Pulled pork er en amerikansk bbq-rett som har gjort sitt innrykk på norske middagsbord de siste årene. Pulled pork lages ved å grille eller steke svinekjøtt på lav temperatur over lengre tid, til det blir så mørt at kjøttfibrene lett kan plukkes fra hverandre. Ofte marineres kjøttet i kraft eller en bbq-saus etter at det er stekt og revet opp. Kjøttet serveres vanligvis på brød eller i burgerbrød, sammen med for eksempel en bbq-saus og coleslaw.

Tradisjonelt lages pulled pork på grillen, men jeg har her "jukset" litt og tilberedt svinekjøttet i min Le Creusetgryte i stekovnen. Det gir et godt resultat, og dessuten er det mye enklere å passe på stekovnen enn grillen, synes jeg. Utfordringen ligger imidlertid å få tak i et helt stykke svinenakke. Finner du det ikke i kjøttdisken kan det være lurt å spørre om de har noe på lur på lageret, eller om de kan bestille opp et stykke til deg. Dette er med andre ord en rett som krever litt planlegging, både i form av anskaffelse av råvarer og ikke minst at kjøttet krever noen timer i ovnen. Men når først kjøttet er i hus og du har noen timer til rådighet kreves det ikke stor innsats, for dette er mat som lager seg selv mens du gjør andre ting.

Ingredienser

PULLED PORK

1,2 kg svinenakke (benfri)
2 ts røkt paprikapulver
1/2 ts chipotlechili (malt) eller chilipulver
2 ts sukker
1,5 ts salt
1 ts spisskummen , malt
1/4 ts kajennepepper
3 fedd hvitløk , finhakket
3 dl eplemost

BBQ-SAUS

Stekesjy (se oppskriften)
400 g hermetiske tomater
2 ts dijonsennep
1 ss eplesidereddik
sukker og salt , smak til

COLESLAW

300 g hodekål , finsnittet
1-2 gulrøtter , revet eller finsnittet
1 ts salt , smak til
1 syrlig eple , i tynne staver
1 dl majones
1/2 dl crème fraîche
2-3 ss sitronsaft

TILBEHØR

4 hamburgerbrød , landbrød eller lignende
4 porsjoner Ovnsbakte poteter (kan sløyfes)
Sylteagurk eller annet ønsket tilbehør

SLIK GJØR DU

pulled pork

Finn frem en gryte med lokk som tåler å stå i stekovnen. Har du ikke gryte som er egnet til dette kan du benytte et dypt ildfast fat (med lokk eller som dekkes med aluminiumsfolie). Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og brun det raskt på alle sider. Bland sammen krydder og finhakket hvitløk, og gni inn kjøttet med krydderblandingen. Hell i eplemosten, ha på lokket og sett gryten inn i ovnen ved 125 grader (over- og undervarme). La det steke til kjernetemperaturen er ca. 94 grader og kjøttet er mørt og lett faller fra hverandre. Det tok i underkant av 4 timer på mitt kjøttstykke.  Har du større eller mindre kjøttstykke må du hhv. legge til eller redusere steketiden. Du kan gjerne redusere steketemperaturen til ca. 110 grader, men da trenger kjøttet enda lengre steketid for å nå ønsket kjernetemperatur.

pulled pork

La kjøttet hvile i ca. 20 minutter, og dra deretter kjøttet fra hverandre med to gafler eller fingrene. Skal du ikke benytte det umiddelbart bør du dekke det til med aluminiumsfolie eller lignende.

Mens kjøttet hviler lager du bbq-sausen. Sil stekesjyen og tilsett hermetiske tomater, sennep og eplesidereddik. Gi sausen et oppkok og la den koke i ca. 20 minutter, til den har redusert noe. Smak til med eventuelt mer sukker og salt.

bbq-saus

Coleslawen kan gjerne forberedes på forhånd. Skjær opp hodekål og gulrøtter som angitt og ha det i et dørslag eller lignende. Strø på saltet og la det stå å trekke ca. en time, til kålen er blitt litt mykere. Skyll av saltet og rist av alt vannet. Bruk eventuelt en salatslynge. Bland sammen ingrediensene til dressingen og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Tilsett kålblandingen og eplestavene, og vend det hele forsiktig sammene.

coleslaw

Bland gjerne litt av bbq-sausen med svinekjøttet. Finn frem hamburgerbrød eller skjær opp noen rause skiver med godt brød, fordel litt pulled pork på brødet og topp det hele med litt coleslaw – og server, gjerne med resten av sausen og ovnsbakte poteter som tilbehør.

Pulled pork

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Har laget det et par ganger slik du skriver, og det blir kjempegodt! Hva tror du om å bruke en stekepose i stedet for å dekke med aluminiumsfolie?

 2. Vann i munnen! Er det noe annet man kan bruke istedet for svinenakke dersom man ikke klarer å få tak i det?

  1. Jeg brukte akkurat en saltet og lettrøkt svineknoke, ble veldig godt. Og billig! 50% avslag på knoken.

  2. Spør betjeningen i kjøttdisken noen dager før du trenger det. Nakkekoteletter er tross alt oppskjært svinenakke, og både Gilde og Jæren leverer svinenakke i stykker, så det burde være en smal sak å få tak på. (Hvis du ikke trenger hele nakken kan de skjære resten til koteletter, så det blir ikke noe svinn uansett.)

   1. Kan ikke se at det står i oppskriften hvordan en lager dette ved hjelp av sous vide nei..? Tror det var det MortenO lurte på.

    1. Jeg har ikke testet selv, men har funnet andre oppskrifter på pulled pork laget i sous vide der de har lagt ned kjøttet i 65 grader i 24 timer.

     1. Har laget pulled pork sous-vide ved flere anledninger, 65 grader i 20-30 timer fungerer utmerket! Legg kjøttet i brine (Gjerne med en dæsj god whisky) i 5-12 timer (alt etter hvor salt den er) før du tørker av kjøttet og gnir det inn i dry-rub. Vakumpakk og trykk play 🙂 Fantastisk resultat!

 3. Svinenakke er det stykket nakkekoteletter blir delt opp av. Om ikke hele nakkestykker er å få, kan man vel bare legge sammen en bunke koteletter….?

 4. Går helt fint å bruke koteletter. Også godt å blande i en saltet svineknoke, synes jeg! Hovedsaken er vel at man bruker kjøtt med litt fett og helst bein inntakt.

 5. Lagde dette til middag i går, og det var en stor suksess! Skal absolutt gjentas ved en annen anledning 🙂

 6. Nyyyydelig oppskrift. (Ingen overraskelse, siden den ligger på denne nettsiden;-)) Jeg har laget dette med svin indrefilet av mangel på svinenakke. Marinerte den over natta i krydderet. Resultatet ble tipp topp tommel opp!

 7. Dette ser så godt ut! Må prøves! Jeg måtte kjøpe meg nytt steketermometer her, og har aldri brukt elektronisk før (som jeg nå kjøpte). Jeg regner med at det skal settes i fra jeg begynner å steke dette? Hvordan går det, med tanke på at det skal ligge i jerngryte med lokk? Jeg tenker på at ledningen. Har du noe svar på dette? Takk for mange gode oppskrifter og massevis av inspirasjon til å stå på kjøkkenet 🙂

  1. Ja, steketermometeret kan settes i fra starten av, og det går bra å sette på lokket på gryta mens steketermometeret er i kjøttet (på mine i alle fall).

 8. Fin oppskrift og gode kommentarer, men det med svinenakke i forhold til vanlig skinkestek tror jeg har mindre betydning. Alt tilbehør og bearbeiding, ikke minst steketid, er det som utgjør forskjellen. Masse sky og at det blir mørt og saftig, – få hvis noen klarer da å definere forskjellen mellom svinenakke og – stek. Det er min erfaring.

  BG

  PS! Serverer dette til konfirmasjon fk søndag på min stesønns oppfordring. Alltid litt nerver involvert med 30 middagsgjester, men vanskelig å se hvordan dette kan gå galt… 😉

 9. Hei. Ser man får kjøpt “pulled pork” i butkken. Er dette ferdig stekt og rivd opp da mon tro? Kanskje man kan bruke det isteden for å steke i 4 timer, ikke alltid man har tida til det. Men hvor kommer kryddeblandingen/eplemosten inn da tro..
  Fikk dette servert som forrett på grillfest i går, fantastisk godt!

  1. Jeg har ikke prøvd ferdigstekt pulled pork, så da må du lese på emballasjen. Men vil tro at den er klar til bruk, slik at du slipper å tenke på krydderblanding og eplemost da.

   1. Ser dere er veldig opphengt i svinenakke prøv med svineribbe det er digg det å så er det rimeligere. Hilsen kokken Dag

 10. Trine, tusen tusen takk for en fantastisk oppskrift! Jeg har aldri laget pulled pork før og ble fristet av denne oppskrift. Vi holder 4.juli festen hos oss hvert år og i år ble det 35 tilsammen. Jeg kjøpte en stor svinenakke i Sverige og lagde denne i romertopfen. Satte den i ovnen kl 24 på 100 grader da vi kom hjem fra jazzfestival, (den hadde sittet i rubben siden torsdag) og da vi sto opp kl 830 var den ferdig og bare falt fra hverandre. Og så godt det luktet hele natta! Jeg lagde min mors spareribs saus men tilsatt stekesjy og det ble så godt. Jeg fikk så mye skryt og ga all ære til deg. En veldig enkel oppskrift, du trenger bare tid og riktig kjøttstykke. Svinenakke funker utmerket! Igjen, tusen takk!

 11. En fantastisk rett. Kjøp nakke med bein eller knoke, da kjøttet som er på bein faktisk (synes jeg) gir en mye bedre smak. En litt småfeit knoke er ikke helt feil til denne sammenheng. Mariner etter smak over natten, og la den få hele dagen i ovnen på svak varme(lengre jo bedre)

 12. Hei !
  Har laget denne før , ble kjempegodt !
  Denne gangen har jeg tre litt mindre stykker kjøtt, tenkte jeg skulle legge alle tre stykkene i gryta sammen. De er ganskje jevnstore. Da beregner jeg vel steketid etter vekten på det ene stykket ?
  Lurte også på om jeg kunne lage det dagen før. Er det da lurt å la det ligge i kraften i gryta og varme det sakte opp der og gjøre det ferdig dagen etter, eller ville du ha tatt det ut og revet det opp for deretter å varme det dagen etter ?

 13. Skal kjøttet serveres varmt? Da må det jo i tilfelle varmes opp rett før servering? Innen man får revet det fra hverandre, er det jo blitt kaldt. Kan jeg bruke italiensk salat i stedet for å lage coleslaw? Kan jeg servere pommes frites til? Tusen takk for svar.

 14. Har veldig lyst til å lage pulled pork til mine venner, men tiden er knapp. Tror du det går an å steke kjøttet i ovnen dagen før, rive det opp og så rett å slett varme det opp enten i ovnen eller på pannen, dagen etter? Eller tror du det blir lite vellykket?

 15. Her i huset lages pulled pork på restene etter ribbemiddagen( som vi forsøker å ha en eller annen gang i jula)

 16. Noen som vet hvor man får kjøpt røkt paprika i Trondheim? Har de det på vanlige butikker feks Rema?

 17. Man kan bruke ribbe også, bare skjær av mesteparten av fettet og svoren. Har kun brukt trykkoker til å lage dette i, tar ca 45 min.

 18. Gleder meg til å prøve, kan jeg bruke samme krydder og framgangsmåte med annet kjøtt også, eks elg – eller er det for magert?

 19. Kari, jeg har kjøpt røkt paprika på Rema 1000 på Lade Arena i Trondheim. Ellers har jeg en oppskrift på pulled pork fra Adresseavisa. Der brukes det svineribbe hvor svoren skjæres av til slutt (når selve kjøttet er ferdig til “pulling”) og poppes under grillen. Dette strør du da på topppen av retten når du serverer. Vi har laget dette et par ganger og det ble meget godt!

 20. Bytt ut creme fraiche og yoghurt i coleslaw med naturell yoghurt, Mye bedre og mye mindre fett.

 21. Har en sånn sløvkoker.
  Svineknoke i en ca 8 timer på low temp.
  Trenger ikke tenner for å tygge den for å si det sånn.

 22. Hei! Skal lage dette til en stor gjeng på hyttetur. Må sette kjøttet i ovnen dagen før hjemme, da middagen skal serves samme kveld som vi kommer. Lurer på hva du anbefaler: å rive kjøttet, varme opp igjen før servering? Eller la ta ut kjøttet rett før den når kjernetemperaturen også varme den opp igjen et par timer på hytta? Hva bør vi gjøre for å sikre at kjøttet ikke blir tørt?

 23. Hei!

  Det er alltid koselig når både små og store nyter maten. Dette er en rett som går hjem hos alle uansett alder hos oss.

  Det har blitt foreslått å bytte creme fraiche ut med yoghurt naturell. Dette høres ut som en god ide. Jeg skal prøve det neste gang. Min erfaring er at yoghurt naturell kan benyttes i stedet for rømme/creme fraîche i kalde sauser og dressinger med hell.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste