PULLED PORK MED BBQ-SAUS OG COLESLAW

pulled porkPulled pork er en amerikansk bbq-rett som har gjort sitt innrykk på norske middagsbord de siste årene. Pulled pork lages ved å grille eller steke svinekjøtt på lav temperatur over lengre tid, til det blir så mørt at kjøttfibrene lett kan plukkes fra hverandre. Ofte marineres kjøttet i kraft eller en bbq-saus etter at det er stekt og revet opp. Kjøttet serveres vanligvis på brød eller i burgerbrød, sammen med for eksempel en bbq-saus og coleslaw.

Tradisjonelt lages pulled pork på grillen, men jeg har her «jukset» litt og tilberedt svinekjøttet i min Le Creusetgryte i stekovnen. Det gir et godt resultat, og dessuten er det mye enklere å passe på stekovnen enn grillen, synes jeg. Utfordringen ligger imidlertid å få tak i et helt stykke svinenakke. Finner du det ikke i kjøttdisken kan det være lurt å spørre om de har noe på lur på lageret, eller om de kan bestille opp et stykke til deg. Dette er med andre ord en rett som krever litt planlegging, både i form av anskaffelse av råvarer og ikke minst at kjøttet krever noen timer i ovnen. Men når først kjøttet er i hus og du har noen timer til rådighet kreves det ikke stor innsats, for dette er mat som lager seg selv mens du gjør andre ting. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

PULLED PORK

 • 1,2 kg benfri svinenakke
 • 2 ts røkt paprikapulver
 • 1/2 ts chipotlechili, malt (eller chilipulver)
 • 2 ts sukker
 • 1,5 ts salt
 • 1 ts spisskummen, malt
 • 1/4 ts kajennepepper
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 3 dl eplemost

BBQ-SAUS

 • Stekesjy (se over)
 • 1 boks hermetiske tomater, kjørt med stavmikser el.
 • 2 ts Dijonsennep
 • 1 ss eplesidereddik
 • eventuelt litt sukker og salt (smak til)

COLESLAW

 • ca. 300 g hodekål, finsnittet
 • 1-2 gulrøtter, revet eller finsnittet
 • ca. 1 ts salt
 • 1 syrlig eple, i tynne staver
 • 1 dl (Hellmann) majones
 • 1/2 dl creme fraiche
 • 2-3 ss sitronsaft
 • sukker og eventuelt litt salt (smak til)

TILBEHØR

pulled pork

Finn frem en gryte med lokk som tåler å stå i stekovnen. Har du ikke gryte som er egnet til dette kan du benytte et dypt ildfast fat (med lokk eller som dekkes med aluminiumsfolie). Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og brun det raskt på alle sider. Bland sammen krydder og finhakket hvitløk, og gni inn kjøttet med krydderblandingen. Hell i eplemosten, ha på lokket og sett gryten inn i ovnen ved 125 grader (over- og undervarme). La det steke til kjernetemperaturen er ca. 94 grader og kjøttet er mørt og lett faller fra hverandre. Det tok i underkant av 4 timer på mitt kjøttstykke.  Har du større eller mindre kjøttstykke må du hhv. legge til eller redusere steketiden. Du kan gjerne redusere steketemperaturen til ca. 110 grader, men da trenger kjøttet enda lengre steketid for å nå ønsket kjernetemperatur.

pulled pork

La kjøttet hvile i ca. 20 minutter, og dra deretter kjøttet fra hverandre med to gafler eller fingrene. Skal du ikke benytte det umiddelbart bør du dekke det til med aluminiumsfolie eller lignende.

Mens kjøttet hviler lager du bbq-sausen. Sil stekesjyen og tilsett hermetiske tomater, sennep og eplesidereddik. Gi sausen et oppkok og la den koke i ca. 20 minutter, til den har redusert noe. Smak til med eventuelt mer sukker og salt.

bbq-saus

Coleslawen kan gjerne forberedes på forhånd. Skjær opp hodekål og gulrøtter som angitt og ha det i et dørslag eller lignende. Strø på saltet og la det stå å trekke ca. en time, til kålen er blitt litt mykere. Skyll av saltet og rist av alt vannet. Bruk eventuelt en salatslynge. Bland sammen ingrediensene til dressingen og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Tilsett kålblandingen og eplestavene, og vend det hele forsiktig sammene.

coleslaw

Bland gjerne litt av bbq-sausen med svinekjøttet. Finn frem hamburgerbrød eller skjær opp noen rause skiver med godt brød, fordel litt pulled pork på brødet og topp det hele med litt coleslaw – og server, gjerne med resten av sausen og ovnsbakte poteter som tilbehør.

Pulled pork

Enjoy!


, , , ,

48 Kommentarer

 1. K 4. april 2014 at 11:51 #

  Har laget det et par ganger slik du skriver, og det blir kjempegodt! Hva tror du om å bruke en stekepose i stedet for å dekke med aluminiumsfolie?

 2. Laila 4. april 2014 at 13:14 #

  Yummy, pulled pork er så godt!! Da er det bare å jakte på svinenakke 🙂

 3. Stine 4. april 2014 at 14:47 #

  Vann i munnen! Er det noe annet man kan bruke istedet for svinenakke dersom man ikke klarer å få tak i det?

  • Morten 6. juli 2014 at 00:04 #

   Jeg brukte akkurat en saltet og lettrøkt svineknoke, ble veldig godt. Og billig! 50% avslag på knoken.

  • Haakon 30. juli 2015 at 22:13 #

   Spør betjeningen i kjøttdisken noen dager før du trenger det. Nakkekoteletter er tross alt oppskjært svinenakke, og både Gilde og Jæren leverer svinenakke i stykker, så det burde være en smal sak å få tak på. (Hvis du ikke trenger hele nakken kan de skjære resten til koteletter, så det blir ikke noe svinn uansett.)

  • Sissel Johansen 9. april 2016 at 19:08 #

   Da er det nok best å brukte noen fete svineskanker om du ikke får i nakke, men flere butikker kan du bestille til da…! 😋

  • Tone Naomi Lærum 11. februar 2017 at 18:38 #

   jeg bruker ribbe og det blir bare kjempegodt 🙂

 4. Ida 4. april 2014 at 18:02 #

  Til info så har Rema 1000 stort sett svinenakke inne 🙂

 5. Anne 4. april 2014 at 20:23 #

  Anbefaler å bruke Sous Vide til også å lage pulled pork.

  • MortenO 12. juni 2014 at 10:59 #

   Tid og temperatur?

   • Mia 9. mai 2015 at 11:51 #

    Kan ikke se at det står i oppskriften hvordan en lager dette ved hjelp av sous vide nei..? Tror det var det MortenO lurte på.

    • Kristoffer 15. mai 2015 at 14:30 #

     Jeg har ikke testet selv, men har funnet andre oppskrifter på pulled pork laget i sous vide der de har lagt ned kjøttet i 65 grader i 24 timer.

     • Jørgen 17. februar 2016 at 16:00 #

      Har laget pulled pork sous-vide ved flere anledninger, 65 grader i 20-30 timer fungerer utmerket! Legg kjøttet i brine (Gjerne med en dæsj god whisky) i 5-12 timer (alt etter hvor salt den er) før du tørker av kjøttet og gnir det inn i dry-rub. Vakumpakk og trykk play 🙂 Fantastisk resultat!

 6. Matmons 4. april 2014 at 20:59 #

  Har på Rema

 7. Inger Anne 5. april 2014 at 16:00 #

  Svinenakke er det stykket nakkekoteletter blir delt opp av. Om ikke hele nakkestykker er å få, kan man vel bare legge sammen en bunke koteletter….?

  • Arne 5. april 2014 at 19:25 #

   Mener det skal gå fint,fjern beina og pass på å ha litt marinade mellom kotelettene…

 8. Linda 11. april 2014 at 12:53 #

  Går helt fint å bruke koteletter. Også godt å blande i en saltet svineknoke, synes jeg! Hovedsaken er vel at man bruker kjøtt med litt fett og helst bein inntakt.

 9. Bente 13. april 2014 at 08:17 #

  Lagde dette til middag i går, og det var en stor suksess! Skal absolutt gjentas ved en annen anledning 🙂

 10. Hanne 23. april 2014 at 19:48 #

  Nyyyydelig oppskrift. (Ingen overraskelse, siden den ligger på denne nettsiden;-)) Jeg har laget dette med svin indrefilet av mangel på svinenakke. Marinerte den over natta i krydderet. Resultatet ble tipp topp tommel opp!

 11. Lene 11. mai 2014 at 00:17 #

  Dette ser så godt ut! Må prøves! Jeg måtte kjøpe meg nytt steketermometer her, og har aldri brukt elektronisk før (som jeg nå kjøpte). Jeg regner med at det skal settes i fra jeg begynner å steke dette? Hvordan går det, med tanke på at det skal ligge i jerngryte med lokk? Jeg tenker på at ledningen. Har du noe svar på dette? Takk for mange gode oppskrifter og massevis av inspirasjon til å stå på kjøkkenet 🙂

  • Trine ;) 11. mai 2014 at 13:48 #

   Ja, steketermometeret kan settes i fra starten av, og det går bra å sette på lokket på gryta mens steketermometeret er i kjøttet (på mine i alle fall).

 12. Linda 16. mai 2014 at 13:00 #

  Hvordan vil du anbefale å servere det dersom du ikke vil ha brød?

 13. Kort&Søm 18. mai 2014 at 16:02 #

  Fikk servert dette i selskap i går,
  veldig godt! 🙂

 14. Bjørn Gundersen 21. mai 2014 at 23:49 #

  Fin oppskrift og gode kommentarer, men det med svinenakke i forhold til vanlig skinkestek tror jeg har mindre betydning. Alt tilbehør og bearbeiding, ikke minst steketid, er det som utgjør forskjellen. Masse sky og at det blir mørt og saftig, – få hvis noen klarer da å definere forskjellen mellom svinenakke og – stek. Det er min erfaring.

  BG

  PS! Serverer dette til konfirmasjon fk søndag på min stesønns oppfordring. Alltid litt nerver involvert med 30 middagsgjester, men vanskelig å se hvordan dette kan gå galt… 😉

 15. Ella 24. mai 2014 at 20:02 #

  Hei. Ser man får kjøpt «pulled pork» i butkken. Er dette ferdig stekt og rivd opp da mon tro? Kanskje man kan bruke det isteden for å steke i 4 timer, ikke alltid man har tida til det. Men hvor kommer kryddeblandingen/eplemosten inn da tro..
  Fikk dette servert som forrett på grillfest i går, fantastisk godt!

  • Trine ;) 25. mai 2014 at 21:47 #

   Jeg har ikke prøvd ferdigstekt pulled pork, så da må du lese på emballasjen. Men vil tro at den er klar til bruk, slik at du slipper å tenke på krydderblanding og eplemost da.

   • Dag-Åge Walde 4. februar 2017 at 20:08 #

    Ser dere er veldig opphengt i svinenakke prøv med svineribbe det er digg det å så er det rimeligere. Hilsen kokken Dag

 16. Lise 3. juni 2014 at 18:54 #

  Vet du hvordan det blir vis jeg bruker hvitvinseddik istedenfor eplemost?

 17. Vanessa 6. juli 2014 at 12:29 #

  Trine, tusen tusen takk for en fantastisk oppskrift! Jeg har aldri laget pulled pork før og ble fristet av denne oppskrift. Vi holder 4.juli festen hos oss hvert år og i år ble det 35 tilsammen. Jeg kjøpte en stor svinenakke i Sverige og lagde denne i romertopfen. Satte den i ovnen kl 24 på 100 grader da vi kom hjem fra jazzfestival, (den hadde sittet i rubben siden torsdag) og da vi sto opp kl 830 var den ferdig og bare falt fra hverandre. Og så godt det luktet hele natta! Jeg lagde min mors spareribs saus men tilsatt stekesjy og det ble så godt. Jeg fikk så mye skryt og ga all ære til deg. En veldig enkel oppskrift, du trenger bare tid og riktig kjøttstykke. Svinenakke funker utmerket! Igjen, tusen takk!

 18. Geir 11. juli 2014 at 22:30 #

  En fantastisk rett. Kjøp nakke med bein eller knoke, da kjøttet som er på bein faktisk (synes jeg) gir en mye bedre smak. En litt småfeit knoke er ikke helt feil til denne sammenheng. Mariner etter smak over natten, og la den få hele dagen i ovnen på svak varme(lengre jo bedre)

 19. Kari 16. juli 2014 at 10:07 #

  Hei !
  Har laget denne før , ble kjempegodt !
  Denne gangen har jeg tre litt mindre stykker kjøtt, tenkte jeg skulle legge alle tre stykkene i gryta sammen. De er ganskje jevnstore. Da beregner jeg vel steketid etter vekten på det ene stykket ?
  Lurte også på om jeg kunne lage det dagen før. Er det da lurt å la det ligge i kraften i gryta og varme det sakte opp der og gjøre det ferdig dagen etter, eller ville du ha tatt det ut og revet det opp for deretter å varme det dagen etter ?

 20. nina 1. september 2014 at 11:49 #

  Har ferdig pulled pork på rema 1000, er nydelig. Passer fint om man har dårlig tid.

 21. Marit 23. september 2014 at 12:46 #

  Skal kjøttet serveres varmt? Da må det jo i tilfelle varmes opp rett før servering? Innen man får revet det fra hverandre, er det jo blitt kaldt. Kan jeg bruke italiensk salat i stedet for å lage coleslaw? Kan jeg servere pommes frites til? Tusen takk for svar.

 22. Kathrine 4. oktober 2014 at 15:58 #

  Har veldig lyst til å lage pulled pork til mine venner, men tiden er knapp. Tror du det går an å steke kjøttet i ovnen dagen før, rive det opp og så rett å slett varme det opp enten i ovnen eller på pannen, dagen etter? Eller tror du det blir lite vellykket?

 23. Heidi 30. desember 2014 at 11:10 #

  Her i huset lages pulled pork på restene etter ribbemiddagen( som vi forsøker å ha en eller annen gang i jula)

  • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:04 #

   🙂

 24. Kari 9. januar 2015 at 18:48 #

  Noen som vet hvor man får kjøpt røkt paprika i Trondheim? Har de det på vanlige butikker feks Rema?

  • Iselin 28. februar 2015 at 13:16 #

   Røt paprika har jeg sett på Mega, godt mulig Meny kan ha det også. :)evt. innvandrerbutikker.

 25. Lars 1. mars 2015 at 16:19 #

  Man kan bruke ribbe også, bare skjær av mesteparten av fettet og svoren. Har kun brukt trykkoker til å lage dette i, tar ca 45 min.

 26. Line 25. mars 2015 at 10:28 #

  Fantastisk godt!!

 27. Anne Marie 25. mars 2015 at 19:17 #

  Gleder meg til å prøve, kan jeg bruke samme krydder og framgangsmåte med annet kjøtt også, eks elg – eller er det for magert?

 28. Hanne 29. mars 2015 at 08:56 #

  Kari, jeg har kjøpt røkt paprika på Rema 1000 på Lade Arena i Trondheim. Ellers har jeg en oppskrift på pulled pork fra Adresseavisa. Der brukes det svineribbe hvor svoren skjæres av til slutt (når selve kjøttet er ferdig til «pulling») og poppes under grillen. Dette strør du da på topppen av retten når du serverer. Vi har laget dette et par ganger og det ble meget godt!

 29. Hanne 29. mars 2015 at 08:58 #

  PS Prøv også Kitchn for div. krydder. Jeg har kjøpt røkt chillulver der 😀

 30. Martin 18. april 2015 at 19:48 #

  Bytt ut creme fraiche og yoghurt i coleslaw med naturell yoghurt, Mye bedre og mye mindre fett.

 31. Marit Andersen 16. juni 2015 at 19:59 #

  Hei, har du noen råd om hva jeg kan bytte ut vrede fraiche med?

 32. Frøydis 2. juli 2015 at 12:53 #

  Kjempegodt! Juksa litt og brukte kenwooden med kspade til riving

 33. Torgeir 21. oktober 2015 at 14:35 #

  Har en sånn sløvkoker.
  Svineknoke i en ca 8 timer på low temp.
  Trenger ikke tenner for å tygge den for å si det sånn.

 34. Knut 7. august 2017 at 09:19 #

  Har brukt røkt svinekamm. Servert i pita brød. Salat mais tomat mm. (KEBAB) krydret med Taco pulver. 5 6 timer I jerngryte m lokk. Godt alternativ til kjøtt i Taco

Legg igjen en kommentar