SAFTIG SJOKOLADEKAKE MED SJOKOLADESMØRKREM

Mitt syn i den pågående kakedebatten (pose vs laget fra bunnen av) er uten tvil at de beste kakene er de du baker selv! Som for eksempel denne enkle, saftige og holdbare langpannekaken med sjokoladesmørkrem som metter mange, og som er ypperlig å servere i barneselskap - eller hvis du blir bedt om å ha med kake på for eksempel et idrettsarrangement, skoleavslutning, dugnad, på St. Hansfesten eller på jobben. Prøv den du også!

Annonse

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE

4 1/2 dl vann
6 ss bakekakao
400 g smør
600 g sukker
1 ss vaniljesukker
300 g creme fraiche eller rømme
4 egg , sammenpisket
2 ts natron
550 g hvetemel

SJOKOLADESMØRKREM & DEKOR

300 g smør , mykt
500 g melis
5 ss bakekakao (smak til)
1 eggeplomme
dekor etter smak og behag , for eksempel sjokoladestjerner

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Kle en stor langpanne (min er ca. 40 x 33 cm) med bakepapir.

Ha vann og kakao i en liten kjele og rør godt sammen. Gi blandingen et forsiktig oppkok og tilsett smøret. La smøret smelte og ta kjelen av platen. Hell blandingen i en kjøkkenmaskin med K-spade/visper og tilsett sukker og vaniljesukker, og kjør maskinen forsiktig til alt er godt blandet. Tilsett deretter crème fraîche, og kjør blandingen litt til, før du tilsetter eggene. Tilsett natron og sikt inn hvetemelet i 2-3 omganger. Kjør blandingen til du får en jevn (og litt flytende) røre. Fordel kakerøren i den bakepapirkledde langpannen og stek den på midterste rille i ca. 30 minutter, til sjokoladekaken er ferdig stekt. Sjekk med en fyrstikk eller kakepinne. Kaken er ferdigstekt dersom det ikke henger igjen kakerøre på pinnen når du stikker den midt i kaken. Avkjøl kaken på rist. Kakebunnen kan gjerne lages flere dager før den skal serveres og kan også fryses.

Lag sjokoladesmørkremen ved å kjøre smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade/visper, til smøret mykt og fint. Sikt i melis og kakao, og kjør det til en jevn blanding. Tilsett eggeplommen og kjør det til du har en luftig og fin sjokoladesmørkrem.

Du kan enten servere kaken i langpannen, eller du kan legge kaken (eller deler av den) på et kakefat eller lignende. Fordel smørkremen over sjokoladekaken og dekorer etter smak og behag. Jeg laget “barnebursdagskake” av 2/3 av kaken (som ble dekorert med bursdagsbarnets favorittgodteri og strøssel) og “voksenkake” av den resterende 1/3 (som ble pyntet med sjokoladestjerner).

Saftig sjokoladekake med sjokoladesmørkrem

Del kaken i passende stykker og server den romtemperert.

VELBEKOMME!

  1. Sverger stort sett alltid til Soaked Chocolate Case, eller “Gjennombløt sjokoladekake” når jeg skal lage langpanne, men denne tror jeg rett og slett jeg må prøve. Ser ut som at den kan måle seg 🙂

  2. Hvordan oppbevares den hvis den lages “flere dager før den skal serveres”? Synes de fleste blir tørre og kompakte av å stå i kjøleskap, mens ingrediensene tilsier jo at den bør stå kaldt.

    1. Hei. Har du prøvd å oppbevare denne kaken i kjøleskapet flere dager? Litt nysgjerrig på det, da det nå er fullt opp med kakebaking framover ?

  3. Denne ble en fulltreffer!! ? Jeg som aldri får til saftige sjokoladekaker har endelig klart det! ? Spørs om det er rømmen som gjør susen.
    Synes 700 g ble vel mye sukker så ble det som var igjen i posen 550 g og det var mer enn nok. Kunne nok ha tatt enda mindre ettersom glasuren er såpass søt.

  4. Denne kaken er fantastisk god! Tror den kan være god etter å ha stått noen dager og, for min ble skikkelig saftig. Jeg kuttet en del ned på sukkeret (Brukte ca 450 g), og synes det ble riktig mengde 🙂

    1. Ja, den kan fint stekes på varmluft. Men da må du, som du sier, redusere steketemperaturen noe, og følge ekstra godt med mot slutten av steketiden. Lykke til!

  5. Laget denne på mandag, og har den delt opp i kjøleskap med krem og alt, og skal i et selskap på lørdag. Burde jeg fryse den ned før det eller holder den en stund i kjøleskap?

  6. Hei Trine er det meninga at kaken skal være “dense ” den ble dritgod. Men jeg er litt nysgjerrig på om det skulle være sånn eller ei. Mannen min er en annen verden mens han spiser.

  7. Synes også at det er for mye sukker i kakene.
    Sjokoladen er søt i seg selv.
    Det kan jo være at kakene blir mer saftig med den sukkermengden som står
    i oppskriften men, savner en sunnere variant av kaker.
    Ellers digger jeg bloggen din. Variert mat av alle slag.
    Har prøvd dine vegetar oppskrifter.

    Fantastisk alle de jeg har prøvd.
    Fin blogg Trine.

  8. Hei. Lagde halv porsjon av røre og krem og brukte 2 stk små springformer. Bunnene ble plassert oppå hverandre med krem mellom og over og på sidene. Supert resultat – knallgod kake!

  9. Kaken bli ble mer som brownie aktig, litt sprø utenpå men saftig inni, andre som opplever det sånn? Skal ha den med på jobb imorgen så håper den er vellykket!

  10. Hei Har samme erfaring som noen av de ovenfor, kaken blir litt kompakt. Ser forøvrig lik ut slik som på bildet. Har ellers veldig god erfaring med det meste annet jeg har laget ved hjelp av oppskrifter på bloggen 🙂

  11. Hei
    Takk for oppskriften, dem ser veldige gode ut, har lyst til å prøve den, men lurte på om jeg kan droppe creme fraiche eller rømme?

  12. Kan jeg bruke bakepulver i steden for natron. Så jeg ikke hadde noe jeg trodde, jeg får uansett prøve er allerede i gang :p

  13. Denne ble jeg ikke klok på. Røra var mistenkelig tynn, og ferdig kake likeså. Sprø utenpå, myk inni, og dønn flat. Brukte langpanne med samme mål som i oppskriften. Gikk så for en “klassisk” fremgangsmåte med å piske smør og sukker hvitt osv, og fikk et mye bedre resultat. Nå er jeg ingen garvet baker, mulig denne funker for andre med litt mer erfaring. Her ble den dessverre ikke bra.

  14. Denne røra ser ut som suppe :-). Nå er jeg spent, valgte å ikke gi etter for en sterk trang til å øke melmengden :-). Spennende.

  15. Laget denne i helgen og den ble helt perfekt! Alle kommenterte hvor deilig saftig den var! Så helt klart en bra oppskrift, de andre som sliter med «rennende røre og rennende kake» har nok ikke hatt på seg brillene når de har lest oppskriften gitt 😀 anbefales!

  16. Hvilken langpanne bruker du? Den du kjøper på Europris, eller den store langpanna som passer til standard komfyr?

    1. Det står i teksten, langpannen jeg har brukt er ca. 40 x 33 cm (og er den som fulgte med stekeovnen).

  17. Lagde denne i kveld, ble fantastisk god! Ble ikke hard eller noe, men fortsatt myk og luftig inni 🙂 Syntes det ble veldig mye sukker, så kanskje jeg kutter litt ned på det neste gang

  18. Hvordan er smørkremen om den lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskap? Går ut i fra at den må stå på kjøkkenbenken og få romtemperatur, men vil den være like god og lett å jobbe med??

  19. Hei! Jeg står her – røra er rennende… Lurer på om jeg burde ha pisket eggene sammen først?? Det står jo forsåvidt det, men det glapp visst. Skal eggene piskes lett samnen eller ordentlig pisking?

    1. Lurer på det samme som Heidi.
      Jeg tipper vi skulle ha pisket eggene før vi tok de i røren, men jeg droppet det pga tid. Veldig spent på hvordan den blir å spise, men ser bra ut da 🙂
      Og som noen skriver over her, oppskrifter jeg finner her smaker alltid bra.

      Setter kaken i kjøleskapet over natten, håper det er riktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits