Pasta alla Puttanesca, også omtalt som "horepasta", har visstnok sitt opphav fra Napoli og den tiden det var offentlig prostitusjon i Italia. Det hevdes at dette var noe de prostituerte spiste «mellom slagene». De «offentlig ansatte» fikk nemlig bare lov til å gå på butikken én gang i uka, og da måtte en satse på holdbare, men likevel gode råvarer. Vel, vel uansett bakgrunn er dette en smakfull og enkel pastarett som virkelig kan anbefales. Er du rask på labben kan du sette denne smakfulle og enkle pastaretten på bordet i løpet av et kvarters tid.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 løk , finhakket
4 fedd hvitløk , finhakket
3 ss olivenolje
800 g hermetiske tomater , hakkede
1/2 ts sukker (smak til)
3 ts kapers (ca.)
1 neve sorte oliven
1/2 sitron , revet skall
salt og pepper
frisk basilikum eller flatbladet persille
4 porsjoner pasta , tilberedt etter anvisningen på pakken

SLIK GJØR DU

Finn frem en liten gryte og fres løk og hvitløk i oljen, til løken er blank og myk, men uten at den tar farge. Ha i de hermetiske tomatene og sukker (smak til) og la sausen koke ca. 10 minutter. Mot slutten av koketiden tilsettes oliven og kapers, noe som vil sette en utrolig god smak på sausen. Smak til med salt, pepper, sitronskall (kun det gule) og hakkede krydderurter.

Mens tomatsausen står og putrer koker du pastaen al dente etter anvisningen på pakken.

Server pastaen toppet med en raus skje tomatsaus og dryss noen basilikumblader over. Serveres med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt landbrød, og gjerne litt revet parmesan. Italienerne regner det ikke som god folkeskikk å benytte parmesan til denne retten, siden den tradisjonelt inneholder fisk. Men det gjør ikke min oppskrift, så her er det bare å strø over deilig nyrevet parmesan!

Pasta puttanesca

TIPS

 • Tradisjonelt skal det være ansjos i denne retten, men personlig synes jeg den er best uten. La 1-2 finhakkede ansjosfileter surre sammen med løken dersom du vil gå for den mer tradisjonelle varianten.

BUON APPETITO!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Danilo Santini, som drev Ciao Ciao i Oslo, skriver i sitt oppskriftshefte om lokalmat fra Roma at navnet Puttanesca skriver seg fra at «de prostituerte i Roma pleide å lage pasta på denne måten til sine kunder, og dette måtte skje raskt!» Forståelig nok.

 2. I Italia bruker vi ikke sitron, løk og basilikum i denne oppskriften. En viktig ingredienser som mangler er rød chili, og som pastaform, bruker vi bare spaghetti eller linguine.

 3. Hei, dette kan du ikke kalle en puttanesca!? Du har for det første ikke kuttet opp noen av ingrediensene, det skal ikke være løk, og hvor er chilien? Og ansjosen er jo ikke valgfri: den er selve hovedingrediensen i denne retten! En skam, rett og slett. (Hvis du sletter denne tilbakemeldingen er du feig- la leserene dine få vite at du fører dem bak lyset!)

  1. Det var da svært til aggresjon da .
   Det er greit å komme med tilbakemelding, men det kan gjøres i mer høflige former.

 4. Har du oppskrift på puttanesca potetsalat, eller kan man bruke den samme sausen som i denne oppskriften?

 5. Hei.
  Dette så godt ut. Jeg synes slike retter blir gode hvis man går for ansjos i olivenolje og ikke den vanlige «norske» i lake. Jeg tror det er den som brukes i Italia på pizza og mye annet. Man finner disse glassene i velassorterte butikker, men det vet du jo sikkert fra før av. Takk for mange supre oppskrifter som jeg bruker ofte og får mye skryt for!
  Hilsen Liv

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste