Nå når jeg går hjemme i mammapermisjon kommer lysten til å lage litt «gammeldags» hverdagsmat tilbake. Fiskegrateng er en gammel traver som absolutt faller i smak på en helt vanlig torsdag. Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent:

600 gram fiskefilèt, torsk eller annen fisk
2-3 ss smør
4-5 ss hvetemel
4 dl melk
3 egg
salt
muskatnøtt
litt tørket brød/brødrasp
evt litt kokt makaroni

 • Rens fisken og del den opp i passe biter. Du kan bruke kokt eller rå fisk til denne retten. Jeg brukte rå torsk i denne oppskriften.
 • Lag en tykk saus av smør/margarin, hvetemel og melk. (Skal du ha rå fisk i sausen, må sausen være ekstra tykk.)
 • Avkjøl sausen litt. Pisk sammen eggene og rør inn i sausen, smak til med salt og muskatnøtt. Muskatnøtt er det vanligste krydder i fiskegrateng, men du kan gjerne prøve friske krydderurter (finhakket).
 • Bland fisken (og evt litt kokt makaroni) forsiktig i sausen og hell røren i smurt ildfast form. Dryss litt malt tørket brød/brødrasp på toppen.
 • Stek gratengen ca 40 minutter ved 200 grader på nederste rille. Server straks, for den faller lett sammen.
 • Serveres med kokte poteter, raspede gulrøtter (tilsatt litt sukker og sitron) og eventuelt sprøstekt bacon og smeltet smør.
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei på deg. Så utrolig fine bilder du tar, og du gir så mye inspirasjon til å lage mat. Tusen takk !

 2. heisan:) skal prøve ut oppskriften din på fiskegrateng i dag.satser på suksess 🙂 fekk skikkeli lyst på d etter eg leste innlegget ditt her.mangen bra oppskrifter også:)

 3. Hei

  Vil ikke makaronien bli ganske bløt av å «koke» i den hvite sausen i 40 minutter, hvis den allerede er ferdigkokt? Vil den ikke bli bedre av å enten ikke koke den i det hele tatt – eller koke den halve tiden først?

   1. Fiskegrateng egner seg godt til frysing. Bare legg rester i en plastboks etter middag. Men også lurt å lager det i ferdige aluminiumsfolie-former- så er det bare å slenge i ovnen. Det fins store og små former.

 4. Litt sukker (!) i sausen gjør susen☺ en spiseskje eller såder… Høres kanskje litt rart ut, men det hever smaken.

 5. Jeg synes ikke det smakte noe.. Tok godt med muskat, men det ble likevel anonymt.
  Noen tips for å piffe opp retten?

 6. Kok opp fisken først. Bruk litt av fiskrvannet i sausen.Gjerne også litt av pastavannet. Bruk kun det gule av egget i sausen. Eggehviten piskes stiv å blandes forsiktig inn til slutt før steking.

 7. Denne oppskriften fungerer helt toppers. Jeg bruker stort sett bare fiskerestene vi hadde etter salt torsk. Det gir en god smak på gratengen. Denne oppskriften kan anbefales!

 8. Hva medå bruke røkt kolje, purre og en god del muskatnøtt i tillegg til det som foreslåes? Ost på toppen og brødrasp med noen klatter meierismør.Syltede rødbeter og flatbrød med godt smør smaker utrolig godt!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste