Osso buco med gremolata

Osso buco med gremolata

Osso buco er en italiensk spesialitet som lages av kalveskanker. Skankene får kose seg i en grønnsaksblanding tilsatt vin, kraft og urter, så lenge at de blir møre og fine – og det nydelige kalvekjøttet slipper benet. Retten trenger litt tid i ovnen, men da kan du gjøre helt andre ting, slik som for eksempel å tyvstarte litt på vinen.

Til 4 trenger du omtrent:

Osso buco

  • 4 kalveskanker
  • litt hvetemel
  • smør og olivenolje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 gulrot, i små terninger
  • 1 rød paprika, i biter (kan sløyfes)
  • 2 stilker stangselleri, i biter
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 boks hermetiske tomater, finhakket
  • 2,5 dl tørr hvitvin
  • 2,5 dl kjøttkraft (jeg benyttet utblandet kalvefond)
  • frisk timian
  • 2 laurbærblader
  • litt revet sitronskall
  • litt sitronsaft

Gremolata

  • 2 ts revet sitronskall
  • 2-3 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 ss persille, finhakket

Osso buco med gremolata

Ha litt hvetemel, salt og pepper på en tallerken og vend kalveskankene i melblandingen slik at skankene blir dekket med mel. Stek skankene (to av gangen) i varm stekepanne i litt smør. Ha skankene i en gryte med lokk (som begge tåler å stå i stekovnen). Dersom det blir mye fett i pannen etter stekingen heller du ut noe slik at det er et par spiseskjeer igjen. Ha vinen i stekepannen og kok ut av pannen. Ta vare på sjyen.

Fres deretter gulrøtter, paprika, løk, stangselleri og hvitløk i stekepannen på middels varme i ca 5 minutter. Ha på hvitvinssjyen og kjøttkraften og kok opp. Tilsett tomatene og krydderet og la det stå og putre noen minutter. Smak til med litt presset sitronsaft og eventuelt mere krydder. Hell blandingen over skankene, sett på lokk og stek i stekovnen ved ca 170 grader i 1,5-2 timer – til kjøttet er mørt og godt. Øs litt av grønnsaksblandingen over skankene jevnlig, og tilsett eventuelt litt mer vann underveis om du synes sausen blir for tykk.

Rør sammen ingrediensene til gremolataen og la den gjerne stå å godgjøre seg mens kalveskankene koser seg i ovnen.

Som tilbehør til osso bucoen kan du servere risotto eller brød – og gjerne en god italiensk vin. Gremolataen drysser du over retten ved servering.

Osso buco med gremolata

Vintips: Capitel del Roari Amarone della Valpollicella Classico

Buon appetito!


, , ,

14 Kommentarer

  1. Elisabeth 27. januar 2012 at 20:00 #

    Hei! Det heter ossobuco – en «c» (etter «ben med hull i»)

  2. Katinkas Kitchen 22. februar 2012 at 14:40 #

    Osso bucco är ju himmelskt gott när man har tid! Härligt med långkok att samlas kring. Serverar du den med risotto milanese ibland?

  3. Katinkas Kitchen 22. februar 2012 at 14:42 #

    Ah, nu skrev ju jag också fel ossobuco ska det ju vara:-)
    Tack för bra vintips till också!

  4. Marianne Moe 12. mars 2012 at 19:56 #

    Takk for bra oppskrift på nydelig ossobuco. Jeg har vært frelst på retten siden jeg spiste den på ferie i Italia for noen år siden og denne oppskriften skuffet ikke. Fikk også mye ros fra middagsgjester våre:)

  5. Katrine 18. mars 2012 at 15:13 #

    Passer det med foccacia til denne ? Jeg tenkte jeg skulle lage denne som en treretters til helgen. Har du forslag om hva som kan passe som forrett og dessert ? Tenkte kanskje blåskjellsuppe til forrett og pavlova med hjemmelaget vaniljekrem til dessert ?
    Noen andre forslag!?

    • Trine ;) 18. mars 2012 at 22:27 #

      Foccacia passer kjempegodt til! Resten av menyen din høres også kjempegod ut. Lykke til! 🙂

  6. Einar 29. oktober 2013 at 10:22 #

    Hei! Har planer om å lage Osso Bucco til helgen, men ser ut som jeg kun får tak i kalveskank i skiver. Har dette mye å si, eller bør/må det være hel kalveskank?

    PS. Takk for en veldig fin og nyttig blogg som brukes mye her i huset 🙂

    • Trine ;) 29. oktober 2013 at 12:21 #

      Kalveskank i skiver går fint 🙂

  7. Tove-Helen Kristoffersen 12. november 2013 at 23:08 #

    Hei
    Da jeg har tilgang til mye elgkjøtt og liker å prøve meg på nye retter med elg.
    Så jeg byttet ut kalveskank med elgskank til ossobucco. KJøttet kokte nok i
    ca 2 -3 timer (skankene ble sagt i skiver.)
    Så har man tilgang til elgkjøtt, prøv denne oppskriften som en forandring
    til de tradisjonelle elggrytene. Her i huset falt dette i smak.
    Lykke til!

  8. Lotte 16. desember 2013 at 11:52 #

    Hei Trine. Kan man lage blomkålpure eller potetmos ved siden av denne retten? Tusen takk for god matinspirasjon 🙂

  9. Ellen 18. desember 2014 at 13:45 #

    I gremolataen tilsetter jeg litt olivenolje 🙂

  10. Marthe 9. mai 2015 at 12:40 #

    Hei! Hvor i ovnen skal kalveskankene stå?

  11. Linda 17. august 2016 at 15:25 #

    Hei! Hvor får du tak i kalveskank? Jeg spurte i kjøttdisken på Spar og fikk beskjed om at de kanskje kunne få tak i okse, men at kalv ikke var mulig å få tak i. Kan jeg evt bruke okse?

    • Hilde 3. november 2016 at 21:54 #

      Jeg har kjøpt i Sverige

Legg igjen en kommentar