
Jeg har lenge gledet meg til å dele denne oppskriften med dere, for den er sååå god! Deilige plommer, epler, rosiner, ingefær, rødløk og chili, for å nevne noe - i deilig harmoni. Det er ikke måte på hvor mange gode smaker du får plass til i det lille syltetøyglasset - og det beste av alt at smakene blir enda bedre etter en måned eller to.
Plommechutney smaker nydelig som tilbehør til ost, kjøttretter, kylling vilt, and - ja det meste. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for plommechutney er en ypperlig spiselig gave å gi bort!
Ingredienser
1 kg | plommer , i biter |
3 | epler , i biter |
100 g | rosiner |
1 | rødløk , finhakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
2 ts | fersk ingefær , revet |
1 | rød chili , finhakket |
1 | kanelstang |
2 dl | hvitvinseddik (7%)* |
1/2 ts | salt |
350 g | brunt sukker , smak til |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingrediensene i en kjele. Det kan være lurt å holde igjen litt av sukkeret og heller smake til underveis. Bruk gjerne brun farin, den fuktige typen, da den tilfører en god aroma i chutneyen. Hvor mye sukker du trenger vil være avhengig av hvor søt/syrlig frukten din er. Se også tips ift mengde eddik avslutningsvis. Gi det hele et forsiktig oppkok under omrøring, og la det småkoke uten lokk, til fruktblandingen begynner å tykne noe. Det tar ca. 1 time. Rør av og til. Smak til med mer sukker, om nødvendig. Fjern kanelstangen.
Ha chutneyen på varme og rene glass (se tips over), og sett umiddelbart på lokket. La chutneyen avkjøles helt, før du setter den kaldt og mørkt. Plommechutneyen er holdbar og blir enda bedre om den får stå litt. Vent derfor gjerne 2-3 måneder før du spiser den (men den er god nylaget også).
Nytes som tilbehør til ost, til kjøtt- og kyllingretter – den er for eksempel nydelig til vilt og and!
* Dersom du ønsker en mildere eddiksmak kan du eventuelt bytte ut noe av eddiken med vann. Smak deg frem!
Har du lyst til å lage mer mat med plommer? Sjekk ut alle “plommeoppskriftene” mine her.
VELBEKOMME!
Gleder meg til å prøve plommechutney, men kunne jeg brukt eplesidereddik i stede? Og skal det være en kg plommer med skall?
Hei,
Har lagret plommesyltetøy i fryseren jeg ikke er helt fornøyd med. Smaken er noe bitter. Er det mulig å gi dette et oppkok sammen med ingrediensene i denne oppskriften? Kan det bli godt tror du?
Hei, jeg tåler dårlig løk – hvordan blir det å lage denne chutnyen uten rødløk og hvitløk?
Er det riktig med 2 dl hvitvinseddik, syntes chutneyen ble for stram og mye eddik smak?
Ja, oppskriften skal være korrekt den. Dersom du ønsker en mildere eddiksmak kan du erstatte noe av eddiken med vann. Jeg har nå skrevet dette inn i oppskriften.
Takk! Dette er noe av det beste man kan gjøre med plommer! Fantastisk god
Har akkurat laget en dobbel porsjon av den gode oppskriften. Dobbelt alt utenom eddik og sukker. PERFEKT.
Tusen takk for inspirasjon.
Mvh Hanne mor.
Takk for hyggelig tilbakemelding!
Deilig plommechutney, perfekt oppskrift for meg. Hadde i litt mer sukker enn oppskriften.
Heia!
Lurte bare på om den skal fryses, eller om det er tilstrekkelig i et kjølig rom?
Har skrevet litt om oppbevaring i oppskriften + lagt inn link til dette innlegget (ved. frysing): https://trinesmatblogg.no/tips_tings/sterilisering-av-syltetoyglass/ Kan fint oppbevares i kjøleskap/kald og mørk kjellerbod el.