En kjær favoritt i vår familie i advents- og juletiden er julebrød. Jeg må bake det i flere omganger før jul, for det "går unna som varmt hvetebrød" - ja, det er virkelig noe i det ordtaket! Vi nyter det i førjulstiden med smør og brunost på, og ikke minst er det et selvskrevent innslag på julens frokost- og lunsjbuffeter, og vår årlige juletrefest.

Sånn i all beskjedenhet kan jeg si at jeg lager det aller beste julebrødet selv - og det kan du også, hvis du følger denne oppskriften! Hemmeligheten bak luftige, saftige og smakfulle julebrød er nemlig å elte deigen i ca. 10 minutter før du elter inn smøret – og ikke minst å la deigen få heve leeenge. 

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1000 g hvetemel (ca.)
6 dl melk (ca.)
1 egg
25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
300 g rosiner
1 egg, sammenvispet (til pensling)

SLIK GJØR DU

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker, og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Hell vannet av rosinene, klem ut overskuddsvæsken og tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel smør, brunost og en kopp med god te! Prøv det også til sylte og sild!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i 2-3 dager.

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle brødene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Se her (under «elting») hvordan du gjør det.

VELBEKOMME!

Skriv ut
  1. Det er faktisk verdens beste julekake! Første gang jeg laget den var jeg fryktelig i tvil – vil virkelig alt det smøret kunne gå inn i deigen? Det virket utrolig klissete. Men det gikk kjempefint med Kenwooden til hjelp, og resultatet ble fantastisk. Kaldhever over natten ved omtrent 12 grader, og følger ellers oppskriften. Så glad for at du skriver at denne kan bakes også i adventstiden – den er alt for god til å reserveres til tiden mellom jul og nyttår :).

  2. Jeg har alltid bakt julebrød lille julaften, de senere årene med denne oppskrifta. Har som oftest stekt brødet i førm. Men det ser unektelig svært delikat ut med dekor. I år må jeg bake tidligere og flere ganger. Verdens beste julebrød. Veldig godt med smør og hvitost også.

  3. Nydelig oppskrift – jeg koker opp/avkjøler melken før bruk i deigen (endrer melkeproteinene)- som bidrar til at bakst med melk som væske blir luftigere og saftigere i lengre tid ( Dan Lepard-metode). I tillegg tilsetter jeg zest av appelsin og bløtlegger rosinene i litt appelsinjuice eller vann. For å holde fin form på brødet når man baker julekaken rett på bakebrettet, synes jeg det hjepler med det gamle knepet med å trykke med knyttneven midt på brødet og snitte rundt brødet like før det går inn i ovnen. I tillegg til å spise det med kun smør,- kan det brukes til arme riddere og brødpudding… sikkert enda mer:-)

    1. Hei – jeg ville da helst heve de siste brødene kjølig, og/eller bruke brødform/kakeform for mer støtte for deigen. Overhevede brød er det som oftest gjør at brødene kollapser.

  4. Jeg har en som ikke liker rosiner men elsker hvetekake. Kan jeg bruke denne oppskriften uten rosiner, eller må jeg tilsette noe annet ?

  5. Hei Trine!
    Først må jeg få si tusen hjertelig takk for bloggen din og alle oppskriftene! Jeg har aldri servert en dårlig middag når jeg har brukt dine oppskrifter 🙂
    Dernest lurte jeg på om du kunne være vennlig å lage en egen sak på julekaker/julekjeks/julegodteri som kan lages nå og som kan holde seg til jul. Jeg har googlet meg grønn for å finne hva jeg kan lage nå som holder seg til jul. Brune pinner har jeg notert, og det er det (foruten kaker jeg kan fryse da). Det må være mange flere godsaker jeg kan lage nå og som holder jeg i kjelleren eller kjøleskap frem til jul? Jeg er ferdig med alle julegavene og har store planer om en førjulstid og julefeiring ned null stress 🙂
    På forhånd tusen takk!
    Vennlig hilsen Kristina

  6. Hei Trine.

    Bakte ditt julebrød i går og skal ta en runde til før jul 🙂 Utrolig gode oppskrifter du har på det meste her inne. Har brukt dine oppskrifter i flere år og er kjempe fornøyd 🙂 HA en riktig fin jul 🙂
    Hilsen May Kristin

  7. Kjempegode! Bakte dem for annen gang i dag, og pga spennende VM-finale i håndball, fikk de litt vel lang tid til å etterheve. Det gikk bra, men da trengte de ikke lang steketid 19-20 minutter holdt lenge. Nå: Lunkne skiver med setersmør…. himmelsk!

  8. Bakte julekake etter oppskriften din idag , nydelig , blir garantert brukt igjen ❤️ god jul ❤️

  9. Verdens beste julebrød/kake, holder på med tredje runden jeg no og det går unna. Bruker en pk.sukat i tillegg for det må jeg ha i mine julebrød.

    1. Bruker du en pose sukat til denne på 4 brød? Jeg må også ha sukat, nå da jeg er blitt voksen…tror det er en voksensmak

      1. Det er absolutt ikke en smak for voksne. Min Mormor brukte det alltid i sine julebrød. Blir ikke det samme uten =D

  10. Går det an å bake julebrød på samme måte som eltefritt brød med godt resultat? Dvs å bruke kald væske og la det stå til heving i 12 timer eller mer?

  11. Hei. Nå er jeg litt frustrert, har hevet julebrøddeigen i 11/2t og den har nesten ikke hevet noe. Brukt melk rett fra kjøleskapet. Ellers fulgt oppskriften nøye. Hva kan årsaken være da? Gleder oss til å smake disse julebrødene. Kjempefine og gode oppskrifter.

  12. Hei! Kan denne oppskriften halveres? Hva gjør man eventuelt med det ene egget som skal inn i røra, kan det bare sløyfes?

    1. Ja, du kan fint halvere oppskriften. Du kan eventuelt tilsette 1 egg og øke mengden hvetemel noe, eller droppe egget og øke mengden med melk noe. Du kan også vispe sammen egget og benytte ca. halvparten i deigen, og pensle med den andre halvparten. Lykke til!

      1. Jeg vispet sammen egget og brukte halvparten i deigen og resten til pensling. Julekakene ble kjempebra! Angrer egentlig på at jeg halverte oppskriften, da de forsvant rimelig fort her i heimen 😛

    1. Nei, jeg steker dem to og to (har to ovner). Når jeg kun har en ovn tilgjengelig steker jeg dem i to omganger. Det går fint, men det kan være lurt å steke det første brettet etter ca. 45 minutter etterheving.

    1. Jeg gjør det litt ulikt, alt etter hvilken stekeovn jeg benytter. Det kommer litt an på hvor rillene er plassert i ovnen din. Hvis nederste rille er plassert langt nede anbefaler jeg å gå ett hakk opp. Midterste rille i ovnen i matverkstedet mitt er plassert litt under midten. Legg evt. et ark bakepapir over brødet dersom det blir brunt på toppen før det er gjennomstekt. Lykke til!

  13. Min deig heva seg ikkje i det heileteke. Voks ein ørliten del inne i ovnen. Smaken var veldig god, men kaka var sørgelig tung. Pleier aldri ha misslykka hvetebakst, Skjønner ikkje kva eg gjorde gale? Brukte mange timar utan hell

    1. Det samme skjedde meg for 2 gang nå jeg baker kanelsnurrer og Trines andre oppskrifter, alltid perfekt… men julekaka mannen min ønsker seg blir ikke bra tung og rar

  14. Bakte disse i går, fantastisk god deig å arbeide med, de hevet flott, MEN, jeg stekte dem tydeligvis litt for lite, de er litt tung og rå nederst. Nå har jeg delt dem og de er lagt i fryseren. Er det noen som har erfaring med om brødene kan «stekes ferdig» etter at de har vært frosset.?
    Ulla-Britt

  15. Takk for en flott oppskrift! Fikk perfekt resultat på første forsøk. Reduserte sukkermengden til 130 gram, for meg som ikke spiser mye søtt ble det helt perfekt! Brukte Bremykt, det synes jeg alltid funker. Takk for supre bøker og nettside! Alt jeg har laget etter dine oppskrifter har blitt superbra (og jeg er kresen :))

  16. Laget disse julekakene i går og de ble kjempe gode! Det var en veldig god deig å jobbe med! Lette og fine ble de! Jeg brukte litt varm melk og 50 gr gjær synes det var litt lite med 25 gr! Takk for en god oppskrift!

    1. Så hyggelig å høre at julebrødene ble vellykket! Anbefaler deg å bruke halv mengde gjær og kjøleskapskald væske neste gang. Jeg gjør det i all bakst nå, og alt blir så bra! Dersom du benytter varm væske og elter lenge i maskin så kan du risikere at deigen blir så varm at det går utover hevingen.

    1. Det er mange faktorer som spiller inn før du kan nyte rykende fersk og luftig hjemmebakst. Julebrødene på bildene her er bakt etter nettopp denne oppskriften. Det kan likevel være mulig at ditt resultat vil være annerledes, og årsakene til det kan være for eksempel kvaliteten på råvarene du har brukt, hevetid, temperatur der deigen har stått til heving – eller stekeegenskapene til ovnen din. Jeg har skrevet en artikkel med «Tips og triks for å lykkes med gjærbakst» som kanskje kan være til hjelp neste gang?
      https://trinesmatblogg.no/tips_tings/83920/

  17. Nå har jeg bakt denne oppskrifta i flere år, og baker den oftere for hvert år. Det stadig flere som «bestiller» fantastisk gode. Det samme gjelder forresten de brente mandlene.De er magiske og akkurat passelig med sukker…kjempefin gave!! Jeg utforsker din blog med største glede.

  18. Dette ble egentlig veldig vellykket! Med unntak av at de burde stekt mye lenger! Måtte inn i ovnen igjen etter at de hadde stått på benken en stund da de var rå nesten helt gjennom.

  19. Fantastisk gode julebrødhar bakt de flere ganger, noen år nå. Og de kan man ikke misslykkes med

  20. I kveld satt jeg og leste oppskrifta, og barnebarnet på 12 år veide og miksa ved kjøkkenbenken. I halv elleve tia var 3 fine julebrød ferdig,og 12åringen serverte pappa ,lillesøster, farmor og farfar lunkne skiver med smør på. Gjett om vi koste oss, det smakte helt nydelig godt. Takk for oppskrifta.

    1. Kan tenke meg at det var ekstra stor stas for 12 åringen å servere selvbakte julebrød til resten av familien. Slik gir mestringsfølelse og lyst til å ta fatt på andre bake- og matprosjekter. Takk for at du delte! God jul!

  21. Når du skriver «smør» i oppskriftene dine, mener du da meierismør, eller bruker du margarin (melange)?

  22. Hei!
    Jeg bakte julekaka di for 2. gangi dag, men erstatta noe av sukkeret med mørk bakesirup og en desj Maltekstrakt. Tror du det var grunnen til at den ble litt tung?

  23. Helt nydelige julebrød . Bytte ut melken med Røros sin bakemjølk og de ble perfekte. Ble 3 runde julebrød .

  24. Hei! Nydelig julekake. Bakte de i helga. På hytta har vi vedkomfyr, og der ble de stekt. 4 stk. Da jeg hadde tatt de to første ut av ovnen, fikk jeg besøk av sønn og to barnebarn. 14 og 17 år. Det endte med at to julkaker forsvant som dugg for sol. Kjempegode, og i dag skal jeg bake de igjen , i El komfyren denne gang.

    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid så gøy å høre at oppskriftene faller i smak! 🙂

  25. Baker brødene ver 14 dag i 2 år i dag skal jeg prøve med Hegdal ost håper det smaker

  26. Hei , gleder meg til å prøve denne oppskriften. Jeg lurer på hva du gjør med resten av deigen mens det første bakebrettet står i ovnen. Det kan vel ikke stå til heving dobbelt så lenge som det som stekes. Takknemlig for svar nå før jeg går i gang med julebaksten.

  27. Hei Trine! Jeg har bedret min gjærbakst med dine oppskrifter og tips i årevis nå – veldig glad for denne bloggen din det har virkelig mye å si for resultatet å ha i smør til sist..,
    Jeg har noen tips som jeg syns gjør baksten enda bedre… Jeg har saltet oppi sammen med smøret helt på slutten – det føler jeg er optimalt. Da vet jeg garantert at det ikke ødelegger for gjæren
    I tillegg starter jeg alltid baksten min med å bruke vispen i kenwooden – og visper sukker, melk, gjær og egg sammen noen minutter først, det liker gjæren
    Helt til sist må jeg bare spør – er det noen grunn til at du ikke bruker/foreslår aluminiumsfolie oppå bakst som blir veldig stekt…? Bakepapir har jo omtrent ingen virkning men dèt har aluminiumsfolie! Jeg har alltid brukt det på bakst og matretter for å hindre at det brenner seg 🙂

  28. Hei. Disse julebrødene er veldig gode. Jeg har bakt de mange ganger. Og for dere som lurer, det går veldig fint å erstattet sukret med annet type sukker. Jeg har alltid bakt de med Finesse (søtstoff). Finesse er dobbelt så søtt som sukker så en må da halvere mengden. Brødene hever like godt med Finesse, i alle fall når man føler fremgangsmåten som står i oppskriften. Jeg benytter Finesse mer i baking en sukrin.

  29. Hei.
    Synes disse julebrødene er de beste, men jeg har litt problemer med rosinene. De skal i til slutt, men jeg synes det er vanskelig å få dem fordelt i deigen. Har lett for å legge seg i bunn på min Kenwood. Kan jeg ha dem oppi sammen med melet.
    Inger Elise.

  30. Hei! Flott oppskrift, men ble noe rå i midten. Burde jeg redusere temperaturen fra 200 til 180, og heller steke lengre?

  31. Nå har jeg baket disse til oss og 2 til i familien. 24 stk. Jeg delte deigen i 3 og fikk 3 store saftige brød. 180 grader i ca 30 min. Bruker å sjekke med steketermometer, alltid perfekt.
    Jeg lurer på om jeg skal prøve denne til julerundstykker uten rosiner også. Har dere mang gram deig pr rundstykke ca?
    Tusen takk for fine oppskrifter Trine ❤️

  32. Jeg byttet ut 150g sukker med 1 dl akasie honning. Det funket veldig bra det også. Kjempegode julekaker

  33. Hei! Jeg har veldig lyst til å prøve disse, men jeg vil la dem stå og heve over natten. På siden om kaldheving står det at gjærmengden kan/skal halveres. Ville du brukt 12 gram (tørr)gjær til denne oppskriften, eller blir det for lite?

    1. Jeg bruker vanligvis fersk gjær til søt gjærbakst og har derfor ikke så mye erfaring med kaldheving av søt gjærbakst med tørrgjær. Tror likevel at jeg vil anbefale deg å øke mengden med tørrgjær noe.

  34. Hei! Vet du / noen hvor man får kjøpt sukat i Oslo-området? Enten frukten eller i hvertfall biter det er litt ordentlig størrelse på? Min nærmeste innvandrerforretning sa at skikkelig sukat var vanskelig å få tak i.

    1. Prøvde å finne sukat i de store kjedene i Bærum – Meny, Rema 1000 og Coop Mega. Fant ikke noe Pls si fra hvis/hvor du finner noe

    1. Ja, det stemmer. Kjøkkenmaskinen gjør resten. Hvis du ikke skal benytte kjøkkenmaskin bør du røre den ut i litt lunken melk.

  35. Godt tips for å få julebrødet gjennomstekt er å bruke et steike termometer . Sett det midt i brødet når du setter det inni og når steiketermoeteret viser 97/ 98grader er det ferdig .

  36. Hei! Undervarmen på ovnen vår er gått i stykker så vi må bruke varmluft. Har du noen tips når man må steke på varmluft fremfor over og undervarme? Synes ofte det er vanskelig å vurdere temperatur og steketid.

    Gleder meg til nybakte julebrød til helgefrokosten!

  37. Har bakt disse i mange år, helt nyyydelige. I år hevet de to siste brødene mens de første sto i ovne, altså dobbelt så lenge som de første. Alle fire ble helt perfekt. Jeg la aluminiumsfolie over de siste ti minuttene, da ble de ikke brent. Fungerer mye bedre enn med bakepapir. Tusen takk, Trine, for en fantastisk blogg.

  38. Bakte disse eksakt etter oppskriften.
    Brukte tørrgjær.
    Lot deigen heve til dobbel størrelse med den tiden det tok, og lot brødene heve til dobbel størrelse med den tiden det tok. Penslet med egg og snittet med skarp kniv. Stekte to om gangen (ved siden av hverandre på papir på et stekebrett), uten at de brødene som måtte «vente» falt sammen.
    La bakepapir over brødene de siste fem minuttene.

    Formet ikke brødene som avlange brød, men lot dem være runde.

    Har aldri fått til julebrød før, men disse ble supergode, helt fantastiske faktisk!

  39. Kan man ha i skatt? Når tilsettes de? Skal det blottlegger eller noe sånt? Jeg har hørt at hvis man skal bruke mikser så skal væsken være under 37 grader, fordi den blir varmet opp under miksing og da drepes gjæren. Stemmer det?

    1. Jeg regner med at du mener sukat? Ja, det kan tilsettes sammen med rosinene. Det stemmer det du skriver om temperatur på væsken. Jeg bruker nesten alltid kald væske, så hvis du følger mine oppskrifter vil deigen aldri bli så varm at gjæren «dør». Lykke til med baksten!

  40. Jeg bakte julebrødene i dag. Fantastisk gode. Terningkast 6 fra min mann og meg. Jeg er igang ned en ny runde, skal bake til hele familien (12 stk) Artig å gi bort når de blir så flotte. Jeg baker også julebiscotti som jeg fant i Dagbladet tidlig på 90 tallet. Jeg tror du hadde fast spalte der på den tiden. Bordatadbakkels, amaretti med sitron og serinakaker også fra dine oppskrifter. Tusen takk for alle flotte oppskrifter. Alltid vellykket bakst. Mvh Hildegard Marlene Jonassen

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste