I dag fyller Ingrid Espelid Hovig 90 år! Hipp hipp hurra for Ingrid! Jeg er så heldig at jeg får treffe henne i forbindelse med regjeringens festlunsj i dag. Det ser jeg frem til, for Ingrid har vært en viktig inspirasjonskilde for meg helt fra jeg som 10-åring fulgte ivrig med på Fjernsynskjøkkenet. Da jeg som 18-åring flyttet hjemmefra var Den rutete kokeboken med på flyttelasset, og boken ble flittig brukt på hybelkjøkkenet. Ingrids oppskrifter, tips, råd og ikke minst smittende matglede, har vært med meg hele tiden. Det var også stor stas å være prisvinner sammen med henne under Det norske måltid i 2011, hvor hun fikk Årets hederpris mens jeg ble kåret til Årets Matgleder.

Jeg har hørt rykter om at det er Terje Ness som står bak den treretters festlunsjen, og at det skal serveres rabarbra og jordbær til dessert. Uten sammenligning for øvrig er det da et morsomt sammentreff at dagens innlegg er en deilig rabarbrasuppe med jordbær i. Men, helt tilfeldig er det ikke, for rabarbrasuppe var noe av det første jeg laget alene på kjøkkenet, under et overnattingsbesøk på hytta hos min kjære morfar. Jeg hadde nemlig sett Ingrid Espelid Hovig lage rabarbrasuppe på Fjernsynskjøkkenet, og morfar assisterte villig med varme kjeler og kokeplater. Dere kan tro det var den aller beste rabarbrasuppen jeg hadde smakt, og mestringsfølelsen og stoltheten satte en ekstra spiss på det hele. Her kommer en noe modifisert utgave av rabarbrasuppen som ble laget for snart 40 år siden, som blant annet også har fått selskap av en vaniljestang og litt sitron.

Ingredienser

650 g rabarbra , i skiver
400 g sukker (ca.)
8 dl vann
1 vaniljestang , splittet i to på langs
1 sitron , saften
jordbær (noen til garnityr)
vaniljeis eller stivpisket kremfløte

SLIK GJØR DU

Rabarbrasuppe

Skrell rabarbraen og del den opp i ca. 1 cm tykke skiver. Ha den i en bolle og strø over ca. 1/4 av sukkeret, og la det stå å trekke i ca. 30 minutter.

Kok opp sukkerlake av vann, vaniljestang og sukker (smak til). Når sukkeret er helt oppløst tilsettes rabarbraen. La det koke et par minutter, ta kjelen av varmen og la suppen stå til den er helt avkjølt. Smak til med litt sitronsaft, og sett deretter suppen tildekket i kjøleskapet.

Server suppen iskald med en kule vaniljeis eller litt stivpisket kremfløte, og gjerne med noen friske jordbær som garnityr. Suppen kan gjerne fryses.

Rabarbrasuppe

VELBEKOMME!

(PS. Prøv gjerne også rabarbrasuppe med jordbær. Tidligere rabarbrafavoritter har jeg samlet i dette innlegget.) 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Så morsomt å lese! Så nostalgisk! Tusen takk for tipset, denne må prøves! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste