Taco er helgemat nummer en. Det anslås at det serveres ca 14 000 000 tex-mex middager i Norge pr år. Dessverre er de fleste av disse i all hovedsak basert på innhold fra poser og glass, noe som medfører at en blant annet får i seg unødige tilsettingsstoffer av ulike slag. Har du forsøkt å lage tacotilbehøret selv? Det er faktisk slett ikke så vanskelig eller spesielt tidkrevende, og smaker så uendelig mye bedre enn den bortekjøpte varianten. Dessuten er det mye sunnere.

Start gjerne med å blande ditt eget tacokrydder. Oppskriften finner du her. Det du får til overs kan du oppbevare på et tett glass – til neste gang du skal ha taco, og mange ganger deretter…

Dagens oppskrift er en tacovariant med kylling og brune bønner, som er god på smak og metter godt. Du kan eventuelt erstatte kyllingfiletene med en grillet kylling (som ikke skal stekes, bare varmes til slutt), karbonadedeig eller for eksempel strimlet biffkjøtt. Til tre porsjoner trenger du omtrent:

3-4 kyllingfileter, i strimler
1 ts hjemmelaget tacokrydder
1/2 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot, revet
1/2 boks hermetiske sorte bønner
1/2 boks hermetiske tomater
1-2 ts hjemmelaget tacokrydder
koriander, finhakket
tacoskjell (eller tortillas)

tomatsalsa

Fres kyllingfiletstrimlene i smør, til kjøttet er nesten gjennomstekt. Strø over tacokrydder, rør sammen og sett til side.

Fres løk, gulrot og hvitløk i litt olje, til løken blir blank og myk. Tilsett bønner og tomater og litt tacokrydder, og la trekke på svak varme i ca 5 minutter.

Tilsett kyllingen og smak eventuelt til med mere tacokrydder, til du får ønsket styrke på tacoretten. Denne oppskriften er ganske sterk, så hold igjen litt på krydderet om du foretrekker er mildere variant.

Stek tacoskjellene etter anvisningen på pakken.

Smak til kylling- og bønneblandingen med koriander og server sammen med tacoskjellene og rikelig med grønnsaker, samt for eksempel tomatsalsa, guacamole og rømme.

Vintips: The Lineup GSM 2006

Noen av matbloggerne som er «5 om dagen ambassadører» vil ha spesiell fokus på sunne tacos de kommende dagene. Ta en titt på Pepperkverna, [kjøkkentjeneste]Mat på bordet og Hjemmelaget barnemat – for å få ytterligere tips og oppskrifter til sunn tex-mexmat.

Har du tips til god og sunn tex-mexmat, skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet under. 😉

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Du har kanskje prøvd det allerede, men taco med laks er utrolig godt. Vi bruker det i tortillas, sammen med (hjemmelaga) mangosalsa, guacamole og masse grønt. Må innrømme at vi bruker posekrydder til laksen (fajitasvarianten), men ble nå inspirert til å lage eget krydder også 🙂 Utrolig inspirerende blogg, får virkelig lyst til å lage mer og bedre mat av å være her inne!

 2. Dette blir garantert lørdagsmaten hos oss. Så kjempegodt ut. Jeg har imidlertid et annet spørsmål. Jeg lager mye mat fra oppskrifter i bloggen din. Jeg er storfornøyd. Jeg tenkte å lage minestronesuppe i dag, og etter å ha skrevet handlelapp etter oppskriften, så har du skrevet 2,5 dl pasta 2 ganger i oppskriften. Jeg regner med at det er en skrivefeil, men lurer litt likevel?? Det er den suppen som du laget til mange. "Minestronesuppe, god enkel høstmat" eller noe sånt…:-))Hilsen Jane

 3. Enkle grep som skal til:- magert kjøtt (evt vegetar): karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, kylling, biffstrimler, fisk- masse grønnsaker- mager kesam istedet for rømme- hjemmelaget krydder, guacamole og salsa- mager ost- fullkornslefser (lefser generelt er bedre enn skjell)

 4. Vi har en med cøliaki her i familien, og må da lage våre egne lefser. Så vi lager glutenfrie maispannekaker etter følgende oppskrift:3,5 dl rismelk0,5 ts salt4 egg150 g maismel4 ss fullkornsrismelLa deigen hvile en halv time før du begynner å steke.Disse lefsene er supergode, og vi bruker dem også til chili con carne. Takk for en superduper matblogg, Trine. All ære til deg som bruker så mye tid på å gjøre hverdagsmatlagingen enklere for oss 🙂

 5. Å dette så supergodt ut! Skal prøves i morgen den dag ☺Tacokrydderet ditt er allerede en hit hos oss, og kommer også til å gis bort som små ekstragaver til jul, i fine krukker ;)Salsaen din er også supergod!Gleder meg til middag i morgen!klem Nina

 6. Dette blir laget idag! Taco er ikke bare supert som helge-mat, men også kosemat midt i uka:) Skal lage dette idag, sammen med ei god venninne:)

 7. Her har jeg tenkt likt som deg gitt! Jeg har allerede planlagt innlegg om hjemmelaget salsa i morgen. Det er jo så gooodt! Det er egentlig merkelig at folk spiser Santa Maria og den slags når det er så enkelt å lage så mye bedre taco selv!?

 8. Det mest usunne med taco er taco skjell. Salsaen fra Santa Maria er ganske naturlig og har lite kalorier egentlig.

 9. Hei Trine, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt oppskriften din inn på Lesernes VG tex-mex helgespesial. God helg!

 10. Takk for gode tips og tilbakemeldinger! Jane; oppskriften på Minestronesuppe er korrigert, skal være 2,5 dl pasta. Magne; Takk for det! Mange spennende tex-mexoppskrifter på Leseres VG helgespesial denne uken! En god helg ønskes dere alle! Trine 😉

 11. @ Bloggeier: Spennende oppskrifter! 🙂 @ Maya: Hvis du ønsker oppskrift på glutenfrie tortillas/tacoskjell, så har jeg en oppskrift i bloggen min. Skjellene er tidkrevende, men tortillas tar bare 5 minutter å lage (og trenger ikke å stå i kjøleskapet før de stekes)http://skaperen.wordpress.com/slutt-a-klag-lag-din-egen-taco/

 12. Hei!Bloggen din er fantastisk! Har vært en ivrig følger lenge. Var gøy å se at mattipsene dine ligger på vg sin forside idag :)Ha en fortryllende søndag!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste