En kjær favoritt i vår familie i advents- og juletiden er julebrød. Jeg må bake det i flere omganger før jul, for det "går unna som varmt hvetebrød" - ja, det er virkelig noe i det ordtaket! Vi nyter det i førjulstiden med smør og brunost på, og ikke minst er det et selvskrevent innslag på julens frokost- og lunsjbuffeter, og vår årlige juletrefest.

Sånn i all beskjedenhet kan jeg si at jeg lager det aller beste julebrødet selv - og det kan du også, hvis du følger denne oppskriften! Hemmeligheten bak luftige, saftige og smakfulle julebrød er nemlig å elte deigen i ca. 10 minutter før du elter inn smøret – og ikke minst å la deigen få heve leeenge. 

Annonse

Ingredienser

1000 g hvetemel (ca.)
6 dl melk (ca.)
1 egg
25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
300 g rosiner
1 egg, sammenvispet (til pensling)

SLIK GJØR DU

Legg rosinene i varmt vann som så vidt dekker, og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Hell vannet av rosinene, klem ut overskuddsvæsken og tilsett dem i deigen og elt dem inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en “hul” lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel smør, brunost og en kopp med god te! Prøv det også til sylte og sild!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i 2-3 dager.

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. I deigen må du da tilsette noe mer melk for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle brødene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Se her (under “elting”) hvordan du gjør det.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Det er faktisk verdens beste julekake! Første gang jeg laget den var jeg fryktelig i tvil – vil virkelig alt det smøret kunne gå inn i deigen? Det virket utrolig klissete. Men det gikk kjempefint med Kenwooden til hjelp, og resultatet ble fantastisk. Kaldhever over natten ved omtrent 12 grader, og følger ellers oppskriften. Så glad for at du skriver at denne kan bakes også i adventstiden – den er alt for god til å reserveres til tiden mellom jul og nyttår :).

  2. Jeg har alltid bakt julebrød lille julaften, de senere årene med denne oppskrifta. Har som oftest stekt brødet i førm. Men det ser unektelig svært delikat ut med dekor. I år må jeg bake tidligere og flere ganger. Verdens beste julebrød. Veldig godt med smør og hvitost også.

  3. Nydelig oppskrift – jeg koker opp/avkjøler melken før bruk i deigen (endrer melkeproteinene)- som bidrar til at bakst med melk som væske blir luftigere og saftigere i lengre tid ( Dan Lepard-metode). I tillegg tilsetter jeg zest av appelsin og bløtlegger rosinene i litt appelsinjuice eller vann. For å holde fin form på brødet når man baker julekaken rett på bakebrettet, synes jeg det hjepler med det gamle knepet med å trykke med knyttneven midt på brødet og snitte rundt brødet like før det går inn i ovnen. I tillegg til å spise det med kun smør,- kan det brukes til arme riddere og brødpudding… sikkert enda mer:-)

    1. Hei – jeg ville da helst heve de siste brødene kjølig, og/eller bruke brødform/kakeform for mer støtte for deigen. Overhevede brød er det som oftest gjør at brødene kollapser.

  4. Jeg har en som ikke liker rosiner men elsker hvetekake. Kan jeg bruke denne oppskriften uten rosiner, eller må jeg tilsette noe annet ?

  5. Hei Trine!
    Først må jeg få si tusen hjertelig takk for bloggen din og alle oppskriftene! Jeg har aldri servert en dårlig middag når jeg har brukt dine oppskrifter 🙂
    Dernest lurte jeg på om du kunne være vennlig å lage en egen sak på julekaker/julekjeks/julegodteri som kan lages nå og som kan holde seg til jul. Jeg har googlet meg grønn for å finne hva jeg kan lage nå som holder seg til jul. Brune pinner har jeg notert, og det er det (foruten kaker jeg kan fryse da). Det må være mange flere godsaker jeg kan lage nå og som holder jeg i kjelleren eller kjøleskap frem til jul? Jeg er ferdig med alle julegavene og har store planer om en førjulstid og julefeiring ned null stress 🙂
    På forhånd tusen takk!
    Vennlig hilsen Kristina

  6. Hei Trine.

    Bakte ditt julebrød i går og skal ta en runde til før jul 🙂 Utrolig gode oppskrifter du har på det meste her inne. Har brukt dine oppskrifter i flere år og er kjempe fornøyd 🙂 HA en riktig fin jul 🙂
    Hilsen May Kristin

  7. Kjempegode! Bakte dem for annen gang i dag, og pga spennende VM-finale i håndball, fikk de litt vel lang tid til å etterheve. Det gikk bra, men da trengte de ikke lang steketid 19-20 minutter holdt lenge. Nå: Lunkne skiver med setersmør…. himmelsk!

  8. Verdens beste julebrød/kake, holder på med tredje runden jeg no og det går unna. Bruker en pk.sukat i tillegg for det må jeg ha i mine julebrød.

  9. Går det an å bake julebrød på samme måte som eltefritt brød med godt resultat? Dvs å bruke kald væske og la det stå til heving i 12 timer eller mer?

  10. Hei. Nå er jeg litt frustrert, har hevet julebrøddeigen i 11/2t og den har nesten ikke hevet noe. Brukt melk rett fra kjøleskapet. Ellers fulgt oppskriften nøye. Hva kan årsaken være da? Gleder oss til å smake disse julebrødene. Kjempefine og gode oppskrifter.

  11. Hei! Kan denne oppskriften halveres? Hva gjør man eventuelt med det ene egget som skal inn i røra, kan det bare sløyfes?

    1. Ja, du kan fint halvere oppskriften. Du kan eventuelt tilsette 1 egg og øke mengden hvetemel noe, eller droppe egget og øke mengden med melk noe. Du kan også vispe sammen egget og benytte ca. halvparten i deigen, og pensle med den andre halvparten. Lykke til!

      1. Jeg vispet sammen egget og brukte halvparten i deigen og resten til pensling. Julekakene ble kjempebra! Angrer egentlig på at jeg halverte oppskriften, da de forsvant rimelig fort her i heimen 😛

    1. Nei, jeg steker dem to og to (har to ovner). Når jeg kun har en ovn tilgjengelig steker jeg dem i to omganger. Det går fint, men det kan være lurt å steke det første brettet etter ca. 45 minutter etterheving.

    1. Jeg gjør det litt ulikt, alt etter hvilken stekeovn jeg benytter. Det kommer litt an på hvor rillene er plassert i ovnen din. Hvis nederste rille er plassert langt nede anbefaler jeg å gå ett hakk opp. Midterste rille i ovnen i matverkstedet mitt er plassert litt under midten. Legg evt. et ark bakepapir over brødet dersom det blir brunt på toppen før det er gjennomstekt. Lykke til!

  12. Min deig heva seg ikkje i det heileteke. Voks ein ørliten del inne i ovnen. Smaken var veldig god, men kaka var sørgelig tung. Pleier aldri ha misslykka hvetebakst, Skjønner ikkje kva eg gjorde gale? Brukte mange timar utan hell

  13. Bakte disse i går, fantastisk god deig å arbeide med, de hevet flott, MEN, jeg stekte dem tydeligvis litt for lite, de er litt tung og rå nederst. Nå har jeg delt dem og de er lagt i fryseren. Er det noen som har erfaring med om brødene kan «stekes ferdig» etter at de har vært frosset.?
    Ulla-Britt

  14. Takk for en flott oppskrift! Fikk perfekt resultat på første forsøk. Reduserte sukkermengden til 130 gram, for meg som ikke spiser mye søtt ble det helt perfekt! Brukte Bremykt, det synes jeg alltid funker. Takk for supre bøker og nettside! Alt jeg har laget etter dine oppskrifter har blitt superbra (og jeg er kresen :))

Legg igjen en kommentar til Lise Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.