Fiskegrateng var en av mine favorittretter i barndommen, og det er stor stas når det kommer på bordet nå også. Spesielt når jeg får det servert hjemme hos mamma. Denne fiskegratengen er imidlertid fått litt andre smaker enn den tradisjonelle jeg har vokst opp med, og er smaksatt med blant annet parmesan, vårløk og basilikum. Prøv den du også! 

Ingredienser

FISKEGRATENG

800 g torskefilet eller annen fisk, feks. sei
5 dl melk
50 g smør
2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
40 g hvetemel
3 egg
50-75 parmesan , revet
salt
kajennepepper
4 vårløk , finsnittet
1 neve frisk basilikum , finsnittet
1 ½ dl strøkavring eller panko
olivenolje

TILBEHØR

250 g småtomater , i båter
1 neve pinjekjerner eller gresskarkjerner, ristet i tørr stekepanne
friske basilikumblader
maldonsalt
poteter
smeltet smør eller olivenolje
1 sitron , i båter

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 200 grader (over- og undervarme). Del fisken opp i jevnstore biter, ca. 2 x 2 cm. Gi melken et forsiktig oppkok, legg i fisken og la den trekke i ca. 5 minutter. Ta fisken opp av melken og la den renne av på et kjøkkenpapir. Hold melken varm.

Lag hvit saus ved å smelte smøret og la sjalottløk og hvitløk surre med, til løken er blank og myk. Tilsett melet og spe med den varme melken, mens du visper hele tiden til det blir en jevn saus. La sausen småkoke et par minutter.

Slå av varmen og la sausen avkjøles noe. Rør inn eggene, ett av gangen, mens du rører godt hele tiden, og tilsett deretter revet parmesan, vårløk og basilikum, og smak til med salt og kajennepepper.

Fordel fisken i bunnen av et smurt ildfast fat, ca. 20 x 30 cm. Hell sausen over og vend fisken forsiktig inn i sausen. Strø over et jevnt lag med strøkavring eller panko, og drypp gjerne litt olivenolje over. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 35-45 minutter, til gratengen har stivnet og strøkavringen har fått en fin og gyllen farge. Følg med mot slutten av steketiden.

Mens fiskegratengen koser seg i ovnen koker du potetene. Lag tomatsalat ved å ha cherrytomatene i en liten bolle. Dryss over maldonsalt, ristede pinjekjerner/gresskarkjerner og friske basilikumblader, og ringle til slutt litt av din beste olivenolje over.

Fiskegrateng

Servér fiskegratengen umiddelbart med kokte poteter, tomatsalat, smeltet smør og sitronbåter som tilbehør.

TIPS:

 • Ønsker du en ekstra luftig fiskegrateng kan du skille eggene og først tilsette eggeplommene, for deretter å stivpiske eggehvitene og vende dem forsiktig inn helt til slutt.
 • Som tilbehør er det også godt med gulrotsalat (revne gulrøtter tilsatt eple og sitron) eller fennikelsalat.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nam!
  Hva og hvordan gjør jeg hvis jeg skal lage dette i forkant?
  Kan det fryses? Tines/stekes frossen? Kan det lages dagen før?
  Hva da med steketid og grader?
  Takk!

 2. Pröves idag med ferskfrossen lyr fra Norge. Tusen takk for oppskriften, familien gleder seg, og vi finner sikkert på noen variasjoner selv etterhvert. Bloggen din er virkelig en inspirasjon 🙂

 3. Hvis jeg bruker frossen fiskeblokk, skal den også trekke i melk, eller bør den trekkes i vann (siden det er en del vann i den)

 4. Hvorfor skal en sette på stekeovnen med en gang så raskt. Tar jo litt tid å lage fiskegrateng før den skal inn i ovnen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste