En focacciaoppskrift fra 2009 er en av de mest populære oppskriftene på bloggen med mer enn 1,7 millioner "klikk". Det sier vel sitt, men hvis du er på jakt etter en enda bedre oppskrift anbefaler jeg deg å få tak i eller lage en surdeigstarter og prøve denne oppskriften, for den er nemlig enda bedre!

PS. Dersom surdeigsbakst er ganske nytt for deg anbefaler jeg deg å ta en titt på innleggene under "tips" avslutningsvis. Her har jeg samlet det du trenger for å komme i gang.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

475 g pizzamel (tipo 00) eller siktet hvetemel
350 g vann (30 grader)
100 g surdeigstarter
25 g extra virgin olivenolje + litt til topping
10 g salt (fint)
flaksalt til topping
rosmarin (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Surdeigsfocaccia

MATING AV SURDEIGSTARTER

Mat surdeigstarteren minst 5 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 100 gram aktiv/moden surdeigstarter. Surdeigstarteren er klar til baking når den bobler og er tykk og fin. Det optimale er at den får stå i 5-12 timer, men du kan vanligvis bake med den fra 5-24 timer etter at du matet starteren. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar og vil ta en ekstra sjekk – kan du gjøre «flytetesten», les mer om det her.

SETTE DEIG

Ha den bakeklare surdeigstarteren, vann og olivenolje i bakebollen, og rør sammen. Tilsett deretter mel og rør deigen raskt sammen til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å elte deigen. Dekk bakebollen med lokk eller klede og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter.

Finn frem en liten bolle med lunkent vann. Strø saltet over deigen, fukt hendene og klem saltet inn i deigen. Samle deigen til en jevn klump og dekk den med lokk/klede, og la deigen hvile i ca. 30 minutter.

Dypp fingrene i vannet og stikk dem inn under deigen på midten. Ta godt tak i deigen, løft den litt opp og brett deigen inn mot midten. Roter bollen og gjenta det samme 3-4 ganger. Dekk bakebollen med lokk/klede og la deigen hvile 30 minutter. Gjenta samme «bretting» ytterligere 2-3 ganger. Ta en titt på bildene i dette innlegget dersom du vil ha «brettingen» nærmere beskrevet.

HEVING

Finn frem en liten langpanne eller lignende (ca. 30 x 20 cm) og kle den med bakepapir. Hell deigen oppi formen og fordel den jevnt utover. Kle formen med plast eller fuktig klede og sett den i kjøleskapet over natten. 1-2 timer før du skal steke brødet setter du det på kjøkkenbenken. Alternativt kan du la brødet heve i romtemperatur i 4-10 timer.

Surdeigsfocaccia

STEKING

Drypp olivenolje over brødet og bruk fingrene til å lage små fordypninger i deigen. Dryss over litt flaksalt og eventuelt noen kvister med rosmarin.

Stekes ved 240 grader (over- og undervarme) i ca. 25 minutter, til brødet er gyllent oppå og gjennomstekt inni. Er du i tvil om brødet er gjennomstekt kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer umiddelbart etter at brødet er tatt ut av stekeovnen. Når kjernetemperaturen er 98 grader er brødet ferdig stekt. Avkjøl brødet på rist.

Surdeigsfocaccia

Focaccia kan fryses.

TIPS

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei, så flott at du har startet med surdeigbakst, dette er gull for magen min. Jeg har holdt på en i ca 12 år, men det er først etter at jeg ble bevisst hvor viktig det er å følge med på starteren når den er matet opp for å brukes i bakst! Det beste resultatet får jeg når starteren har hevet seg til maks høyde, det vil si, når det bobler godt og ser at det nærmest er en bue oppover! Når jeg mater surdeigen og hvis den har begynt å falle ned igjen, så er den mindre potent. Så jeg anbefaler å aldri vente til det er gått 12 timer fra mating, da er det lite krutt igjen til god hevelse.
    Jeg har brukt dine oppskrifter og omgjort gjær til surdeigsstarter en god stund, bruker oftes 20% av melmengden.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste