I forlengelse av gårsdagens innlegg om tilsetningsstoffer og lignende i mat, kommer det i dag en oppskrift på hjemmelaget tacokrydder. "Bortekjøpt" tacokrydder inneholder ofte smaksforsterkere (E621) og også sukker, noe som er helt unødvendig. Tacokrydderet lager du enkelt, sunt og rimelig selv - fyller på glass og har til neste gang det står tex-mex på menyen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Tacokrydder

3 ss chilipulver
2 1/2 ts chiliflak (knuste)
2 1/2 ts tørket oregano
2 ss spisskummin
2 ss paprikapulver
2 1/2 ts hvitløkspulver
2 ss havsalt (ca.)
2 ts sort pepper (evt erstattes med 1-2 ts cayennepepper)

Kjøttsaus

400 g karbonadedeig (eller kjøttdeig)
smør eller olje til steking
1 1/2 ss tacokrydder (ca.)
1 løk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 rød chili , finhakket (ca.)
1/2 dl vann ca. 0,5 dl vann til 400 g karbonadedeig

SLIK GJØR DU


Bland det hele sammen og oppbevar på et tett glass. (Jeg har benyttet krydder fra dagligvarebutikker. Vær obs på at krydder kan ha ulik styrke, feks chili som kjøpes i innvandrerforretninger, slik at du eventuelt holder igjen noe på mengden når du lager krydderblandingen.)

Du har nå et ypperlig utgangspunkt for en god tacorett, for eksempel kjøttsaus til taco.

Stek karbonadedeigen i smør/olje og strø 1-2 ss tacokrydderet over. (Krydder kan ha ulik styrke og det er derfor viktig å prøve seg litt frem, spesielt hvis du ikke er veldig glad i hot-hot mat, eller hvis den skal serveres til små barn). Bland godt. Etter et par minutter tilsetter du finhakket løk og hvitløk og lar det stå å surre til karbonadedeigen og løken er gjennomstekt. Tilsett vannet og la dette surre et par minutter til. Smak eventuelt til med mere tacokrydder om du ønsker en sterkere variant. Litt limesaft (og evt litt revet limeskall) og frisk koriander smaker også godt til. Etterhvert finner du din egen «formel» på både krydderblanding og dosering.

Du har nå din egen tacokjøttsaus, rimelig og god, og ikke minst helt uten sukker, smaksforsterkere og andre tilsetningsstoffer! Serveres med for eksempel økologiske tortillas, hjemmelaget salsa, guacamole, tomatsalsa og annet godt tilbehør som tomater, mais, salat, ost og rømme.

Øvrige tips til tex-mex varianter hvor du kan benytte hjemmelaget tacokrydder er for eksempel til nachos og kyllingtaco. Alle tex-mex-oppskriftene finner du samlet her.

Enjoy!

Skriv ut
    1. Helt grei grunn-oppskrift for taco-krydde. Har sluttet helt å kjøpe ferdigblandet i poser.

      Lite tips for å forbedre oppskriften: Bytt ut vanlig paprikapulver med røkt paprika og bytt ut halvdelen med chillipulveret med chipottle pulver i stedet. Begge deler er jo etterhvert blitt vanlig tilgjengelig i de fleste litt assorterte matvarebutikken. Litt unødvendig med bruk av havsalt ettersom saltet blir løst opp i stekeprosessen

  1. Takk for oppskriften. Jeg ante faktisk ikke at tacokrydderet fra butikken var så "farlig".

  2. Elisabeth; Hvis det stemmer er det jo flott! Og trolig et eksempel på at bransjen faktisk kan gjøre noe med mengden tilsetningsstoffer i mat. Vi får bare fortsette å spre informasjon og stille krav, kanskje flere kommer etter! Trine 😉

  3. Ja det krydderet skal jeg lage, og bruke. Du har ikke oppskrift på tortillslefser? Det er alltid populært med tacosmiddag her i huset. Og det er veldig greit at den blir litt sunnere. Ha en god dag 🙂

  4. Fjordheim; Jeg har foreløpig ingen oppskrift på tortillalefser, men kanskje det kommer en gang?Cecilie; du kan selvsagt erstatte chiliflakene med chili eller andre krydder. Dette er en av mange tacokrydderoppskrifter. Smak deg frem, så finner du din favoritt!Trine 😉

  5. Anonym; Hvis du har lyst til å bytte ut hvitløkspulveret med fersk hvitløk er ikke det noe problem. Tilsett eventuelt mere hvitløk i forbindelse med at du skal steke kjøtt/kylling til tacosausen, se litt lengre ned i oppskriften. Lykke til!Trine 😉

  6. Takk for oppskrift. Blir jo litt bedre å servere taco (for det blir det jo gjerne litt av) til ungene når man har sitt eget krydder. Har skrevet det inn i oppskriftboken min. Det står også oppskriften på dine boller. Mmmmm…beste jeg har smakt!

  7. Tusen takk :)Dette skal jeg absolutt lage. Vi spiser taco hver fredag 😉 og hvis jeg kan prøve å unngå sukker og tilsetningsstoffer, og på en så lettvint måte… ja da prøver jeg.Gleder meg til salsaoppskrift

  8. Supert!Vi har ikke tenkt så mye på smaksforsterkerne i posen, men vi har diskutert saltinnholdet et par ganger – vi har et temmelig saltfattig kosthold så sist vi hadde tacokrydder holdt vi på å svime av pga saltet.Sjekket forresten posematboksen i dag og det eneste vi har på pose er Blue Dragon sauser og tacokrydder. Men nå skal vi teste din oppskrift 🙂

  9. Hei!!Kom over bloggen din gjennom min kusine–> http://whoisgeorge.blogspot.com/Og for en herlig blogg!! Vi er ikke særlig kreativ i matveien, men her vat det jo fullspekket med tips! Likte særlig tacokrydderoppskriften din! Vi er store tacofan, så den skal jeg lage neste gang! 🙂 Takk!! :)-merete

  10. Takk for at du minner meg på at jeg skal lage krydderet selv.Lette fram en oppksrift for lenge siden, og så ble det visst glemt igjen. ;o)

  11. Tusen takk for fin oppskrift. Jeg har vært på leit etter en tacokrydderoppskrift, for jg er heller ikke glad i alle tilsetningsstoffene i bortekjøt mat.Denne skal så absolutt prøves!=)Hvor lang holdbarhet er det forresten på dette krydderet?

  12. Tusen takk for alle koselige kommentarer! Gullfiskbollen; Krydderet har ganske lang holdbarhet så lenge du oppbevarer det i en tett boks. Det som eventuelt skjer på sikt er at du må bruke mer krydder for å få den smaken du vil ha…Trine 😉

  13. Takk for bra tips, jeg løp på kjøkkenet og miksa blandingen med en gang! Har ikke fått testa den helt ut ennå da, må vente til det er tid for fredagstaco;)Jeg lagde en liten variant, brukte chipotlechilipulver i steden, siden jeg liker så godt den litt røkte smaken. Det er jo umulig å få til hvis man bare bruker ferdigblandingene.

  14. Har nå fått testa krydderblandingen; den smakte utmerket. Testa den også til å lage guacamole, det var også godt og superenkelt; 2 moste avocado, 2 pressede hvitløksfedd, saften av en halv sitron og 1 toppet ts krydderblanding røres sammen. Namnam

  15. Tusen takk for denne oppskriften!! Jeg har brukt krydderet de siste gangene jeg har laget taco og det blir kjempegodt!:)

  16. Jeg har selv pleid å lage taco med kun en halv krydderpose og supplere med spisskummin, hvitløk, oregano og paprika. Vanlig tacokrydder er jo så salt!Nå tenkte jeg å prøve oppskriften din. Det er fint å jobbe mot å vite mer om hva maten man lager inneholder.Jeg lurer på en ting angående oppskriften din. Jeg har et glass "vanlig" chilipulver (Hindu) i skapet, og det er en blanding av chili, spisskummen, oregano, salt og hvitløk. Er ditt chilipulver også et slikt blandingskrydder? I så fall, hvorfor bruke det når tacokrydderoppskriften allerede inneholder disse ingrediensene?

  17. Denne krydderblandingen er nå fast inventar hos oss. Tusen takk! Bruker den til taco og til alt annet av taco-inspirtert mat; gryteretter, o.l. Fantastisk blogg du har, leser den daglig!

  18. Jeg prøvde denne oppskriften og var ikke fornøyd. Den var så vanvittig sterk! Jeg er vanligvis litt pingle på sterk mat men samboeren som elsker sterk mat var enig. Leppene brant og vi måtte kaste halve middagen. Hjalp ikke med å ha rømme til heller. Er det bare vi som syns den er alt for sterk? Brukte den mengden som ble anbefalt på alt. Jeg som hadde så lyst til å bruke sunt tacokrydder:(

  19. Ann C; Du skal benytte rent chilikrydder, ikke et blandingsprodukt. Eirin; Så dumt at det ble for sterkt. Jeg håper du ikke benyttet hele porsjonen i tacomiddagen… Hjemme hos oss benytter vi ca 1-1,5 ss krydderblanding til ca 500 gram kjøtt. Smaken er forskjellig og det er derfor viktig å smake seg frem til hva som er riktig dose for deg og dine. Lykke til neste gang!Trine 😉

  20. Delte denne oppskriften videre med mine lesere. Takk for at du hjelper så mange med å få øynene opp for hjemmelaga mat 🙂 Du har vært til stor inspirasjon for meg!

  21. Flott at du sprer det glade hjemmelagde tacobudskapet. 🙂 Istedenfor hvitløkspulver, bruker jeg ofte både fersk finhakket løk (1 stk) og finhakket hvitløk (2-3 fedd). I tillegg har jeg oppi litt fersk koriander og presser en lime over når det er ferdig.Justerer også styrken med cayennepepper til slutt… og selvfølgelig lager jeg tortillalefser / tortillachips selv fra bunnen av. 😉

  22. Dette så jo så enkelt ut, og blir rett og slett skremt av alle disse e-stoffene som man får i seg uten helt å tenke over det. Har et spørsmål, hvor lenge varer dette og salsa sausen og forresten pestoen når man oppbevarer det i tette glass/bokser??Utrolig fin blogg du har!!! Blir så sulten og inspirert av alt du kommer med! Startet å skrive ned noen oppskrifter, men tror jeg m printe ut med bilder og alt! Igjen super blogg!Hilsen Maja

  23. Tusen takk for kjempegode tips! Dette skal jeg lage! Har en sønn som ikke kan spise hvitt sukker, og mistenker også at e-stoffer påvirker han mer enn de fleste. Samtidig er han veldig kresen på mat, men elsker taco. Har brukt Santa Maria-serien, fordi den er uten sukker, men hjemmelaga er jo vanligvis best! Og må bare få si, for en flott blogg! Flotte bilder, blir jo sulten her jeg sitter stappmett på taco……

  24. Jeg blandet i litt tomatpure sammen med kryderet da jeg hadde blandet alt med kjøttdeigen. Måtte prøve det annerledes da jeg ikke var fornøyd med kun krydderet slik. Men da jeg fikk blandet med en spiseskje tomatpure og litt hønsebuljong så ble den knallgod 😀 Da ble den lik kjøpingstypen som jeg liker godt!

  25. Var veldig godt sammen med salsaen, men synes at kydderet manglet noe…. noen tips til å utvikle krydderet?

    1. Mitt beste tips er å smake deg frem. Kanskje hadde noe av krydderet ditt mistet noe av «futten», krydder taper seg jo over tid. Kanskje du burde hatt i litt mer av en eller flere sorter? Krydderet kan ved tilberedning for eksempel smaksettes med tomatpure, frisk koriander, limesaft og limeskall, for å nevne noe. Lykke til! 😉

  26. Hei Trine (og dere andre).
    Jeg opplever at det er stor forskjell på chilipulver. Noen er superhotte, mens andre er milde. Jeg sjekket det jeg hadde hjemme, som kommer fra en Asiabutikk på Kongsberg, og det var merket med Extra Hot. Jeg tror jeg må finne noe annet enn det, for sist jeg lagde salsa tok jeg en halv teskje i en stor porsjon, og BAM! Det var nesten uspiselig!
    Har du noe tips til hvilket chilipulver du bruker, Trine?

    Ellers vil jeg bare si at bloggen din er en inspirasjonkilde og en glede å lese. Du har så flotte bilder, og de oppskriftene jeg har forsøkt hittil er veldig gode. Takk for at du tar deg tid til dette, du aner ikke hvor mange her ute som setter pris på bloggen din!

    Mvh Cathrine

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Det er helt klart forskjell i styrke på ulike krydder, noe en bør ha i bakhodet når en lager slike krydderblandinger. I denne krydderblandingen har jeg benyttet krydder fra ordinære dagligvareforretninger, slik som Hindu, Santa Maria og Black Boy. Jeg håper du gir krydderblandingen en ny sjanse. 😉

  27. Her ble det også aaaaltfor sterkt!! vi bruker rent chilipulver fra en asiatisk butikk…jeg er vandt til sterk mat, men dette ble uspiselig!! Hvilket chilipulver bruker du? Om jeg tar kanskje 1/3 del av din mengde chili og kutter ut chiliflak er det sikkert fortsatt for sterkt. Men det jeg lurer på da er når jeg da skal ta en ss av dette og ha oppi kjøttet så blir det vel for mye av de andre krydderene?

    Men smaken var kjempegod…det jeg klarte å smake igjennom all chilien! :p

    1. Så dumt at krydderblandingen din ble ødelagt av alt for sterkt chilipulver! Jeg har skrevet litt om hvilke krydder jeg selv har benyttet i innlegget over. Lykke til neste gang! 😉

  28. Ohh, for å ikke nevne hvor salt ferdigpose er. Ble stor i øynene da jeg leste innhold til santa maria tacokrydder, hele 18% salt. o.O Ikke har jeg sett skikkelig over saltinnholdet i din oppskrift, men håper og tror det er mindre. Gleder meg til å prøve den! Takk for fin matblogg, mye spennende.

  29. Hei. Jeg hadde ikke chillipulver, så jeg brukte piri piri. Den ble ganske sterk, men er det bedre å bruke chilikrydder?

    Og vet du hvor man evnt. får tak i spisskummin? Var på Spar og Rema, men de hadde det ikke..

    1. Spisskummin får en vanligvis kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og innvandrerforretninger. Hvis du ikke finner det så spør. Dersto flere som etterspør produkter jo større er muligheten for at butikken utvider sortimentet sitt.. Lykke til!

    1. Du kan ha det stående noen måneder. Alt krydder taper smak med tiden, så du må da eventuelt benytte større mengder for å få den ønskede smaken. Lykke til! 🙂

  30. Wow, lagde dette idag, fantastisk godt, enkelt og raskt. MEN det er altfor mye med chilipulver! Jeg prøvde med halvparten av din oppskrift og måtte lage ny, tydeligvis forskjell på chilipulver! Takk for super god oppskrift, aldri mer E621!!

    1. Ja, det stemmer at det er forskjell på chilipulver, så har man en sterk sort må man redusere mengden også i denne oppskriften. 🙂

  31. Desverre falt det ikke i smak her heller, syns det var veldig lite tacosmak i det, var mer som å ha krydret det litt sterkt!

  32. Sverger til denne Trine, selv om man må prøve seg frem litt med tanke på krydderne selvfølgelig. Vi har noe veldig sterkt chilipulver som vi må være litt skånsomme med – til gjengjeld pøøøser vi på med spisskummen og tilsetter masse knust koriander. Det blir dødsgodt! Vi lager og har på glass og kommer aldri til å gå tilbake til kjøpekrydder med potetmel og sukker, og salt og smaksforsterkere og det som verre er 🙂 Takk for at du viste oss lyset!

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Det er sant som du skriver at chilipulver har ulik styrke og at det er viktig å prøve seg frem. Og så kan en justere ift smak og behag. Det er jo nettopp det som gjør at det er så lurt å lage sitt eget tacokrydder, for da får en det akkurat slik en ønsker! 🙂

  33. Taco og nachos blir aldri det samme 😀 Smakte nydelig med hjemmelaget tacokrydder 🙂 Tusen takk for oppskrift 🙂

  34. Dette gjorde virkelig tacoen bedre! 🙂 Takk for oppskrift! Tok litt mindre chillipulver enn i oppskriften. Brukte Hindu sitt.

  35. For en spennede blogg, og taco-mix’n skal prøves. Ikke mye halvfabrikat i kosten her i huset, taco en av de siste vi «hiver» ut- og det er en fryd å vite hva man spiser, særlig etter siste ukes oppslag i mediene. 🙂

  36. Jeg lager sjelden taco, men nå skal jeg snart lage det med elevene mine i Mat og Helse. da er det jo ekstra kjekt at de kan lage krydderblandingen selv også. 🙂

  37. Elsker denne oppskriften! Kommer ikke til å bruke kjøpes Taco-krydder flere ganger, denne blandingen smaker såååå mye bedre! Det blir litt sterkere enn med kjøpes, men til og med guttungen som ikke liker sterk mat syns fredagstacoen er veldig mye bedre nå enn før. 🙂

  38. Hei!
    må bare si at min mix ble super!! Tok litt mindre salt og ikke chilli mix(hadde ikke) ‘bare’vanlig chilli krydder. NAM!! Kommer nok ikke til å kjøpe igjen! Denne her kan man jo bruke mer mindre av det man liker/ikke liker med den. I hvertfall tusen takk:) lagde også salsaen din. (Brukte chillikrydder siden ikke hadde chilli) ble fornøyd med den og! Nå er det straks lørdagskos med taco!:) 🙂 ha en fin lørdagskveld;)

  39. Hei! Hvilket chillipulver (merke) bruker du i oppskriften? Og hvilke chilliflak? Jeg brukte chillipulver kjøpt på internasjonal matbutikk, og tørket chilli fra samme plass. Selv om jeg bare brukte 1/3 av mengden i oppskriften din ble det sinnsykt sterkt!

    1. Jeg har skrevet en del om dette i både innlegget og i mange svar i kommentarfeltet. Jeg husker ikke hvilket av de nevnte merkene jeg har benyttet i akkurat denne oppskriften.

  40. Står og putrer nå….lukter godt, og smaksprøven lover «gull og grønne skoger». Takk.

  41. Gammel oppskrift ser jeg, men står det seg godt i f.eks. slik krukke som du har der? slik at man kan lage litt og ha det stående i krydderhylla?

    1. Har svart på det samme spørsmålet ovenfor, men limer det også inn her: «Du kan ha det stående noen måneder. Alt krydder taper smak med tiden, så du må da eventuelt benytte større mengder for å få den ønskede smaken. Lykke til!»

  42. Dette krydderet har blitt en storslager her i heimen, – og supplert med hjemmelagde tacolefser, er dette en soleklar familiefavoritt!!!!! 🙂 Takk for oppskrift! 🙂

  43. Blir litt forvirret her jeg. For når jeg søker på nett, er chilli og kayenne det samme… Hva bruker du?

  44. Hei!

    Dette er en veldig bra oppskrift.

    Jeg har veldig lyst til å gi en stor krukke med tacokrydder i gave.
    Tenkte derfor at jeg sikkert må «øke» oppskriften en del. Tenker at det må være relativt mye i glasset. Hvor mye anbefaler du at jeg dobler oppskriften? Femdobling kanskje? Og kan det stå lenge?

  45. Hei flinkeste Trine!! Har blitt hekta på bloggen din og prøvd mye rart:) til jul får de fleste i familien hjemmelaget taco krydder men har et spørsmål. Du skriver, bland alt sammen og ha det på et glass. Knuser du noe av krydderet? For spisskummin er vel litt store frø ? Takker for svar 😀 ha en knall uke

    1. Alt krydderet er malt/knust før det måles opp til denne oppskriften. Benytter du hele krydder, som jo oftest er det aller beste, må du male/knuse dem først. Jeg har i denne oppskriften benyttet malte krydder som finnes i de fleste dagligvareforretninger. Dersom du benytter krydder fra etniske forretninger, krydder kjøpt i utlandet eller helt krydder, er det mulig du evt. må justere ned mengden noe, da disse ofte kan være sterkere. Det kan derfor være lurt å smake seg frem. Lykke til!

  46. Tusen hjertelig takk Trine, for fantastisk hjemmelaget tacokrydderoppskrift! Jeg kunne ikke lenger spise posekrydder pga diverse matintoleranser, og trodde at det nå var slutt på fredagstaco her i huset. Kom over oppskriften din ved å google litt, og den var en hit! Det smakte kjempegodt! Mye bedre enn noen pose jeg noengang har smakt! Det var akkurat passe sterkt for våre smaksløker. Gleder meg allerede til neste fredag! Tusen takk igjen Trine, for at du reddet fredagstacoen! 😀

  47. Dette ble en veldig god krydderblanding til tacoen. Jeg utelot hvitløken for mannen min
    tåler det ikke (!!) og brukte halparten av saltet. I tillegg brukte jeg litt kummin etter råd fra ei av søstrene mine. Dette passet utmerket for oss.
    Vi hadde syltet rødløk også og gjett om dette smakte!! Takk for alle gode tips
    i bloggen og oppskriftene i kokeboka! God Helg.

  48. Har du endret på oppskriften i det siste? Jeg har akkurat lagd en ny posjon og reagerte på at det smakte veldig mye spisskummin. Kan ikke huske at jeg brukte 2 ss spisskummin sist gang, men det er mulig jeg tar feil.

    Mvh
    Grethe

    1. Nei, oppskriften er slik den alltid har vært. Kanskje du har brukt et sterkere spisskumminkrydder denne gangen?

  49. E621 aka mononatriumglutamat er et helt ufarlig tilsetningsstoff. Vil hevde store mengder salt er mer skadelig og derav et bedre argument for å droppe ferdig tacokrydderet 🙂

  50. Hei.
    Takk for oppskrift på taco-krydder. Dette vil bli gjentatt!!
    Men du, med utgangspunkt i din bakgrunn; finnes det matrett?

  51. Fant denne oppskriften for noen år siden, og har ikke kjøpt poser siden det.
    Lager dobbel porsjon, så vi har en stund.
    Har som flere, justert etter vår og ungenes smak.
    Ikke riktig så mye chili, og bare 1 ss salt. Har også over litt mer paprikapulver for litt ekstra farge under steking.
    Perfekt! 🙂

  52. Hei og tusen takk for oppskrift!
    Jeg har bare vanlig chilipepper. Tror du det går fint å bruke dette istedenfor chilipulver?

  53. Tåla ikkje tacokrydder fra pose. Har brukt denna oppskrifto no i bortimot 1 år. Super krydderblanding til tacoen

  54. Har laga sånn krydder før. nå ska eg prøva meg på ditt:) glede meg te å smaga I kveld:) Takk for oppskrift!

  55. Dette e kjempe godt:) MEN folkens! om dere vil ha mildere chili smak, tilsett to-3 ts sukker. smaker veldig godt og balansert, og slik taco krydder skal smake:)
    Jeg er vandt med sterk mat, men i taco krydder må du ha litt sukker for å balansere smakene, synes jeg da. ser det er mange som har brukt chili fra innvandrer butikker, anbefaler santa maria sitt, det er ikke så sterkt. Lykke til!

  56. Hei 🙂 om jeg skal lage så mye krydder at det passer i en liters beholder. Er det Ok med at jeg dobbler denne oppskriften? Iforhold til salt og chilie 🙂 håper du skjønner hva jeg mener 🙂

  57. Fantastisk oppskrift som jeg har brukt siden 2010, altså mange mange ganger 🙂 Takk for den flotte bloggen din, jeg bor Ireland, og her er det ennå mer salt og tilsettningstoffer enn i Norske produkter, så bloggen din er flittig brukt 🙂 Oppskriftene dine er kjempebra, så keep up the good work 😀

  58. Hei Jeg tåler ikke hvitløk/løk kan jeg da sløyfe hvitløkspulver? har du eventuelt et alternativ? 🙂

  59. Hei Trine Mitt tacokrydder ble i sterkeste laget. Sikkert chiliflakene sin skyld. Tips til hva jeg kan tilsette for å mildne noe?

    Mvh Liv

    1. Hva med å lage 1/2-1 porsjon av tacokrydderet, men droppe chiliflakene, og blande dette sammen med tacokrydderet du allerede har laget?

  60. Må man ha den karbonade deigen? Fordi jeg vil BARE lage Taco Krydderet eller må man ha karbonade deigen for å lage den? Please svar litt fort fordi jeg skal lage den i kveld

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste