Hurra, det er sommer, det er sol og startskuddet for rabarbrasesongen har gått! Har du rabarbra i hagen, eller kjenner du noen du kan gå på "slang" til? Hvis ikke, så får du ta deg en tur i butikken - for rabarbra hører sommeren til og kan brukes til så mangt! Som for eksempel i en smuldrepai, som vel er noe av det enkleste og beste du kan lage av sesongens frukt og bær. Rabarbraen har her fått selskap av jordbær og ingefær, som er en fantastisk smakskombinasjon som er en favoritt hos både små og store hjemme hos oss.

Ingredienser

SMULDRETOPPING

125 g hvetemel
100 g sukker (gjerne brunt)
75 g havregryn
75 g mandler , hakket
125 g smør , i terninger

RABARBRA- OG JORDBÆRKOMPOTT

500 g rabarbra
250 g jordbær
100-150 g sukker
1 1/2 ss HOFF potetmel (annonse)
1 ts ingefær , finrevet
1/2 sitron , revet skall

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene i en bolle og rør sammen, til du får en kornete deig. Bruk gjerne hendene, her er det slett ikke nødvendig å finne frem kjøkkenmaskinen. Sett deigen i kjøleskapet mens du gjør ferdig resten.

Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt. Hvis skallet på rabarbraen er seigt eller trevlete kan du også fjerne dette helt eller delvis. Skjær rabarbraen i jevnstore biter på ca. 2 cm.

Ha ca. 100 g sukker i en ren stekepanne sammen med rabarbra og ingefær. Syre- og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake etter hvorvidt du trenger å tilsette mer sukker eller ikke. La det stå å putre i pannen til rabarbraen er mør og fin, men ikke så lenge at den faller fra hverandre. Rør ut potetmelet i litt vann (ikke mer enn det som er nødvendig for å rørt ut potetmelet) og rør det inn i kompotten. Tilsett finrevet sitronskall og jordbær i skiver, og rør det hele sammen. Ta stekepannen av varmen.

Smuldrepai med rabarbra og jordbær

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Finn frem en paiform eller lignende (22-24 cm i diameter) og smør den. Hell rabarbra- og jordbærkompotten i formen og fordel smuldredeigen jevnt utover oppå. Stekes på midterste rille i 25-30 minutter, til smuldredeigen er gyllen og sprø.

La smuldrepaien hvile i ca. 15 minutter og server den lun sammen med friske jordbær, og vaniljeis eller pisket kremfløte som tilbehør.

Smuldrepai med rabarbra og jordbær

TIPS

 • Smuldredeigen og kompotten kan gjøres klar et par dager før servering, men det kan være lurt å vente med å ha det i samme form til desserten skal stekes.
 • Varier gjerne med andre typer frukt og bær, etter sesong og hva du har tilgjengelig. Dette er også en ypperlig måte å få brukt opp rester av frukt og bær på. Dersom du benytter frosne bær bør de tines og ha rent av seg, før du tilsetter dem i kompotten.
 • Sjekk ut alle oppskrifter med rabarbra her.

VINTIPS (fra Sara Døscher)

 • Château de Myrat 2015 (Frankrike). Pris: kr. 219,90. Åh, denne hadde jeg glemt litt – dette er en av de dessertvinene jeg alltid vender tilbake til. Rik og konsentrert smak av gul, moden frukt, honning og tørket aprikos. Søt nok til å møte jordbærene, frisk nok til å matche syrlig rabarbra og fyldig nok til å stå rakrygget ved siden av fløtekremen. Skål for sommeren! 

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! I løpet av steketiden forsvant halvparten av smuldredeigen nedi kompotten og blandet seg med denne slik at det bare ble våt deig. Jeg passet på å ikke helle av alt vannet fra kompotten i formen. Har du noe forslag til hva jeg gjorde galt?

  1. Siden det ikke er noe som skal heves, kan du fint gjøre denne glutenfri. Bare bytt ut hvetemel med f.eks. Blått jyttemel eller Toro glutenfri lys melblanding Eventuelt bytt også ut vanlig havre med den merket glutenfri havre (havre er i utgangspunktet glutenfritt, men den som ikke er merket ‘glutenfri’ kan ha vært behandlet og pakket i samme området som glutenholdig mel.

 2. Kan denne stekes på forhånd og varmes før servering ? Og hva gjør jeg når det skal være nok til 8 personer ?

 3. Jeg tåler ikke jordbær hva foreslår du som erstatning sammen med rabarbra? Bringebær?

 4. Denne var fantastisk god og enda bedre dagen etterpå. Jeg byttet IT jordbær med bringebær og hadde også et eple i

 5. Veldig god oppskrift! Jeg overså det med å tine rabarbraen først, men det fungerte fint å ta ferdig kuttet, frossen rabarbra rett i sukkeret for oppvarming. Manglet også mandler i første runde, så tok kokos i crumble, knallgodt! Tusen takk for mange gode oppskrifter

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste