme er fantastisk både smaksmessig og visuelt. Noe å tenke på i helgen, kanskje?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PAIBUNNEN

150 g smør
200 g hvetemel
2-3 ss vann
paiform , 24-26 cm i diameter

PAIFYLLET

150 g bacon , i biter
3 løk (gjerne en blanding av rødløk og gul løk), i tynne båter
1 rød paprika stor , i små terninger
75-100 g blåmuggost , i biter
3-4 egg , sammenvispet
3 dl melk (eventuelt 2 dl melk + 1 dl fløte)
salt og pepper
friske krydderurter (for eksempel persille, gressløk eller basilikum), finhakket

SLIK GJØR DU

Lag paideigen ved å smuldre sammen hvetemel og smør, og tilsett vann til du får en jevn konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn det som er nødvendig til at den er godt blandet. Form deigen til en pølse som er 24-26 cm lang, pakk den inn i plast og la den ligge kaldt i minst en time, men gjerne over natten.

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform, 24-26 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på 200 grader i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles noe mens du gjør i stand fyllet.

Stek baconet til det blir nesten sprøtt, og la det renne av på et kjøkkenpapir. La løk og paprika surre i litt smør, til løken blir blank og myk. Fordel bacon, løkblandingen og blåmuggost i paiskallet. Visp sammen egg, melk, salt, pepper og friske krydderurter, og hell over.

Stek paien midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, eller til paifyllet har stivnet.

Server paien varm eller kald, med salat og godt brød som tilbehør.

TIPS

  • Baconet kan erstattes med skinke, eller droppes dersom du ønsker en vegetarisk variant. Du kan gjerne også tilsette mere grønnsaker, for eksempel squash.
  • Eventuelle rester smaker godt i lunsjboksen dagen etter.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg pleier å lage pai ved å bytte ut halvparten av melet med grovt mel og halvparten av smøret med cottage cheese. Da blir det godt, men litt sunnere. Har du forsøkt det?

  2. Laget denne fra boken din i går, både denne og den med spinat, soltørket tomat og feta. De ble kjempegode 🙂 Likte også måten din å få deigen i formen. Jeg pleier å kjevle ut deigen mellom to bakepapir, det fungerer også bra. Ble mye fyll til overs i denne, men det er bedre med for mye enn for lite 😉 Ellers fikk jeg kommentar (i tillegg til alle ‘mmmmmm nam’) på at det kunne ha vært litt mer bacon i . Men smak og behag, jeg likte det 🙂

  3. Hei! Prøvde lage denne i dag, og lurer på hvorfor deigen sank sammen under forstekingen. Det ble altså ikke noe deig igjen langs kantene :-(.Var litt unøyaktig med mengden mel og smør, kan det være pga for lite mel? Takk for inspirerende oppskrift for øvrig:-).

  4. Står ikke hvitløk i ingridienser, men på fremgangsmåte står d derimot hvitløk?? Skal d være? Hvor mye i så fall??

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste