En italiensk pastaklassiker uten fiksfakserier.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 løk , finhakket
150 g pancetta eller bacon, i biter
2 eggeplommer , sammenvispet
1 dl kremfløte eller matfløte
1 neve parmesan , finrevet
maldonsalt
nykvernet sort pepper
persille , finhakket
3 porsjoner spagetti , tilberedt etter anvisningen

SLIK GJØR DU

Fres løken i litt olje, til den blir blank og myk. Tilsett pancetta/bacon og la det surre med noen minutter.

Rør sammen eggeplommer, fløte og parmesan. Tilsett løk og bacon, og smak til med salt og pepper.

Hell blandingen over den nykokte pastaen og rør forsiktig sammen. Fordel hakket persille over og server!

For oppdatert oppskrift (2017), se her.

ENJOY!

Skriv ut
  1. Et tips er å droppe fløten, og servere med en rå eggeplomme ved siden av, som man har over rett før man spiser. Overraskende godt! 🙂

  2. Litt rart at det finnes så mange måter å lage denne retten på. Hele egg, bare eggeplomme, med/uten melk/fløte… Uansett er det veldig godt 😀

    1. Man kan gjerne bruke både fløte og løk eller hvasomhelst, men da er det ikke carbonara. Den skal bare bestå av pasta, guanciale (ev pancetta el bacon), egg og pecorino (ev parmesan) og kokevann fra pastaen. Pluss salt og masse grovkvernet pepper.

        1. Løk har ikke noe i carbonara å gjøre.
          Italienere får frysning på ryggen av noe slikt.

          1. Så utrolig bra da at bloggen er på norsk så slipper Italienere frysninger og så kan oppskriften tilpasses dem som faktisk skal spise maten.

          2. Drar man til Italia. Og spiser på noen av de bedre lokale italienske restaurantene, der lokalbefolkningen spiser. Får man alltid servert stekt/fritert løk i carbonaraen. Vi har spist på flere lokale restauranter i Roma, der turister ikke spiser, hver gang ble det servert en form for tilberedt guløk i retten.

    1. Lagde med e
      1 finhakket hvitløksbåt og 1 dl melk og timian pepper og 2 eggeplommer + maldonsalt og 2 ss smør… det var herlig. ?

  3. Jeg bruker akkurat denne oppskriften, men for å variere pleier jeg å «spice» den opp med litt hvitløk og rød chilli, og bytte ut persillen med koriander. Veldig godt!

  4. Italienerne er klare på to ting når det gjelder Pasta Carbonara;

    1) Aldri ha fløte i, det er fy fy!
    2) Aldri bruk parmesan (men heller Pecorino)

    Denne retten er sikkert kjempegod, men det er ikke en Carbonara 🙂

    1. Hei,
      Italiensk kokk Aldo Zilli bruker fløte i sin oppskrift og kaller den Carbonara:)

  5. Prøvde denne i dag, valgt av min sønn på 12. Veldig god men litt tørr.. Brukte også litt hvitløk og chili… deilig!
    Mona

    1. Hvis du syntes den ble litt tørr benyttet du sannsynligvis mer pasta enn meg. Håper du gir oppskriften en sjanse til 😉

  6. Jeg lagde denne i dag, og den var nydelig 🙂 Brukte 200 g tagliatelle, det var akkurat nok til to voksne og passet fint i forhold til mengden saus 🙂

  7. Denne er fantastisk god!! Jeg steker litt sopp sammen med løken, før jeg har baconet oppi og steker videre. Det gikk ned på høykant hos min kresne snart-tre-åring 😀

  8. Hvor finner du pancetta? Har spurt mange steder, men får bare rare blikk, hehe! Det hadde vært morsomt å smake forskjellen!

  9. Tipper retten din er knallgod! Personlig liker jeg også denne retten best med fløte, men det er nok ikke Spagetti Carbonara. Denne retten er vel heller noe ala Spagetti Alfredo bacon 🙂

  10. Deilig med laks som alternativ til bacon – jeg kan anbefale sitron og pepper marinert laks fra Findus, alternativt naturell med litt lime eller sitron. Det blir mektig så man kan kanskje kutte ut et egg.

  11. Fungerer med rømme eller creme fraiche istedet for fløte også 🙂 Pleier å ta det jeg har tilgjengelig i kjøleskapet når jeg smeller sammen en carbonara. En favoritt her i huset 🙂

  12. En fantastisk og superb oppskrift! Så enkelt, og sååå godt 🙂
    Og til tvilere; det finnes INGEN absolutte carbonara.
    Italienere varierer den dusinvis. Dette var absolutt en av de beste!
    Takk Trine 🙂

    1. Hvis du synes det kan du ta vare på litt av pastavannet og spe på med det til du får ønsket konsistens. 🙂

    1. Hei Raymond.

      I Italia lages spaghetti carbonara både med og uten fløte. I sør lager de den uten mens i nord kan man oppleve at de tilsetter det. Grunnen til at de er så bastante er nok nord-sør rivaliseringen som fremdeles er ganske aktiv i Italia. Antonio Carluccio som du viser til i din video er fra sør og vil dermed ikke bruke fløte. Men det blir jo kjempegodt uansett 🙂

      Hilsen Erik

  13. Mmm, denne var god til middag i dag! Tips herfra: Erstatt bacon med sprøstekt chorizo. Innertier! Takk for dine mange gode oppskrifter, Trine 🙂

  14. Veldig bra, og enkel, oppskrift på en god Carbonara! Takk skal du ha 🙂
    Jeg stekte litt sopp i tillegg til baconet og så serverte jeg gode norske tomater ved siden av, det er så godt til carbonara synes jeg…
    Har stemt på deg til årets matblogger!
    Lykke til!

  15. Vanvittig god oppskrift, beste jeg har laget hittil. Tusen takk for gode tips! Dette var populært i heimen 🙂

  16. Denne oppskriften ser god ut, skal teste den ut i morgen! Jeg ser at det er delte meninger omkring hva som er «ekte» spagetti carbonara og hva som ikke er det. Selv var jeg var i Italia i sommer (nærmere bestemt i Firenze), og fikk servert spagetti carbonara på en klassisk italiensk restaurant.Og der hadde de brukt melk/fløte i tillegg til masse god ost 🙂 Så det er visst delte meninger også blant italienerne.
    Jeg slår et slag for din variant Trine!

  17. Jeg har ikke laget dette siden jeg var student, men nå ble det dagens middag. Alle fra tre til trettitre syntes det var nydelig og burde gjentas 🙂

  18. Laget denne i dag. Veldig godt. Alle likte den, selv barna som ikke er så glad i løk. Syns løken balanserte retten fint med litt sødme.

  19. Enkel og god rett som jeg av en eller annen grunn aldri har prøvd meg på, men plutselig var søndagen her og kjøleskapet var ganske ribbet, så da måtte jeg improvisere litt. Lagde med strimlet skinke istedenfor bacon, så den ble litt ubalansert i smaken. Neste gang blir det med bacon 🙂

  20. Et lite alternativ hvis en har dette i huset. Stek litt løk, sopp , chilie og hvitløk . Bland det i den nykokte pasten. Tilsett eggeplommene og fløten. Server med pepret og saltet laksefilet, hurtigstekt på sterk varme på hver side, etterstekt på veldig svak varme noen få minutter. Dryss gjerne over persille eller / og koriander , ferskt eller som tørt krydder.
    Hva denne retten kalles vet jeg ikke, det viktigste er at det smaker godt, og forhåpentligvis er sundt. Og at den metter.

  21. Folkens, aldri bruk fløte i carbonara, har aldri vært, og skal aldri være. La heller litt av pastavannet være igjen hvis du ønsker litt mer «saus», prøv også å bytt ut parmesan med pecorino!

  22. Denne oppskriften er helt fantastisk god! Ser folk har forskjellige meninger. For oss som ikke tåler melk, er det null stress å bytte ut fløten med havrefløte. Blir akkurat like god:)

  23. Kjempegodt ble det!!:-) Lagde dobbelt porsjon til 2 voksne og 2 store tenåringer-det ble akkurat passe:-) Brukte 250 ml alpro Soya matfløte (melkefri) og det ble helt topp!

  24. Alle dine oppskrifter er superbra? Savner bare litt mengde på pastaen her for her ble den tørr med å bruke ca 300g spaghetti.. 🙂 hvor mye bør man bruke?

  25. Hei. Jeg har boken din og lagde den pasta csrbonara som står der. Der står det 2 dl parmesan, er dette en skrivefeil? For det smakte ikke spesielt godt , å det luktet oppkast på hele kjøkkenet. Ikke sånn jeg er vandt til å få servert carbonara iallefall. Ellers en veldig fin bok 🙂

  26. ALDRI løk i Spaghetti Carbonara. Det er kun dårlige restauranter som vil spare på baconet som gjør dét.

  27. Hei. Eg liker å servere carbonarasausen varm ved siden av pastaen slik at en kan ta oppå så mye saus en vil, men i og med det er eggeplommer i din oppskrift. kan eg bytte det ut med noe annet? sausen vil vel bli eggerøre om jeg koker opp vesken, tilsetter parmesan og krydder også eggplommer og la det stå og koke/stå på varmen?

  28. Denne carbonaraen gikk rett hjem hos alle våre tre barn i alderen 2-10 år. Det er en kompliment til deg Trine, takk!

  29. Lagde denne nå til ca.200gr.spaghetti, og den var supergod. Jeg hadde i bittelitt finhakket sopp og ørlite hvitløk. Måtte ha i litt mer væske(vann) Og fløten er jo avgjørende for den gode smaken (etter min mening). 😉 Jeg hadde egg-,ost-og-fløte-blandingen oppi den varme stekepanna, (ikke koking) så osten smeltet lettere ned.

  30. I følge oppdatert oppskrift så skal man bruke 4 egg istedenfor 2?
    Må bare forsikre meg om at jeg ikke har misforstått 🙂

  31. Her var det mye feil gitt. Denne retten har faa ingredienser. Guanciale, eggeplommer, pecorinoost og kvernet sort pepper. Floete, persille og loek skal det ikke vaere.

  32. FOR en rett!! Helt fantastisk!! Absolutt nydelig! Folk kan diskutere så mye de bare vil mhp fløte eller ei, men DENNE retten smaker helt nydelig! Og så er den så morsom å lage; når familien sitter ved bordet heller man fløte/egg/parmesan-blandingen over og voila 🙂

    TAKK for den beste matbloggen jeg vet om! Oppskriftene dine er så utrolig velsmakende og gode!

  33. Jeg lagde akkurat denne retten, samkjørt med oppskriften fra Matprat. Mat til tre menn, meg selv og to tenåringer. Ekstra bacon, ekstra fløte…

    Spagetti carbonara er vel tross alt ikke en esklusiv italiensk restaurantrett, det er vel mer italiensk husmanskost. Som pizza, man bruker hva man har.

    Ref,min favorittkokk.: Engelsk/Italienske: Marco Pierre White, som er flink til å vise hvordan man lager italiensk mat av det man har.

  34. Jeg elsker bloggen. Men hva med å legge ut oppskriften på en autentisk carbonara? Det er til og med mye enklere å lage!

  35. Dere tar helt feil. EKTE spaghetti carbonara skal lages på den gode gamle måten med havregryn og kjøttdeig, og kanel som eneste krydder! (Takk for konstruktive innslag om sør/nord-rivalisering og ulike tradisjoner, det var veldig interessant! Og ellers takk for underholdende og trollete kommentarfelt. Retten ble kjempegod, Trine!)

  36. Nei, det er ikke delte meninger om hva som er Carbonara, det finnes bare en oppskrift som er godkjent i Roma, og i den finnes det ikke løk, fløte, persille eller parmesan. Det sagt, din oppskrift er sikkert god, men det er en kvasi variant som så mange andre, som italienske kokker nok hadde rynket på nesen av. Hilsen er som er fra Roma.

  37. Dette ble middagen i dag! Og dette er det beste carbonaraen «jeg» har laget. Denne oppskriften skal brukes igjen, og igjen! Tusen takk☺️

  38. Kjempegod oppskrift på Carbonara – har laget en del varianter opp igjennom årene – din oppskrift er absolutt en av de beste – takk for super side
    Hilsen matglad

  39. Dette er ikke en carbonara. Man skal ikke ha løk eller fløte, man skal bruke guanciale, og osten skal være pecorino. Pastarett- ja, carbonara – nei.

  40. Lagde denne til middag men byttet ut alt og lagde lapskaus i stede. Nydelig.
    Mye rare kommentarer gitt.

    1. Helt enig i det siste utsagnet Vidar.
      Tror du må ty til de verste kommentarene på VG nett for å finne flere besserwissere. det virker jo som pom flere er personlig fornærmet. Ganske fornøyelig!
      Jeg følger oppskriften – og vet jeg vil bli fornøyd 🙂
      Per Odd

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste