ETON MESS – PIKEKYSS, FLØTEKREM OG BÆR

Eton mess

Eton mess er en tradisjonell engelsk dessert med jordbær, marengs og fløtekrem. Den er visstnok oppkalt etter messen i den fornemme britiske internatskolen Eton. Jeg kan her friste med en variant med friske bringebær med deilig limesukker til. Desserten laget jeg «live» på God Sommer Norge på TV2 i dag, se innslaget her.

PIKEKYSS

  • 2 eggehviter
  • 125 g sukker

ETON MESS (4 porsjoner)

  • 8-12 pikekyss
  • 3 dl kremfløte
  • sukker
  • 1 lime, finrevet skall
  • 300 g friske bringebær (eller jordbær

Eton mess

Lag gjerne pikekyssene dagen før, eller kjøp ferdige. Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket marengsen stiv. Bruk en kjøkkenmaskin med visper (pass på at bollen er helt ren), og pisk eggehvitene uten å tilsette sukker til du får et hvitt og halvstivt skum. Tilsett halvparten av sukkeret og fortsett å piske til blandingen blir enda litt stivere. Deretter tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt. Pisk videre til du har en glatt, skinnende og stiv marengs, etter ca. ytterligere 5 minutter.

Sett stekeovnen på 100 grader varmluft. Finn frem to bakebrett som du kler med bakepapir. Bruk en sprøytepose eller lignende, ha i marengsen og lag «topper» av ønsket størrelse. Sett begge brettene i stekeovnen og stek dem ved 100 grader varmluft i 1-1 1/2 time (avhengig av størrelsen på pikekyssene) til marengsen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Skru av ovnen og la marengsen stå i stekeovnen (med døren igjen) til den er helt avkjølt. Marengsen kan gjerne stekes flere dager før den skal serveres, men det er viktig at den oppbevares tørt.

Pikekyss

Bruk en gaffel og rør ca. halvparten av bærene raskt sammen med litt sukker. Legg den andre halvparten til side. Vask limen og riv skallet (kun det grønne) med et fint zesterjern eller lignende. Rør limeskallet sammen med ca. 1 ts sukker. Pisk kremen stiv sammen med ca. 1 ts sukker. Smuldre marengsen grovt (klem dem gjerne sammen med hendene).

Eton mess

Rett før servering fordeler du rørte bær, fløtekrem, marengs og hele bær lagvis i en stor serveringsbolle eller i porsjonsskåler, gjerne i to omganger. Topp desserten med noen hele bær og dryss litt av limesukkeret over. Nytes umiddelbart, mens marengsen enda er sprø.

Eton mess

VELBEKOMME!


, , ,

4 Kommentarer

  1. Unni Vindheim 29. juli 2015 at 13:14 #

    Så morsomt at du kom med denne oppskriften nå! Jeg har bodd i England og er kjempeglad i Eaton Mess. Opphavet til navnet er sikkkert riktig, men det sies at den egentlige bakgrunnen for navnet er at en av kokkene på kjøkkenet på Eaton klarte å miste et brett lastet med pavlova med krem og bær i gulvet! Middagen kunne altså ikke avsluttes uten dessert, så hun sopte hele desserten opp på fatet igjen og serverete det som det var 🙂 What a mess!

    • Veronique 14. august 2015 at 17:18 #

      For en morsom historie Unni 🙂

      Denne desserten skal jeg teste 🙂

      God helg, Monica!

      Hilsen, Veronique

  2. Hilde 15. august 2015 at 22:30 #

    Laget denne desserten i dag. Så enkel og så utrolig godt . Anbefales 🙂

  3. Anita 14. mai 2016 at 00:24 #

    Eton mess is a traditional English dessert consisting of a mixture of strawberries or bananas, pieces of meringue, and cream, which is traditionally served at Eton College’s annual cricket game against the pupils of Harrow School. The dish has been known by this name since the 19th century.[1] According to Recipes from the Dairy (1995)[2] by Robin Weir, who spoke to Eton College’s librarian,[3] Eton mess was served in the 1930s in the school’s «sock shop» (tuck shop), and was originally made with either strawberries or bananas mixed with ice-cream or cream. Meringue was a later addition,[4] and may have been an innovation by Michael Smith, the author of Fine English Cookery (1973).[5] An Eton mess can be made with many other types of summer fruit,[6] but strawberries are regarded as more traditional. A similar dessert is the Lancing mess (which uses bananas), served throughout the year at Lancing College in West Sussex, England.[7]

    The word mess may refer to the appearance of the dish,[4] or may be used in the sense of «a quantity of food», particularly «a prepared dish of soft food» or «a mixture of ingredients cooked or eaten together».[8]

Legg igjen en kommentar