PASTA ALLA PUTTANESCA

Pasta puttanesca

Pasta alla Puttanesca, også omtalt som «horepasta», har visstnok sitt opphav fra Napoli og den tiden det var offentlig prostitusjon i Italia. Det hevdes at dette var noe de prostituerte spiste «mellom slagene». De «offentlig ansatte» fikk nemlig bare lov til å gå på butikken én gang i uka, og da måtte en satse på holdbare, men likevel gode råvarer. Vel, vel uansett bakgrunn er dette en smakfull og enkel pastarett som virkelig kan anbefales. Er du rask på labben kan du sette denne smakfulle og enkle pastaretten på bordet i løpet av et kvarters tid. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

  • 1 løk, finhakket
  • 3-4 hvitløkfedd, finhakket
  • ca. 3 ss olivenolje
  • 2 bokser (ca. 800 g) hermetiske hakkede tomater
  • ca. 1/2 ts sukker
  • 3-4 ts kapers
  • en neve sorte oliven
  • 1/2 sitron, revet skall
  • salt og pepper
  • frisk basilikum eller flatbladet persille
  • 4 porsjoner pasta, tilberedt etter anvisningen på pakken

Finn frem en liten gryte og fres løk og hvitløk i oljen, til løken er blank og myk, men uten at den tar farge. Ha i de hermetiske tomatene og sukker (smak til) og la sausen koke ca. 10 minutter. Mot slutten av koketiden tilsettes oliven og kapers, noe som vil sette en utrolig god smak på sausen. Smak til med salt, pepper, sitronskall (kun det gule) og hakkede krydderurter.

Mens tomatsausen står og putrer koker du pastaen al dente etter anvisningen på pakken.

Server pastaen toppet med en raus skje tomatsaus og dryss noen basilikumblader over. Serveres med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt landbrød, og gjerne litt revet parmesan. Italienerne regner det ikke som god folkeskikk å benytte parmesan til denne retten, siden den tradisjonelt inneholder fisk. Men det gjør ikke min oppskrift, så her er det bare å strø over deilig nyrevet parmesan!

Pasta puttanesca

TIPS

  • Tradisjonelt skal det være ansjos i denne retten, men personlig synes jeg den er best uten. La 1-2 finhakkede ansjosfileter surre sammen med løken dersom du vil gå for den mer tradisjonelle varianten.
  • Tips om koking av pasta finner du her.

BUON APPETITO!


, , , ,

5 Kommentarer

  1. Jane H. Johansen 13. januar 2015 at 14:38 #

    Ser nydelig ut! Jeg lager ofte noe liknende når skapet er tomt for ferskvarer, men visste ikke at den hadde noe navn. Og for et navn! Hehe 😉

  2. Frode Strønen 14. januar 2015 at 14:27 #

    Danilo Santini, som drev Ciao Ciao i Oslo, skriver i sitt oppskriftshefte om lokalmat fra Roma at navnet Puttanesca skriver seg fra at «de prostituerte i Roma pleide å lage pasta på denne måten til sine kunder, og dette måtte skje raskt!» Forståelig nok.

  3. Camilla 27. august 2017 at 21:21 #

    Elsker denne retten, men skal det ikke også være ansjos i den`?

    • Trine ;) 28. august 2017 at 10:24 #

      Ja, og jeg har skrevet i innlegget hvorfor jeg selv ikke benytter det. Men det er selvsagt bare å tilsette ansjos, hvis man foretrekker det.

      • Camilla 31. august 2017 at 21:21 #

        Hei 🙂 Legger meg flat…Så ikke det. Beklager. Du har noen helt fantastiske oppskrifter!!! 🙂

Legg igjen en kommentar