Jeg har lenge gledet meg til å dele denne oppskriften med dere, for den er sååå god! Deilige plommer, epler, rosiner, ingefær, rødløk og chili, for å nevne noe - i deilig harmoni. Det er ikke måte på hvor mange gode smaker du får plass til i det lille syltetøyglasset - og det beste av alt at smakene blir enda bedre etter en måned eller to.

Plommechutney smaker nydelig som tilbehør til ost, kjøttretter, kylling vilt, and - ja det meste. Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for plommechutney er en ypperlig spiselig gave å gi bort!

Ingredienser

1 kg plommer (uten sten), i biter
3 epler , i biter
100 g rosiner
1 rødløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 ts fersk ingefær , revet
1 rød chili , finhakket
1 kanelstang
2 dl hvitvinseddik (7%)*
1/2 ts salt
350 g brunt sukker , smak til

SLIK GJØR DU

Plommechutney

Skyll plommene og eplene i kaldt vann, del dem i to og fjern stenene i plommene og kjernehusene i eplene. Det er ikke nødvendig å fjerne skallet.

Ha alle ingrediensene i en kjele. Det kan være lurt å holde igjen litt av sukkeret og heller smake til underveis. Bruk gjerne brun farin, den fuktige typen, da den tilfører en god aroma i chutneyen. Hvor mye sukker du trenger vil være avhengig av hvor søt/syrlig frukten din er. Se også tips ift mengde eddik avslutningsvis. Gi det hele et forsiktig oppkok under omrøring, og la det småkoke uten lokk, til fruktblandingen begynner å tykne noe. Det tar ca. 1 time. Rør av og til. Smak til med mer sukker, om nødvendig. Fjern kanelstangen.

Ha chutneyen på varme og rene glass (se tips over), og sett umiddelbart på lokket. La chutneyen avkjøles helt, før du setter den kaldt og mørkt. Plommechutneyen er holdbar og blir enda bedre om den får stå litt. Vent derfor gjerne 2-3 måneder før du spiser den (men den er god nylaget også).

Nytes som tilbehør til ost, til kjøtt- og kyllingretter – den er for eksempel nydelig til vilt og and!

TIPS

  • Dersom du ønsker en mildere eddiksmak kan du eventuelt bytte ut noe av eddiken med vann. Smak deg frem!
  • Har du lyst til å lage mer mat med plommer? Sjekk ut alle “plommeoppskriftene” mine her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Gleder meg til å prøve plommechutney, men kunne jeg brukt eplesidereddik i stede? Og skal det være en kg plommer med skall?

  2. Hei,

    Har lagret plommesyltetøy i fryseren jeg ikke er helt fornøyd med. Smaken er noe bitter. Er det mulig å gi dette et oppkok sammen med ingrediensene i denne oppskriften? Kan det bli godt tror du?

  3. Har akkurat laget en dobbel porsjon av den gode oppskriften. Dobbelt alt utenom eddik og sukker. PERFEKT.
    Tusen takk for inspirasjon.

    Mvh Hanne mor.

  4. Er det riktig at ved bruk av eddik så kan en ikke bruke metallokk på glassene? Det står ikke her, har bare hørt det

  5. Hei, takker for masse gode oppskrifter og inspirasjon
    Strevet med å få denne tykk nok, måtte koke mer 3 timer enn 1,5. noen andre som hadde samme problem? Noe med plommetype/vanninnhold å gjøre muligens. ‍♀️
    Litt mye eddik smak, men vil dette kanskje bedre seg etter lagring 2mnd?

  6. Jeg brukte bringebæreddik og bare 200 gr. Sukker. Årets Opal plommer var så søte. Kjennes svært GOD ut og blir spennende å prøve ilag med annen mat. Tusen TAKK for inspirasjon

  7. Har laget dette av røde og gule plumper. Brukte bare 70g med sukker og 100g med rosiner det ble også veldig godt. Kuttet ned til 1 dl med edikk. Fersk gul løk i til de gule plommene.

  8. Hei lurer på om det ikke skal være syltepulver i denne oppskriften iom at det er i den andre chutney oppskriften ? Har det samme problemet som nevnt over, etter
    1 time er chutney’n veldig tynn, suppe’ich skal den være det ?

    1. Chutneyen skal koke til den tykner. Det er vanskelig å angi eksakt tid for det er mange faktorer som spiller inn (frukten du bruker, hvilken gryte, koketemperatur, halv eller dobbel oppskrift mm).

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste