Den eltefrie metoden er nå prøvd ut på foccacia, med stort hell! Enklere kan det ikke bli å bake brød! Godt brød! Jeg bakte dette brødet på hytta, og da er det spesielt kjærkomment med bakst som ikke krever kjøkkenmaskiner eller generer mye oppvask. Og når det heller ikke går på bekostning av smaken, er det ikke noe mer å tenke på. Finn frem:

Ingredienser

500 g hvetemel
1,5 ts grovt havsalt (ca.)
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann
frisk rosmarin
maldonsalt
god olivenolje

SLIK GJØR DU

Bland det tørre godt sammen og rør inn vannet, til du får en ganske fast deig. Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 8-20 timer (jo lengre, desto bedre).

Kle en liten langpanne med bakepapir (min form er ca 32 x 22 cm). Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Stryk deigen noenlunde jevnt utover. Dersom du ønsker oliven i foccaciaen kan du dytte noen nedi deigen. Ringle over litt god olivenolje, stikk gjerne noen friske rosmarinkvister nedi og strø litt flaksalt over. La deigen etterheve 30-60 minutter under klede.

Stekes ved 225 grader i 30-35 minutter, til brødet har en fin brunfarge og er gjennomstekt. Jeg pleier å først steke brødet på nederste rille i ca 25 minutter og deretter 5-10 minutter på midterste rille. Avkjøl foccaciaen på rist.

Legg gjerne brødet på en trefjøl på bordet og la gjestene få skjære opp deilig fersk foccacia selv. Eller del det i to på langs og fyll det med pålegg, salat og grønnsaker etter lyst og forråd.

Enjoy!

(Har du ikke tid til langtidsheving finner du oppskrift på en god foccacia HER. Alle foccaciaoppskriftene på bloggen er samlet HER.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg prøvde dette i går og responsen har ikke vært annet enn positiv! Det smakte nydlig 🙂 Takk for en bra og inspirerende blogg!

 2. Hei. Det ser nydelig ut! har bare to små spørsmål. Skal dette brødet heves i kjøleskap eller i romtemperatur? og hvor varmt skal vannet være, 37 grader?

 3. denne oppskriften er super! sette den på ettermiddagen-kvelden før og stekes dagen etterpå, uten noe stress! blir en kjempe god foccacia, sprø skorpe og myk inni..nydelig med din aioli til!!! dobla oppskriften jeg da og da det ble det en stor langpanne! og det var jammen bra for alt ble borte!!anbefales på det sterkeste!!

 4. Hei! 🙂
  Litt dumt spørsmål kanskje, men here we go. Etter at et no-knead bread er stekt, avkjøler du det på benken med et håndkle over eller ingenting? Eller noe annet for den del? 🙂 Og etter hvor lang tid kan man begynne å skjære i det? Sist jeg lagde et slikt brød, sto det i 1-2 timer på benken før jeg skjærte i det, men det var fortsatt litt varmt og brødet ble vanskelig å skjære.. Noen tips?

  1. Jeg avkjøler det uten klede. Brødet bør avkjøles noe før du skjærer i det, og det er selvsagt litt vanskelig å skjære i når det er helt ferskt. Hvor lenge en bør vente er vanskelig å si eksakt, men du bør nok helst vente 30-60 minutter.

 5. Bare en kvart teskje tørrgjær..? Mener du en kvart pose eller skal det være så lite som en kvart teskje?:) tenkte å lage til deigen i kveld så den får heve over natten, skal servere tapas imorgen kveld;)

 6. Hei

  Serverte denne til grillmat i helgen. Helt utrolig enkelt å lage og kjempegodt 🙂
  Det var det eneste som ble helt tomt på bordet 🙂

   1. Jeg lager en focaccia nokså lik din: Focaccia på Odd sin måte

    Kvelden før utbaking, steiking, servering

    Gjær, mindre enn en ¼ pakke
    Vann, 2-3 dl, kaldt fra springen
    Salt, 1 strøken teskje
    Olivenolje, ½ dl, kaldpresset jomfruolje
    Hvetemel – til passe fast deig

    Bland alt sammen kaldt i en bolle. Rør det hele sammen med så mye mel at deigen slipper kanten på bakebollen – eller så mye at deigen kan håndteres uten å være altfor klissen, men likevel mer på den klisne siden enn en fast deig.

    Neste dag

    Oliven, 6 – 8 stykker – hver delt i 2 deler
    Sjalottløk, 1 middels stor, skåret i tynne skiver
    Olivenolje, ca ½ – 1 dl
    Maldonsalt, 1 toppet teskje
    ———————————————————-
    Focaccia utpå ettermiddagen
    Om focacciaen skal serveres litt utpå ettermiddagen, bør du utsette steikingen og siste heving til et par timer før servering. Focacciaen blir best dess mer nysteikt den er. Derfor slår du deigen ned ved å føre/trykke en slikkepott dyppet i vann ned langs kantene av bakebollen. Dra/trykk slikkepotten inn mot midten av bollen, slik at gassen som gjæren har laget slipper ut. Gjæren kan da begynne å heve deigen igjen. Slå deigen sammen et par ganger slik at den heves mot dobbelt størrelse.
    ————————————————————
    Focaccia til lunsj
    Skal focacciaen spises på formiddagen, start utbaking om morgenen. Deigen helles over og flates ut i bakeformen med bakepapir i bunnen. En rund silikonform sparer deg for bakepapiret og gir et stilig uttrykk av focacciaen.
    La deigen heve på nytt i et lunt rom et par timer.

    Ta mel på fingrene og stikk mange hull rett ned i deigen mot bunnen av formen. Hell over godt med olivenolje. Pensle oljen utover slik at hele deigen dekkes av et tynt lag olje, men med mye olje ned i hullene. Stapp oliven i hullene. Spre løkskivene jevnt utover på toppen av deigen. Hell mer olje over olivenen og spesielt på løken slik at den får et godt oljelag. (Om du vil kan du legge løken i olje først og så legge løken full av olje på deigen.) Dryss Maldonsaltet jevnt utover deigen til slutt.

    Steiking 225 grader – 30 minutter i forvarmt ovn
    Bakstestein/pizzastein eller om du mangler stein – et vanlig steikebrett
    Stålform liten – (10 cm – feks. bunndelen av sitronpresse i stå eler noe liknende)
    Isbiter – 2 små (tilsvarende 4-6 sukkerbiter)

    Sett den lille formen av stål i bunnen av steikeovnen før du setter på varmen.
    Forvarm ovnen med over og undervarme til 225 grader minst ½ time før steiking. Skyv formen med focacciaen inn på den glovarme bakstesteinen/pizzasteinen eller steikebrettet.
    Slipp isbitene ned i den glovarme stålskålen. Lukk ovnsdøren raskt igjen. Isen freser og gjør at focacciaen til å begynne med steikes i damp. Etter 20 minutter åpnes ovnsdøren helt og steikingen sjekkes. La døren være åpen minst 1 minutt. Fuktigheten i ovnen kommer ut og skorpen på bakverket blir sprøere. Er løken passe steikt, skru ovnsvarmen ned til 180 grader og steik i 10 minutter til. Tåler løken mer varme uten å bli brent, la ovnen stå på 225 grader de siste 10 minuttene også. Ta så focacciaen ut og la den kjøle i formen på en rist. Vel bekomme.

 7. Denne foccaciaen var helt nydelig 😀 super oppskrift! Har laget foccacia med katastrofalt utfall før, og skyr egentlig gjærbakst, men dette var jo faktisk enkelt.

 8. Denne var genial:) Veldig grei å lage dersom man f.eksempel skal ha gjester og ikke har tid til å lage vanlig focaccia.

 9. Jeg skal servere tapas i morgen kveld, og har lyst til å lage dette brødet! Men er det riktig at det skal heves i 8-20 timer?! Kan jeg f.eks. sette deig i kveld og steke brødet i morgen ettermiddag?
  Hilsen medisinstudent i Danmark!! 🙂

  1. Jeg rakk dessverre ikke å svare deg i tide, men hevetiden stemmer (og brødet blir bedre jo lengre den hever).

  1. Jeg har aldri hevet slike deiger mer enn maksimalt 24 timer, så synes det er vanskelig å svare på. Andre som har erfaring her?

 10. vi skal ha barnedåp til helgen og skal servere foccacia ved siden av maten. hvordan er det å fryse? og evt hvor lang tid før servering bør det tas opp så det tines helt? håper på respons.

 11. Kun 1/4 ts gjær?? Ikke 1/4 pakke gjær? Har aldri langtidshevet før, men hørtes så veldig lite ut. blir spennende å prøve 🙂

 12. Hei Trine! Mesternes mester på Focaccia!
  Håper du har tid til å svare på et oppbevaringsspørsmål.

  Hever deigen natta gjennom og steker tidlig morgen. Pakker sekk og fryseboks for å reise til Dyreparken. Tenker det blir 5 timer til vi skal spise brødet.
  Hvordan skal jeg oppbevare det?

  Bør det avkjøles før jeg pakker det?
  Deles? Ikke deles?
  Ligge i kjøleboks? Ligge i tett plastboks?
  Bare pakke håndkle rundt i kjøleboks?

  Ønsker alltid å ta med Focaccia på tur, men er så redd det blir tørt/seigt før vi skal spise det.

  Takker mange ganger for hvordan du ville gjort det i slike tilfeller.

 13. Tusen takk for denne oppskriften! Tror du det er mulig å benytte seg av en ildfastform?

 14. fulgte oppskriften, totalt mislykket. ble omtrent knekkebrød . riktig med 1/4 ts tørrgjær ??

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste