I dag, den 17. oktober, er det den store epledagen! Ola Normann spiser i gjennomsnitt 12 kilo epler hvert år. Vi baker med eple, spiser epledesserter, nyter epledrikker, lurer inn eple i middagen så ofte vi kan - og knasker friske epler mellom måltidene. Vi er nå midt inne i den norske eplesesongen - det er nå eplene smaker aller best! De norske avlingene har ikke vært så gode i år, og sesongen for norske epler er i år derfor kortere enn ellers. Så her gjelder det å være frempå for å sikre seg norske epler i butikkene mens de enda er å få tak i! Du kan lese mer om epler og epledagen på frukt.no.

Vi er så heldige at vi har to epletrær i hagen, og koser oss med epler i alle slags former og innpakninger i løpet av høsten. Resten av eplene havner på krukker og glass, som for eksempel sammen med sitron og kanel, som er en herlig kombinasjon!

Ingredienser

1,3 kg epler , skrelt og uten kjernehus
1/2 dl vann (ca.)
1-2 kanelstang
1 sitron , saften (smak til)
5 dl sukker (ca.)

SLIK GJØR DU

Rens og ta ut kjernehuset av eplene (oppgitt mengde epler er ferdig rensede epler).

Skjær eplene i båter og ha dem i en kasserolle. Tilsett vann, sitronsaft og kanelstang. Kok forsiktig opp og la det så å koke på svak varme i 20-30 minutter, til eplene har kokt i stykker. Bruk eventuelt en “stapper” eller lignende til å mose eplene ytterligere, men la det gjerne være noen eplebiter igjen.

Tilsett sukkeret og kok opp under omrøring. La marmeladen koke 5-6 minutter og ha den deretter i varme, rengjorte glass (se tips). La gjerne kanelstangen være med. Eplemarmelade har relativt dårlig holdbarhet, så det lønner seg å oppbevare den i fryseren. Hvis du har marmeladen på glass må de ikke fylles helt opp, da glasset ellers kan sprekke under innfrysingen.

Andre oppskrifter med epler finner du HER. Hva er din eplefavoritt?

Hurra for epledagen og norske epler!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Min eplefavoritt er eplekake med sprøtt mandel-lokk!
    Det krever syrlige epler og smaker kjempegodt til is. Her er oppskriften:
    5 store syrlige epler (granny smith hvis du kjøper i butikken)
    150 gr mel
    150 gr sukker
    150 gr smør/margarin
    1 egg
    1 neve hakkede mandler
    Skrell og del eplene i fire. Legges utover en smurt paiform/ildfast form. Smuldre mel, sukker og smør til det blir små smuler (ikke en hel deig). Disse fordeles jevnt over eplene. Rør sammen et egg og hell dette utover kaken (vil ikke dekke helt, men gjør ikke noe). Hakk mandler og dryss over. Stekes på 200 gr på 50 min. Serveres varm med krokan- eller vaniljeis eller vaniljekesam.

  2. Hei Trine!
    Denne oppskriften er virkelig å anbefale. Jeg laget denne marmeladen i forrige uke og den er bare sååå god! Regner med at du også brukte oppskriften til Morten Schakenda? 🙂

    1. Ja, den er kjempegod! Oppskriften er i utgangspunktet mammas, som jeg har laget siden jeg flyttet hjemmefra. Først med bare epler, sukker og bittelitt sitron, og etterhvert også med kanel og enda mere sitron. 🙂

      1. Ser at det er på plass nå, ja. For øvrig en helt super oppskrift! Min 14-åring ville gjerne hatt egne beger i fryseren som hun kunne ta opp som godteri i helga, sa hun 🙂

  3. Hei!

    Jeg laget denne nydelige eplemarmeladen med ca. halvparten av sukkeret og det smakte også fortreffelig.
    Jeg har nettopp oppdaget siden din og den er blitt min absolutte favoritt. Har lyst å prøve mange av dine oppskrifter.

    Hilsen Sissel H.

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jas, det er viktig å smake seg frem ift sukkermengden da søte epler vil kreve mindre sukker enn syrlige epler. 🙂

  4. I morres stod jeg og 5 åring opp og gikk ut i hagen og plukket ned alle de store fine eplene fra treet vårt. Deretter rensket vi og kutta opp i biter. Koselig aktivitet sammen. Nå står eplesyltetøyet og putrer på ovnen 🙂 Det lukter skikkelig godt i huset. Igjen har jeg funnet en spennende oppskrift på bloggen din! Ha en finfin søndag!

  5. Hei!

    Du skriver at marmeladen har dårlig holdbarhet i kjøleskap, har du noe ca antall dager? tenker ifht mengden jeg bør fryse ned i hvert frysebeger 🙂

  6. Denne skal prøves i morgen med epler fra hagen! Dog så har jeg ikke kanelstang, men kanelpulver; hvilken mengde bør jeg da bruke av det? Og stemmer det med kun 0,5 dl vann til en så stor mengde epler? Takknemlig for (snarlig) svar 🙂

  7. Jeg laget dobbelt porsjon og kokte tre store, oppkuttede gulrøtter sammen med eplene, og raspet litt ingefær oppi. Kjempegodt!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste