Sjokolade og appelsin er en smakfull og populær kombinasjon, og ikke minst setter det en ekstra spiss på gjærbaksten. Som for eksempel i disse snurrene som er fylt med sjokoladekrem og finrevet appelsinskall - en favoritt her hjemme. Snurrene er ypperlig turmat, men ønsker du en "festvariant" kan du lage melisglasur smaksatt med appelsinsaft (se tips helt til slutt).

Ingredienser

GJÆRDEIG

950 g hvetemel (ca.)
5 dl melk
25 g fersk gjær
150 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 g smør , i terninger

SJOKOLADEFYLL & DEKOR

150 g smør (mykt)
125 g sukker
3 ss bakekakao
2 appelsiner , revet skall
melis

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og det ene egget (som skal benyttes til pensling), i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet, men ønsker du å korte ned hevetiden noe kan du varme melken til den er 15-20 grader. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter.

Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten klump deig og strekke den forsiktig ut. Dersom du klarer å strekke den så tynt at du nesten kan lese gjennom den uten at den sprekker, er deigen ferdig eltet. Ryker deigen er den ikke ferdig eltet, og du bør kjøre den noen minutter til før du tester på nytt. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage sjokoladefyllet. Rør sammen smør, sukker og bakekakao til en jevn krem. Vask appelsinene i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint (kun det oransje) med et zesterjern eller lignende.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 80×35 cm. Fordel sjokoladefyllet jevnt utover leiven og ha deretter det revne appelsinskallet over. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Skjær pølsen opp i 27-30 jevnstore biter, ca. 3 cm brede.

Legg sjokoladesnurrene på 2-3 bakepapirkledd bakebrett. Ha et klede over bollene og la dem etterheve i 45-60 minutter. Forvarm stekeovnen til 225 grader (over- og undervarme).

Pensle sjokoladesnurrene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen i 12-14 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter bollene på en rist for videre avkjøling.

Nyt sjokoladesnurrene lune – og gjerne med et lite dryss med siktet melis eller melisglasur (se tips under).

Sjokoladesnurrer med appelsin

TIPS

  • Dersom du ønsker å dekorere sjokoladesnurrene med melisglasur kan du røre sammen ca. 200 gram melis med litt nypresset appelsinsaft, til du får en jevn og passe tykk glasur.
  • Grunnoppskriften på søt gjærdeig kan varieres og smaksettes på ulike måter, ta gjerne en titt her hvor du finner alle bolleoppskriftene på bloggen samlet.
  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. Du må da tilsette noe mer melk i deigen for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle bollene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Hvis du ikke skal spise bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La bollene tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har laget dem, og jeg elsker dem! Jeg elsker språket og kulturen din, fortsett å lage mat slik, hilsener fra Argentina!

  2. Hver gang jeg lager slike med sjokoladefyll så flyter alt fyllet utover. 90% av fyllet ligger på bakepapiret, 10% i snurrene. Bruker romtemperert smør.
    Hva gjør jeg galt?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste