
Pulled pork er en amerikansk bbq-rett som har gjort sitt innrykk på norske middagsbord de siste årene. Pulled pork lages ved å grille eller steke svinekjøtt på lav temperatur over lengre tid, til det blir så mørt at kjøttfibrene lett kan plukkes fra hverandre. Ofte marineres kjøttet i kraft eller en bbq-saus etter at det er stekt og revet opp. Kjøttet serveres vanligvis på brød eller i burgerbrød, sammen med for eksempel en bbq-saus og coleslaw.
Tradisjonelt lages pulled pork på grillen, men jeg har her "jukset" litt og tilberedt svinekjøttet i min Le Creusetgryte i stekovnen. Det gir et godt resultat, og dessuten er det mye enklere å passe på stekovnen enn grillen, synes jeg. Utfordringen ligger imidlertid å få tak i et helt stykke svinenakke. Finner du det ikke i kjøttdisken kan det være lurt å spørre om de har noe på lur på lageret, eller om de kan bestille opp et stykke til deg. Dette er med andre ord en rett som krever litt planlegging, både i form av anskaffelse av råvarer og ikke minst at kjøttet krever noen timer i ovnen. Men når først kjøttet er i hus og du har noen timer til rådighet kreves det ikke stor innsats, for dette er mat som lager seg selv mens du gjør andre ting.
Ingredienser
PULLED PORK
1,2 kg | svinenakke (benfri) |
2 ts | røkt paprikapulver |
1/2 ts | chipotlechili (malt) eller chilipulver |
2 ts | sukker |
1,5 ts | salt |
1 ts | spisskummen , malt |
1/4 ts | kajennepepper |
3 fedd | hvitløk , finhakket |
3 dl | eplemost |
BBQ-SAUS
Stekesjy (se oppskriften) | |
400 g | hermetiske tomater |
2 ts | dijonsennep |
1 ss | eplesidereddik |
sukker og salt , smak til |
COLESLAW
300 g | hodekål , finsnittet |
1-2 | gulrøtter , revet eller finsnittet |
1 ts | salt , smak til |
1 | syrlig eple , i tynne staver |
1 dl | majones |
1/2 dl | crème fraîche |
2-3 ss | sitronsaft |
TILBEHØR
4 | hamburgerbrød , landbrød eller lignende |
4 porsjoner | Ovnsbakte poteter (kan sløyfes) |
Sylteagurk eller annet ønsket tilbehør |
SLIK GJØR DU
Finn frem en gryte med lokk som tåler å stå i stekovnen. Har du ikke gryte som er egnet til dette kan du benytte et dypt ildfast fat (med lokk eller som dekkes med aluminiumsfolie). Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og brun det raskt på alle sider. Bland sammen krydder og finhakket hvitløk, og gni inn kjøttet med krydderblandingen. Hell i eplemosten, ha på lokket og sett gryten inn i ovnen ved 125 grader (over- og undervarme). La det steke til kjernetemperaturen er ca. 94 grader og kjøttet er mørt og lett faller fra hverandre. Det tok i underkant av 4 timer på mitt kjøttstykke. Har du større eller mindre kjøttstykke må du hhv. legge til eller redusere steketiden. Du kan gjerne redusere steketemperaturen til ca. 110 grader, men da trenger kjøttet enda lengre steketid for å nå ønsket kjernetemperatur.
La kjøttet hvile i ca. 20 minutter, og dra deretter kjøttet fra hverandre med to gafler eller fingrene. Skal du ikke benytte det umiddelbart bør du dekke det til med aluminiumsfolie eller lignende.
Mens kjøttet hviler lager du bbq-sausen. Sil stekesjyen og tilsett hermetiske tomater, sennep og eplesidereddik. Gi sausen et oppkok og la den koke i ca. 20 minutter, til den har redusert noe. Smak til med eventuelt mer sukker og salt.
Coleslawen kan gjerne forberedes på forhånd. Skjær opp hodekål og gulrøtter som angitt og ha det i et dørslag eller lignende. Strø på saltet og la det stå å trekke ca. en time, til kålen er blitt litt mykere. Skyll av saltet og rist av alt vannet. Bruk eventuelt en salatslynge. Bland sammen ingrediensene til dressingen og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Tilsett kålblandingen og eplestavene, og vend det hele forsiktig sammene.
Bland gjerne litt av bbq-sausen med svinekjøttet. Finn frem hamburgerbrød eller skjær opp noen rause skiver med godt brød, fordel litt pulled pork på brødet og topp det hele med litt coleslaw – og server, gjerne med resten av sausen og ovnsbakte poteter som tilbehør.
Enjoy!