Eplemarmelade med sitron og kanel

I dag, den 17. oktober, er det den store epledagen! Ola Normann spiser i gjennomsnitt 12 kilo epler hvert år. Vi baker med eple, spiser epledesserter, nyter epledrikker, lurer inn eple i middagen så ofte vi kan – og knasker friske epler mellom måltidene. Vi er nå midt inne i den norske eplesesongen – det er nå eplene smaker aller best! De norske avlingene har ikke vært så gode i år, og sesongen for norske epler er i år derfor kortere enn ellers. Så her gjelder det å være frempå for å sikre seg norske epler i butikkene mens de enda er å få tak i! Du kan lese mer om epler og epledagen på frukt.no.

Vi er så heldige at vi har to epletrær i hagen, og koser oss med epler i alle slags former og innpakninger i løpet av høsten. Resten av eplene havner på krukker og glass, som for eksempel sammen med sitron og kanel, som er en herlig kombinasjon:

  • 1,3 kg epler, skrelt og uten kjernehus
  • ca 1/2 dl vann
  • 1-2 kanelstang
  • ca en sitron, saften
  • ca 5 dl sukker

Rens og ta ut kjernehuset av eplene (oppgitt mengde epler er ferdig rensede epler).

Skjær eplene i båter og ha dem i en kasserolle. Tilsett vann, sitronsaft og kanelstang. Kok forsiktig opp og la det så å koke på svak varme i ca 20-30 minutter, til eplene har kokt i stykker. Bruk eventuelt en «stapper» eller lignende til å mose eplene ytterligere, men la det gjerne være noen eplebiter igjen.

Tilsett sukkeret og kok opp under omrøring. La marmeladen koke 5-6 minutter og ha den deretter i rene glass. La gjerne kanelstangen være med. Eplemarmelade har relativt dårlig holdbarhet, så det lønner seg å oppbevare den i fryseren. Hvis du har marmeladen på glass må de ikke fylles helt opp, da glasset ellers kan sprekke under innfrysingen.

Andre oppskrifter med epler finner du HER. Hva er din eplefavoritt?

Hurra for epledagen og norske epler!


, ,

18 Kommentarer

  1. Karen 17. oktober 2011 at 09:40 #

    Min eplefavoritt er eplekake med sprøtt mandel-lokk!
    Det krever syrlige epler og smaker kjempegodt til is. Her er oppskriften:
    5 store syrlige epler (granny smith hvis du kjøper i butikken)
    150 gr mel
    150 gr sukker
    150 gr smør/margarin
    1 egg
    1 neve hakkede mandler
    Skrell og del eplene i fire. Legges utover en smurt paiform/ildfast form. Smuldre mel, sukker og smør til det blir små smuler (ikke en hel deig). Disse fordeles jevnt over eplene. Rør sammen et egg og hell dette utover kaken (vil ikke dekke helt, men gjør ikke noe). Hakk mandler og dryss over. Stekes på 200 gr på 50 min. Serveres varm med krokan- eller vaniljeis eller vaniljekesam.

    • Trine ;) 17. oktober 2011 at 18:55 #

      Mmmm, dette ser kjempegodt ut! Har en oppskrift som ligner, men med blåbær. 😉 Takk for tipset!

  2. Maria 17. oktober 2011 at 10:25 #

    Denne marmeladen både hørtes og så kjempegod ut, takk for inspirasjon 🙂

    Maria

  3. Svetlana 17. oktober 2011 at 10:54 #

    Hei Trine!
    Denne oppskriften er virkelig å anbefale. Jeg laget denne marmeladen i forrige uke og den er bare sååå god! Regner med at du også brukte oppskriften til Morten Schakenda? 🙂

    • Trine ;) 17. oktober 2011 at 19:07 #

      Ja, den er kjempegod! Oppskriften er i utgangspunktet mammas, som jeg har laget siden jeg flyttet hjemmefra. Først med bare epler, sukker og bittelitt sitron, og etterhvert også med kanel og enda mere sitron. 🙂

  4. ElisesBakery 17. oktober 2011 at 14:25 #

    mmm Epler <3

  5. Kristin 25. oktober 2011 at 18:38 #

    Hei
    Du skriver «tilsett vann…», men det står ikke noe om vann i oppskriften?

    • Trine ;) 25. oktober 2011 at 18:45 #

      Oi, ser at vannet har falt ut av oppskriften. Har oppdatert nå. Takk for at du sa ifra! 🙂

      • Kristin 6. november 2011 at 13:54 #

        Ser at det er på plass nå, ja. For øvrig en helt super oppskrift! Min 14-åring ville gjerne hatt egne beger i fryseren som hun kunne ta opp som godteri i helga, sa hun 🙂

  6. Sissel Hagen 13. november 2011 at 16:11 #

    Hei!

    Jeg laget denne nydelige eplemarmeladen med ca. halvparten av sukkeret og det smakte også fortreffelig.
    Jeg har nettopp oppdaget siden din og den er blitt min absolutte favoritt. Har lyst å prøve mange av dine oppskrifter.

    Hilsen Sissel H.

    • Trine ;) 13. november 2011 at 20:38 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! Jas, det er viktig å smake seg frem ift sukkermengden da søte epler vil kreve mindre sukker enn syrlige epler. 🙂

  7. Elin 26. august 2012 at 13:02 #

    I morres stod jeg og 5 åring opp og gikk ut i hagen og plukket ned alle de store fine eplene fra treet vårt. Deretter rensket vi og kutta opp i biter. Koselig aktivitet sammen. Nå står eplesyltetøyet og putrer på ovnen 🙂 Det lukter skikkelig godt i huset. Igjen har jeg funnet en spennende oppskrift på bloggen din! Ha en finfin søndag!

  8. Thomas 22. september 2013 at 12:54 #

    Nydelig oppskrift. Servert i nystekte pitabrød m. Chorizio ble den veldig spennende (og ekstra god)

  9. Vidar 5. oktober 2013 at 17:06 #

    1/2 dl vann?
    Kan det være riktig ?

  10. Ann Cathrin 21. september 2014 at 13:04 #

    Hei!

    Du skriver at marmeladen har dårlig holdbarhet i kjøleskap, har du noe ca antall dager? tenker ifht mengden jeg bør fryse ned i hvert frysebeger 🙂

  11. Ambra 28. august 2015 at 19:43 #

    Denne skal prøves i morgen med epler fra hagen! Dog så har jeg ikke kanelstang, men kanelpulver; hvilken mengde bør jeg da bruke av det? Og stemmer det med kun 0,5 dl vann til en så stor mengde epler? Takknemlig for (snarlig) svar 🙂

  12. Eva 3. desember 2015 at 10:11 #

    Hvor lenge kan de holde seg i tett sterilt glass ? Antall dager

  13. Elisa 7. oktober 2016 at 12:48 #

    Hvor mange liter får du av denne oppskriften?

Legg igjen en kommentar