Når du skal bake kake til mange, enten det er dugnad i idrettslaget, foreldremøte i barnehagen, fredagskaffe på jobben eller til barneselskapet - er det alltid kjærkomment med en sjokoladelangpannekake som alltid blir vellykket - og som kan toppes med deilig sjokoladekrem og spennende strøssel. Dette er en slik kake, som i tillegg til at den smaker godt også er ganske holdbar.

Kaken er blant annet tilsatt syrnet melk, som bidrar til å gi kaken en fin konsistens, i tillegg til en god og litt syrlig smak som også passer godt til den mørke sjokoladekremen.

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE

450 g smør smeltet og avkjølt
6 egg
450 g sukker
650 g hvetemel
50-75 g bakekakao
2 ss (ekte) vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 ts natron
1/4 ts salt
4 1/2 dl cultura naturell

SJOKOLADEKREM

150 g smør , smeltet
4 ss espresso eller sterk kaffe
200 g mørk kokesjokolade , hakket
ca. 250 g melis
2 ts vaniljesukker
kakepynt , for eksempel sjokolinser og kokos

SLIK GJØR DU

Sjokoladelangpanne med Cultura

Smelt smøret og sett til avkjøling. Sett ovnen på 200 grader (over- og undervarme).

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt hvetemel, kakao, bakepulver, natron og vaniljesukker i en bolle. Ha melblandingen i eggedosisen vekselsvis sammen med salt, cultura og det smeltede smøret. Rør til du får en jevn røre (bruk gjerne kjøkkenmaskin), men ikke rør mer enn strengt nødvendig.

Kle en stor langpanne (min er 40×35 cm) med bakepapir og hell røren oppi. Stekes midt i ovnen i ca. 25 minutter, til kaken er gjennomstekt. Du sjekker om kaken er gjennomstekt ved å stikke en fyrstikk midt i kaken. Er fyrstikken fortsatt ren når du tar den opp, er kaken gjennomstekt. Avkjøl kaken på rist.

Når kaken er avkjølt kan du lage sjokoladekremen. Smelt smøret på lav varme i en gryte. Fjern gryten fra varmekilden og tilsett espresso (eller eventuelt vann hvis du ønsker en mildere sjokoladekrem) og hakket kokesjokolade, og rør til sjokoladen er helt oppløst. Rør inn siktet melis og vaniljesukker, og visp (bruk gjerne kjøkkenmaskin) det hele raskt sammen, til du har en glatt glasur. Tilsett eventuelt mer melis dersom glasuren er tynn. Denne porsjonen gir et passe tykt lag med glasur over hele kaken, men ønsker du et litt tykkere lag (som jeg har på disse bildene) kan du lage dobbel porsjon av sjokoladekremen.

Smør sjokoladekremen jevnt utover kaken, og ha på kakepynt og kokosmasse. Del opp i passende stykker, og server!

Sjokoladelangpanne med Cultura

Kaken kan gjerne fryses.

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Er stadig inne og titter på bloggen din, noe jeg syns jeg er super inspirerende. Etter å ha lest den i godt over et år har jeg blitt bitt av bakebasillen. Alt av sauser og supper lages fra bunnen av og matlaging har ikke lenger blitt et “ork”. Så vil egentlig takke deg for noen herlige oppskrifter som både er motiverende med tanke på fremgangsmåte og som aldri skuffer når det kommer til smak. Min favoritt er uten tvil indisk kyllingsuppe med eple, chili og ingefær. Den kan jeg nå lage i blinde og er en favoritt til alle jeg har servert den til. Håper du fortsetter i mange år fremover 🙂

  1. Ja, eventuelt kan du kjøpe det i velassorterte dagligvareforretninger, vaniljesukker laget av ekte vanilje. 🙂

 2. Hei!

  kan denne lages et par dager i forveien, eller har den lett for å bli litt “tung” når den står?

  takk for en flott blogg!

 3. Hei!

  kan man lage denne kaka noen dager i forveien? Eller har den lett for at den kan bli litt “tung”?

  Takk for en flott blogg!

  1. Dette er en holdbar kake som kan lages noen dager før den skal serveres. Jeg vil nok råde deg til å vente med sjokoladekremen til samme dag/dagen før, slik at den ser mest mulig “fresh” ut.

 4. Heisann. Kan man lage kaken i rund kakeform? Skal ha dåp og har lyst til å lage en litt fin rund kake. Hvor lenge bør den steike da tror du?

  1. Visst kan du lage kaken i rund form, men da må du redusere oppskriften, eventuelt steke i flere former. Da må du evt frem med kalkulatoren og beregne selv, for jeg har ikke beregnet dette selv. Kaken trenger også kortere steketid i rund form. Lykke til!

 5. Å, denne kaken lagde alltid mamma til bursdag når eg var liten (med unntak av kakao i glasuren istedenfor kokesjokolade) 🙂 Den er kjempegod! Og kan gjerne lages en dag i forveien;)

 6. Hurra for fin blogg! Denne oppskriften har jo fått etiketten barn, men lurer på om du har testet den ut på barn? Datteren min blir fire og vil ha sjokoladekake, men erfaringsmessig liker hun ikke sjokoladekake med for mye sjokoladesmak(!) eller annet spesielt fixfaxerier. På forhånd takk for tilbakemelidng!

  1. Ja, kaken er servert til flere små barn, blant annet sønnen min på 5 og tre barnebarn i alderen 2-4 år. Men, det er jo ikke sånn at alle barn nødvendigvis liker det som er lagt under tagen “barn”, smaken er jo forskjellig for både voksne og barn. Merkingen av oppskrifter er bare ment som en liten hjelp for å finne frem på bloggen. Hvis datteren din ikke er så glad i markant sjokoladesmak bør du velge en kake med lite sjokoladeinnhold eller redusere mengden noe. Lykke til!

   1. Tusen takk for tilbakemelding!

    Jeg tok sjansen og det ble en suksess (byttet til lys kokesjokolade i glasuren, det funket fint 🙂

 7. Hei Trine! Jeg prøvde meg nettopp på denne kaka, gjorde alt etter oppskrifta, på grammet, bortsett fra at jeg bare fant kulturmjølk i butikken og brukte det. Men, jeg får det ikke til – langpannekaker. Jeg har prøvd utallige oppskrifter på sjokoladekake i langpanne og har per dags dato ikke fått den luftig og fin slik som på bildet av din. De blir flate og kompakte og i kantene er den ikke mer enn maks 1 cm høy. Begge bestemødrene mine får til slike kaker, men ikke mor og jeg. Hva er det vi gjør feil? 🙁 Takk for fin oppskrift alikevel. Bedre lykke neste gang(?) Mvh Vilde

 8. Hei! Først og fremst må jeg bare si at jeg elsker bloggen din:) så lurte jeg litt på en ting. Tenkte å lage denne sjokoladekaken i bamseform. Hvordan er det å lage stjernetipper med denne sjokoladekremen?:) Er den fast så den er lett å jobbe med ?:) Eller har du tips til en annen sjokoladekake du har som kan passe bedre i en bamseform?:)

 9. Hei!

  Kaken ble bra den, fin og luftig, men nå har jeg gjort to forsøk på å lage glasur, og den skiller seg og blir tørr og lite delikat hver gang, så nå ligger det 8!!! Plater med kokesjokolade i søppelet! Krysser fingrene for att de neste fire platene ikke lider samme skjebne!

  Hva gjør jeg feil? Jeg følger oppskriften til punkt og prikke!!!

  1. Jeg prøvde både kaka og glasuren to ganger før jeg fikk det til. Og jeg kom frem til at dersom jeg bruker miksmaster og visp så skiller smøret seg fra sjokoladen og det blir en kornete grøt, men når jeg bruker miksmaster og k-visp, og starter med liten hastighet, for så å øke, så blir den fin. Pass på å ikke mikse for mye, for da vil den skille seg igjen. Jeg brukte forresten Stratos sjokolade i glasuren, det ble veldig godt, kanskje litt mer usunt også(?), men pytt.

   1. Jeg benytter også K-vispen. Det er her viktig at man ikke har for høy temperatur på sjokoladeblandingen, for da kan kremen skille seg. Jeg benytter mørk kokesjokolade i kremen.

  2. Så leit å høre. Kan det være at smøret er for varmt når du tilsetter sjokoladen, eller visper du kremen for lenge? Benytter du mørk kokesjokolade?

 10. Denen kaka slår ALLE jeg hittil har laga, takk for ei fantastisk oppskrift!!! Jeg har laga den flere ganger til stor jubel, men i dag ser jeg for første gang at det sår -salt- i oppskrifta… Når skal det med? Sammen med melet osv? Takk ellers for kjempefin blogg og masse inspirasjon.

 11. Hei,

  Jeg lurer på om jeg kan bytte ut Cultura med vanlig melk i denne oppskriften ?
  Jeg bor i utlandet og Cultura finnes ikke…
  Takk for hjelpen.

 12. Lagde denne sjokoladekaken for første gang i dag. På forhånd hadde jeg lest om de vansklighetene enkelte hadde hatt med glasuren. Jeg tok derfor hensyn til varmen på smøret før jeg tok sjokoladen i, brukte K visp på rolige omdreininger, men likevel gikk det galt. Kremen endte likevel opp helt supergod, etter at jeg hadde hatt i to hele rå egg ( jeg hadde dobbel mengde glasur ), og vispet kraftig for hånd. Luftig, blank og nydelig på smak 🙂

 13. Hjelp, hva gjør jeg hvis glasuren “skiller seg”? Finnes det råd, eller må jeg begynne på nytt???
  Takknemlig for svar;)

 14. Jeg er veldig glad i bloggen din Trine, og bruker stort sett ikke andre oppskrifter enn dine. Du har faktisk fått meg bittelitt interessert i mat, og det er egentlig en stor bragd skal jeg si deg. Uansett, jeg slet også med at glasuren skilte seg. Hadde ikke tid eller ingredienser til å prøve på nytt, så prøvde tipset med å blande inn to råe egg (i dobbel røre) og det funket! Jeg hadde skikkelig mørk kokesjokolade, og jeg hadde absolutt ikke smøret for varmt, men jeg vispet for fort og for mye rett og slett. Glasurene var egentlig fin når jeg bare hadde rørt det sammen for hånd. Uansett, nå skal det spises! 🙂

 15. Hei! Min krem skilte seg også. Det hadde vært fint om du skrev tipsene du har skrevet i kommentarfeltet om hvordan unngå at den skiller seg, i oppskriften. Slik kan fremtidige bakere kan unngå å gjøre den samme feilen. Kjedelig å måtte lese gjennom hele kommentarfeltet etterpå og se at du faktisk hadde gode råd til hva man bør passe på! Ellers er jeg veldig glad i bloggen din.

 16. Hei!
  Har lyst til å overraske elevene mine med denne kaka på fredag. Har 27 elever… er det nok med en kake, eller bør jeg lage to? og kan jeg evt. doble kakerøra, og dele den på to langpanner? Tusen takk for masse herlig inspirasjon i hverdagen 😀

  1. Min langpanne er 40 x35 cm, og da skal det med litt kjapp hoderegning bli ca. 30 kakestykker, men det kommer selvsagt an på hvor store du ønsker at de skal være. Lykke til!

 17. Hei, Trine!
  Takk for en fantastisk blogg! Alt jeg har laget herfra er helt etter vår smak her hjemme og jeg bruker bloggen eller boka di til alle mulige anledninger og til hverdags.
  Det jeg lurer på nå haster litt og jeg vet det er seint på kvelden, men jeg prøver. Jeg har funnet frem alt jeg trenger til denne kaka her og akkurat idet jeg begynte å røre sukker og egg så ser jeg at det ryker fælt fra ovnen min. Der har det falt ned noe ost fra en pizza jeg laget tidligere og hele ovnen ryker som bare det! Så nå skrudde jeg den av og må vaske bunnen…men kan jeg lage kakerøra og la den stå til jeg har vasket og fått opp varmen igjen, eller vil ikke bakepulver og natron virke når alt har stått en stund?
  Skal servere den til min egen 30-årsdag.
  Håper den klarer seg, og fra nå av skal jeg alltid sjekke at ovnen er ren! 😉

 18. Hei!

  Har bakt denne kaken flere ganger og synes den er kjempegod! 🙂 Lurte på om det er mulig å lage muffins av denne oppskriften også, og hvor lenge de skal steke da? 🙂

  Takk for svar!

 19. Hei 🙂 Jeg har akkurat klint denne røra i stekebrettet mitt og innser at det er litt mindre enn det du bruker. 30×40 . Hvordan går det tror du?

 20. Jeg laget kaken i dag. Kremen skilte seg slik som jeg ser mange andre har slitt med. Jeg tilsatte litt mer vann og pisket videre, og kremen ble glatt, fin og myk 🙂

 21. Hei.

  Jeg lurer på om du vet hvor lang tid det tar å tine den kaken? Jeg skal ha selskap kl 14.00 på en søndag. Burde jeg ta den ut lørdag kveld, eller holder det å ta den ut søndag morgen og la den stå i romtemperatur? 🙂

 22. Suuuper god kake!
  Har laget mange sjokoladekaker, mange gode, men dette blir en sikker vinner framover. Som typen sa:
  Dettan va ei jævlig go og safti kaka!
  Det blir dennar oppskrefta du ska bruk.
  Superfornøyd?

 23. Hei!
  Har bakt mange kaker og mye gjærbakst fra bloggen din, og det blir kjempebra resultat nesten hele veien:) Men denne kaka, ble jeg skuffet over. Den ble høy og fin, men veldig tørr…. Jeg valgte en oppskrift med Cultura fordi jeg tenkte det ville gi en mer saftig kake, så det syns jeg var rart. Vel, neste gang blir det Oreokake igjen, den blir alltid himmelsk!

 24. Tips hvis glasuren skiller seg: Ha en liten plasj med kald melk oppi og rør om! Det var redningen for meg 🙂

 25. Eg har og hatt problem med at glasuren blir kornete/skilt. I dag fann eg ut eg ville prøve med eit egg. Blanda i eit lite egg til slutt – og voila; den blei jevn og blank. Viss ikkje Trine ser noko “gale” i det kunne det kanskje blott lagt til i oppskrifta…

 26. Hei 🙂 vi har barnebursdag og familiebursdag på søndag, kan jeg lage kaken på fredagen før? Holder den seg god i to dager? 🙂

 27. Hei, skal prøve meg på denne til barnebursdag. Men stusser litt på at det skal være 2ss ekte vaniljesukker (regner med at det er det samme som vaniljepulver, den som er brun?). Det er jo veldig mye. Har forstått at ekte vaniljepulver er mye drøyere enn vaniljesukker.

  1. Vaniljesukker og vaniljepulver er ikke det samme. Hvis du skal benytte vaniljepulver må du redusere mengden (har ingen erfaring med det selv, så her må du smake deg frem). Med ekte vaniljesukker mener jeg vaniljesukker som er fremstilt av ekta vanilje (og ikke syntetisk fremstilt), som du finner i de fleste velassorterte dagligvareforretninger. Lykke til!

 28. Hei.
  Kan jeg bruke kulturmelk i steden for cultura?
  Er det denne oppskriften du har brukt når du laget 5 tall som til barnebursdagskake?

 29. Hei! Kan jeg lage glasuren i dag, smøre den på kaka imorgen (kaka er fryst) og servere den dagen deretter? Skal glasuren piskes opp igjen før den strykes på kaka?

 30. Hei Trine! Vi skulle lage denne glasuren i dag, men det gikk helt skeis, og vi klarer ikke å forstå hvorfor. Røren ble helt «kornete» og klumpete, akkurat som at den skilte seg, og vannet eller smøret ville ikke blande seg særlig godt. Glasuren ble dermed helt ubrukelig. Har du noen forklaring på hva som kan ha gått galt? Oppskriften ble fulgt til punkt og prikke.

 31. Hei,
  Veldig glad i denne kaken, og bruker den til barnebursdagene her i huset. Kaken er bakt, men pga sykdom, må bursdagen utsettes. Kan kaken fryses? Ikke tatt på glasur altså.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste