Mange av dere har kanskje prøvd dere på oppskriften på "Det aller beste hamburgerbrødet"? Jeg kan i dag friste med en halvgrov variant som metter litt mer og som også er god på smak. Hemmeligheten bak de luftige brødene er at smøret eltes inn til slutt. Du kan eventuelt tilsette litt mer sammalt hvete enn det som står i oppskriften, og redusere mengden hvetemel (omtrent) tilsvarende, hvis du ønsker dem enda grovere.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

2 1/2 dl melk (ca. 20 grader)
2 1/2 dl vann (ca. 20 grader)
1/2 ts sukker
1 ts salt (ca.)
15 g gjær
200 g sammalt hvete, finmalt
500 g hvetemel (ca.)
50 g smør , i terninger
vann til pensling
sesamfrø eller nigellafrø til dekor

SLIK GJØR DU

Halvgrove hamburgerbrød

Ha alle ingredienser til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter 5-10 minutter. Øk farten underveis. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme (hvis ikke, tilsett mer mel eller vann dersom deigen din er hhv. klissete eller fast). Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et trekkfritt sted og la heve til dobbel størrelse (ca. 60 minutter).

Halvgrove hamburgerbrød

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Ha deigen på melet underlag og del den i 12-14 emner. Trill emnene til boller som du trykker flate med håndflaten (ca. 1 1/2 cm), og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La brødene etterheve under klede i 30-45 minutter. Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø.

Stek brødene på midterste rille i 12-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl hamburgerbrødene på rist.

Halvgrove hamburgerbrød + Pulled pork

Del burgerbrødet på langs og fyll det med hamburger, chiliburger, fiskeburger, pulled pork eller det du måtte behage. Burgerbrød som du får til overs kan fint fryses. La brødene tine i romtemperatur, og varm dem eventuelt raskt i stekepannen/grillpannen eller i stekovnen før servering.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg hadde fri i dag, og tenkte at vi måtte innvie grillsesongen. Det ble hamburgere – med disse hjemmelagde hamburgerbrødene. Da ungene oppdaget at detikke var butikkjøpte hamburgerbrød, ble de utrolig skuffet! Men det ble jammen fort stille da de smakte. Super stemning rundt middagsbordet på verandaen – bortsett fra kald vind :-). Ungene, og jeg, synes at hamburgerbrødene var kjempe gode!

 2. Hei! Har du ingen oppskrift på hamburgerbrød for oss uten kjøkkenmaskin? Vil veldig gjerne kunne bake mine egne, det ser så mye bedre ut!

 3. Eg lagde disse i går, uten kjøkkenmaskin. Det gikk helt fint. De ble i hvertfall både luftige og myke og gode. Eg har forsøkt noen ganger før å lage hamburgerbrød, men det har alltid blitt til «rundstykker» Men disse ble myke, hamburgerbrød. Men mye bedre enn kjøpebrød, syns eg. Det var ganske mye smør i de, det er kanskjed det som må til for å få dem myke? Eg lagde noen med form som pølsebrød . De ble litt flate, så neste gang former eg de på en annen måte. For denne oppskriften kommer eg garantert til å bruke igjen!

 4. Hei! Bare elsker de gode oppskriftene dine. Baker hamburger brød ofte. Denne oppskriften er min favoritt 🙂

 5. Disse ble lage i heimen i kveld. Gleder meg til å ta dem frem når vi griller fiskekaker på tur i morgen. Tenker det blir dobbel porsjon neste gang, ihvertfall!

 6. Har laget disse flere ganger og man trenger absolutt ikke kjøkkenmaskin. Blir like luftige og gode uten. Bare å elte deigen godt. Takk for god oppskrift!

 7. Kan man bytte ut melk med bare vann i denne oppskriften? Har en gutt med melkeintoleranse.

 8. Hei, hvordan er det å steke disse med varmluft? Ha problemer med ujevn over- og undervarme..

  Mvh
  Cathrine

  1. Jeg har en kompis som er kjøkkensjef og han bruker varmluft til all matlaging. Bare skru ned varmen bittelitt. Men det er jo avhengig av ovnen din.

 9. Hei Trine,
  Setter stor pris på dine oppskrifter! Spesielt har jeg brukt mange av dine gjærbakst-oppskrifter før, og har laget «Det beste hamburgerbrødet», med stor suksess det siste halvåret. Som nybakt baker, kan jeg spørre hva som er grunnen til at det er så stor forskjell i bruk av sukker i denne oppskriften sml med «Det beste hamburgerbrødet» (og forsåvidt «Fine hamburgerbrød»). I «Det beste hamburgerbrød» skal man ha 1 ss med sukker, men i begge de andre skal man bar ha en ts. Bare fra en enkel nybakt baker som prøver å forstå hvordan ting henger sammen, og som gjerne vil ha grovere løsninger.
  Tusen takk for en glimrende blogg!

  1. Så hyggelig å høre at du liker oppskriftene mine!

   Jeg må få presisere at jeg verken er baker eller kokk, og at bloggen begynte som et rent hobbyprosjekt for mer enn 13 år siden. Siden den gang har jeg lært mye om matlaging og jeg videreutvikler hele tiden oppskriftene mine, og denne reisen får dere som lesere være med på. Oppskriften du viser til er fra 2011, og siden den gang har jeg gått ned på både sukkermengde og gjærmengde (du trenger egentlig bare en klype sukker eller to for å gi bedre forhold for gjæren). Dersom du finner to oppskrifter som er nesten like på bloggen min vil jeg råde deg til å benytte den nyeste, da jeg alltid har som mål å forbedre oppskriftene mine, både ift smak og presentasjon.

   Lykke til med nye bakeprosjekter!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste