SKREI MED RØDVINSAUS OG LINSESALAT & BACON

Endelig er skreien er her! Jeg elsker skrei, ja fisk generelt, men det er jo ikke alltid så lett å få tak i fersk fisk når man ikke bor langs kysten sånn til daglig. Jeg ble derfor kjempeglad da jeg hørte om Bryggefisk.no, som er et nystartet firma som leverer fersk fisk på døra til kunder i Oslo og omegn.

Bryggefisk.no tilbyr fersk fisk av beste kvalitet fra kystfiskerflåten som benytter redskaper som jukse, line og garn. Disse metodene er skånsomme mot havbunnen og er selektive slik at man får minst mulig bifangst. Når du kjøper fisk fra Bryggefisk.no får du ikke bare fersk fisk av god kvalitet, du er også med og bidrar til en fiskerinæring som høster et bærekraftig overskudd av fiskebestandene utenfor kysten vår.

Fisken behandles med den største varsomhet fra fangsttidspunktet – den slaktes, bløgges og legges umiddelbart på is. Fisken skjæres til på det lokale fiskemottaket, og sendes sørover med fly samme ettermiddag/kveld som den ble fanget, med en hilsen fra fiskeren. Fisken fraktes i en ubrutt kuldekjede helt frem til deg som kunde. Skal du ha ferskere fisk må du rett og slett fiske den selv! Jeg har testet både kysttorsk og skrei ved to anledninger, og fikk fersk og fin fisk av svært god kvalitet som hadde svømt i Lofoten dagen før, siste gang fra båten MS Tor Werner som leverer i Oldervik.

Her er et av de deilige fiskemåltidene vi har kost oss med den siste tiden, nemlig pannestekt skrei med rødvinsaus og linsesalat.

Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

FISKEN

  • 700-800 g skreifilet, i porsjonsstykker
  • nøytral olje
  • 1-2 ss smør
  • 2 hvitløksfedd
  • frisk timian (kan sløyfes)

RØDVINSAUS

  • 1 sjalottløk
  • ½ ss tomatpure
  • 1 1/2 dl rødvin
  • 1 1/2 dl kylling- eller oksekraft (eller buljong/utblandet fond)
  • frisk timian (kan sløyfes)
  • 1-2 ss balsamicoeddik
  • 1 ss soyasaus
  • sukker (smak til)
  • ca. 50 g smør, i terninger
  • salt og pepper

LINSESALAT & BACON

  • 150 g grønne (ukokte) linser
  • 3 dl kyllingbuljong (eller buljong/utblandet fond)
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 gulrøtter, i biter
  • 1 persillerot, i biter
  • ca. 250 g bacon, i små terninger
  • salt og pepper
  • 1 ss smør

TILBEHØR

  • potetpurè, kokte eller ovnsbakte poteter

Rens og skjær opp grønnsakene til linsesalaten. Skyll linsene under rennende vann. Fres løk og hvitløk i litt nøytral olje til løken er blank og myk, og tilsett deretter linser og kyllingbuljong. La det koke under lokk i ca. 5 minutter og tilsett resten av grønnsakene. La det koke i ytterligere 15 minutter, til linser og grønnsaker er møre. Hell av eventuell væske som ikke er innkokt. Tilsett smøret og smak til med salt og pepper. Stek baconet sprøtt i en stekepanne og tilsett til rett før servering.

Finhakk sjalottløk og fres den raskt i en kjele, til den er blank og myk. Tilsett tomatpurèen og la det surre et minutt og tilsett deretter rødvin, kraft, frisk timian, balsamicoeddik og soyasaus. La susen koke inn med ca. 1/3 og sil deretter sausen. Smak til med sukker. Rett før servering tilsettes smøret i terninger. Smak til med salt og pepper. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker.

Del skreien i porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt eller maldonsalt og la det hvile i ca. 15 minutter. Skyll av saltet og tørk fiskestykkene med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med salt og nykvernet sort pepper. Ha litt nøytral olje (jeg bruker en blanding av rapsolje og olivenolje) i stekepannen og stek fisken med skinnsiden ned på middels varme. La den steke til den får en gyllen og fin brunfarge, etter ca. 6 minutter. Snu fiskestykkene forsiktig og stek dem videre i ca. ett minutt. Ha samtidig smøret i stekepannen og bruk en spiseskje og drypp litt av smøret over fisken mens den koser seg i stekepannen. Fisken er ferdigstekt når den så vidt begynner å «flake» seg.

Server skreien sammen med linsesalaten og rødvinsausen, og poteter etter smak og behag. Gi gjerne retten et dryss med frisk timian og nyt den umiddelbart.

VELBEKOMME!

Bryggefisk.no leverer fersk fisk på døren til kunder i Oslo, Bærum, Oppegård, Lørenskog og Rælingen. Logg deg inn på Bryggefisk.no sin nettside og bestill det som til enhver tid er dagsferskt. Utvalget bestemmes av hva fiskerne får fra dag til dag, men i skreisesongen fra januar til april vil de kunne tilby kontinuerlig salg av skrei. Bestiller du for mer enn kr. 500 får du fisken fraktfritt levert på døren, på ordre under kr. 500 må du betale frakt med kr. 89 i tillegg. Bryggefisk.no har også en bod på Aker brygge. Du kan lese mer om Bryggefisk.no her.


, ,

4 Kommentarer

  1. Tone Nilsen 23. februar 2017 at 08:50 #

    Tusen takk for kjempebra tips for å kjøpe fersk fisk :o)

  2. Morten 4. mars 2017 at 21:37 #

    Spennende oppskrift med rødvinssaus.

  3. Jannicke B Johannesen 24. mars 2017 at 10:19 #

    Når tenåringen vår vil ha skrei med rødvinssaus på en lørdagskveld, så må jeg bare si at dette er en knallgod fiskeoppskrift! Anbefales! Tusen takk, Trine, for at du deler og inspirerer!

    • Trine ;) 27. mars 2017 at 22:18 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Så gøy å høre at oppskrifter slår an hos ungdommen også! 🙂

Legg igjen en kommentar