Det er noe med sprø marengs, silkemyk fløtekrem og friske bær - og en kombinasjon av dette må jo bare bli bra! Og det ble det da vi på St. Hansaften feiret familiens siste tilskudd, da barnebarnet mitt Philip ble døpt.

Pavlova er en enkel kake å lage, men du bør vente med å ha på krem og bær til rett før servering. Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien. Jeg laget bunnen to dager før og pyntet den i festlokalet rett før den skulle serveres. Enkelt og greit, og jeg har enda til gode å se noen si nei takk til en pavlova med friske og fristende bær! Noe å tenke på til sommerfesten, kanskje?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Marengsbunn

6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik
1 ss maizenna

Fløtekrem og pynt

5 dl kremfløte
1 ss sukker
1 vaniljestang
1 beger jordbær
1 beger bringebær
1 beger blåbær
sitronmelisse eller mynte
melisdryss

SLIK GJØR DU

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Bruk en kjøkkenmaskin. Hvis du ønsker en litt seig konsistens på pavlovaen, kan du tilsette litt bringebæreddik og maisenna.

Tegn opp en sirkel som er ca. 28 cm i diameter på et bakepapir. Legg bakepapiret (med den siden du har skisset på ned) oppå et bakebrett og fordel marengsen jevnt over bakepapiret, sånn ca innenfor sirkelen du har tegnet opp. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott.

Stekes på 120 grader varmluft, på midterste rille, i ca. 1,5 time til pavlovaen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni.  Skru av ovnen og la den stå i stekeovnen til den er helt avkjølt. Så langt kan kaken forberedes flere dager i forveien.

Pisk kremen stiv sammen med sukkeret og vaniljefrøene, og fordel oppå den avkjølte pavlovaen. Pass på at du ikke pisker kremen for mye. Fordel bær og urter over kremen.

Gi gjerne kaken et melisdryss og server umiddelbart.

VARIASJONSTIPS:

 • Bringebæreddiken kan eventuelt erstattes med hvitvinseddik eller balsamicoeddik. Du kan gjerne tilsette litt siktet kakao i marengsen og/eller vende inn litt hakket kokesjokolade hvis du vil ka en sjokoladevariant.
 • Fløtekremen kan gjerne byttes ut med stivpisket crème fraïche tilsatt litt melis og sitronsaft (og eventuelt litt finrevet sitronskall)
 • Du kan bytte det du har tilgjengelig av frukt og bær til topping. Hakkede nøtter og/eller hakket hvir sjokolade kan gjerne drysses over toppingen helt til slutt.
 • Pavlova kan stekes flere dager før den skal serveres. Ha litt bakepapir rundt pavlovaen og oppbevar den tørt.
 • Til dessert kan du gjerne lage minipavlova. Se for eksempel denne oppskriften.

Enjoy!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. jeg baker ofte pavlova, men hvordan får du kaken så «buklete» oppå? Min blir mye rettere.
  jeg elsker vaniljekrem,så pleier å blande det (ferdigkjøpt) med krem og ha oppå kaken. Men noen ganger blir det litt bløt/flytende, går det å ha litt gelantin i, evnt. hvor mye?
  Jeg elsker bloggen din, og gleder meg til kokeboken din kommer. Har forhåndsbestillt den.

 2. Hadde planlagt dette til selskap i morgen. Og her lå oppskriften, rett påførstesiden. Gleder meg til å prøve.

 3. Jeg pleier å blande fruktyoghurt og litt melis i kremen. Det blir veldig godt og friskt!

 4. Hei
  Eg har pløya nettet for pavlovaoppskrift, oppdaga en lignende oppskrift som deg, med 6 eggekviter, men 350 gram sukker og ikkje 250 gram som din. Det var veldig stor forskjell, eg vil gjerne ha minst mulig sukker så eg reduserer gjerne, men det har ingenting og sei for stivheten sant?
  Og, går det an å bruke brunt rårørsukker istede med godt resultat?
  Til sist, balsamicoeddik, då meiner du den ordinære brune balsamico vineddik? Vil den ikkje sette smak?
  Takk for en super blogg, trur eg har bakt 50% av kakeoppskriftene dine no;)

 5. Enda et variasjonstips er å lage sjokoladepavlova. Hakk opp 50 g kokesjokolade, ha opp i 2 ss bakekakao og 1 ss balsamicoedikk. Jeg lager kun vanlig krem uten sukker eller noe og har på masse friske bær. Stor suksse hver eneste gang. Hadde kaken med på jobb en dag. Hele kaken ble spist opp av 6 personer!!

  1. Det ligger allerede en oppskrift på sjokoladepavlova med balsamicoeddik på bloggen. Det er jo bare kjempegodt! 🙂

 6. Hei!

  FIkk til min store forlystelse Kitchenaidmaskin (hvit) i bryllupsgave nylig. I går fikk den prøve seg på min første pavlova noensinne. Brukte denne oppskriften (med maizena og bringebæreddik) samt at jeg fulgte tipsene for pisking av eggehviter og krem i bruksanvisningen til maskinen, og lagde mini-/porsjonspavlovaer i stedet. Det ble veldig vellykket 😀 Tusen takk for god oppskrift! Har prøvd noen av de andre oppskriftene dine og har tilgode å oppleve at resultatet ikke blir som på bildet/forestilt 🙂

  Ha en fortsatt fin søndagskveld!

 7. Lurer på hvordan man best oppbevarer bunnen dersom den lages ett par dager i forveien. Temperatur og innpakking… 🙂

 8. Takk for en fantastisk enkel oppskrift- på en helt fantastisk god kake.
  Jeg var redd for at det skulle bli rester, men det ble det ikke!
  Ellers glemte jeg å ha i eddik og det gikk helt fint.
  Fordi jeg var redd kaken skulle bli stående, fikk jeg råd om å fryse den ned og bruke den som iskake senere. Har noen forsøkt dette? Hvordan blir smaken og resultatet da?

  Trine, har du forslag til «par-kaker»? eks. når man bruker 6 eggehviter til Palova. Da får man 6 eggeplommer til overs. Forslag er i alle fall at man da kan feks. en omelett, solkake eller til is. Da får man brukt alle råvarene uten å måtte hive noe.

  Takk for lånet av oppskrifter. Vi bruker nettsiden din hele tiden. Når noen spør om oppskriften sier jeg bare: sjekk ut Trinesmatblogg.no :0)

  1. Hei, hvordan oppbevarer man best marengsbunnen dersom man lager den et par dager i forveien ? Ann Cathrin

 9. Laget denne i dag 🙂 Elsker denne kaken. Bestillt boken din. Den var utsolgt:( Skulle sende med en gang de fikk den inn 🙂 Gleder meg 🙂

 10. Hei – Har laget pavlova flere ganger nydelig 🙂 men, de 3 siste gangene har min pavlova blitt seig og hard i bunn – så hard at jeg ikke har klart å dele den – jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt – noen tips? Ellers takk for en super blogg.

  1. Prøv å lage marengsen uten maisenna og eddik neste gang, og pass på mot slutten av steketiden – kanskje du har stekt den for lenge? Vanskelig for meg å si hva som har gått galt hvis du har benyttet samme oppskrift alle gangene. Lykke til!

   1. Hei, leser her for å finne tips da jeg også ofte får marengsen seig og vanskelig å dele. Fikk den til tidligere??? Har kun eggehvite og sukker. 125 gr i 1,5 t. Skal prøve varmluft neste gang. Eggeplommene lager jeg eggekrem av som jeg enten legger rett på marngsen under kremen, eller blander i kremen. Lekkert om en bruker kremsprøyte, så det gule kommer frem også.

 11. Hei! Har lest meg litt opp på pavlova og steketider…. Det som går igjen mange steder er at ovnen forvarmes til en høy temperatur og at den skrus ned idet kaken settes inn. Dette er visstnok for på få kaken skikkelig sprø utenpå. Er det noen grunn til at du ikke velger å gjøre dette?? Har hatt suksess med denne oppskriften tidligere, men bare lurer 😉

  1. Jeg pleier ikke å gjøre det. Jeg følger denne oppskriften og da blir den fin hver gang. Antar at det gjøres pga at temperaturen ikke skal synke for mye i begynnelsen. Det gjøres ofte ift annen bakst også.

 12. Min pavlova ble ikke bra – ble ikke stekt inni, selv om den stekte lenger enn oppskriften. Hvit og bløt inni, konsistens som kokosboller. Hva kan jeg ha gjort feil? Ikke pisket stivt nok? Har så lyst til å få til kaken – pavlova er jo så godt. Veldig bra blogg, finner så mye bra oppskrifter her.

  1. Slik blir min også. Den blir bare litt seig i ytterkant….Men kokosbolle-konsistens inni. Jeg følger oppskriften slik det står,så jeg skjønner ikke helt hva jeg gjør feil. Kjenner bunnen er fuktig under når jeg tar av bakepapiret.

   1. Det kan høres ut som om den ikke har stekt lenge nok. La den steke lengre neste gang (legg evt. et bakepapir over hvis pavlovaen begynner å bli brun i kantene). Husk å la den stå i ovnen og avkjøles (med lukket dør) til den er helt avkjølt.

 13. Det er vanskelig for meg å si hvis du har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Men siden du selv stiller spørsmål rundt hvorvidt du har pisket den lenge nok kan det være her det ligger. Eventuelt at ovnen din ikke steker godt nok slik at den skulle ha stekt lengre? Du kan evt forsøke å øke steketemperaturen med 10-20 grader?

 14. Hei Trine. har du laget Pavlova med eggekrem? Hva synes du i såfall om det? Blir det litt bløtt? Tenker på bruken av eggeplommene og vurderer å lage hjemmelaget eggekrem til kaken.

 15. Jeg lager gulkrem av eggeplommene; sukker, fløte og rører inn temperert smør etter at det er kokt til passelig konsistent. Dette søler jeg utover kaken. sammen med frukt og krem. Rådeilg. Fått mye skryt for kaka mi…….

 16. Hei Trine!
  Denne oppskriften har jeg brukt utallige ganger, den er helt super og pavlovaen blir alltid perfekt! Får skryt av alle jeg lager den til, og jeg gir deg alltid æren for en suveren oppskrift 🙂 Tusen takk for at du har delt den og god sommer 😀

 17. Har du nokon tips til korfor kaka mi ‘mjuk’ inni? Burde eg hatt den ståande lengre på steiking før eg slo ovnen av for at den skulle blitt meir sprø? Eg må legge til at eg ikkje brukte maizenna eller eddik i kaka mi, og dei siste 10 min skrudde eg ned varmen til 100 grader då kaka var begynt å bli litt brun.

  1. Det er vanskelig for meg å si, men ut fra det du skriver kan årsaken være at du ikke har stekt den nok, siden du stekte den på lavere temperatur enn hva som står i oppskriften… Hvis kaken blir brun oppå kan det være lurt å legge et ark med bakepapir oppå for å beskytte fra overvarmen. Lykke til neste gang!

 18. Hvordan får du lettest mulig av bakepapiret, strever litt med dette. Jeg vet noen snur kaken,men da blir den jo opp ned.

  1. Jeg har aldri opplevd problemer med å få fjernet bakepapiret. Trekker det bare forsiktig av før jeg setter bunnen på kakefatet.

 19. En konditor jeg en gang snakket med i «Pavlovaens hjemland» (Australia/New Zealand), sa at den skal være myk inni (derfor vi har eddik i) og sprø utenpå. Men jeg har problemer med «bare» å få den myk inni. Noen ganger blir den direkte seig, nesten som om at hele kaka løftes opp når man skal skjære et stykke. Derfor tør jeg ikke lage denne kaka når jeg skal ha gjester (blir bare innom familien). Håper jeg snart finner ut av hva jeg gjør feil. For noen ganger blir den veldig god og «perfekt».

  1. Det har jeg ingen erfaring med. Du må eventuelt steke den enda lengre på lavere temperatur, men grader og tid tør jeg ikke tippe på.

   1. Leste nett et annet sted ang å steke i «vanlig» ovn
    Forvarm til 250 gr senk temperaturen til 100 gr
    -stekes ca 1 time, lykke til 🙂

 20. Hvis jeg skal ha med pavlova på jobb, hvordan gjør jeg det i forhold til kremen? Siden denne ikke bør has på dagen før. Jeg kan jo ikke stå på jobb å piske krem. Er det beste da å ha med ferdig pisket krem på jobb?

 21. For en fantastisk opplevelse! 🙂
  Aldri laget pavlova før, og testet den første gang med huset fullt av gjester – for en suksess!
  Tusen takk for både denne og andre herlige oppskrifter, bloggen din er flittig besøkt!

 22. hei ! Denne kaken skal jeg prøve for den ser helt fantastisk ut, og smaker sikkert veldig godt men jeg lurer på hvilken rolle i ovnen den skal stå ? Håper på svar takk på forhånd !

 23. Kaken ble fin men måtte gå ned 10 min på steketiden ellers hadde kaken blitt veldig mørk. Takk for oppskriften ! Tone

  1. Så bra at kaken ble fin! Stekovner steker ulikt, og derfor er det viktig å passe på mot slutten av steketiden, som du jo gjorde. 🙂

 24. Hei. Du skriver «Skru av ovnen og la den stå i stekeovnen til den er helt avkjølt.» jeg lurer på om ovnsdøra skal være åpen eller lukket mens den kjølner?
  På forhånd takk for svar 🙂

 25. Hei Trine,

  Har laget denne flere ganger, men trenger nå en litt større kake enn oppskriften her – ca i langpannestørrelse. Kan jeg da x med 1,5 i mengder og likevel følge oppskriften her? Da sprer jeg den utover i en hel langpanne istedetfor 28cm?

  Eller om du har en annen oppskrift?

  takk for rask tilbakemelding.

 26. hei Trine fra Spania!!!!
  Godt nytt år 2016!!!
  I dag har jeg laget din Pavlova…men bunnen faller ned når jeg tar den ut av ovnen…. den var god men seig i midten…hvordan kan jeg få en sprø og høy bunn?
  Tusen takk for en så fin blog…
  Jeg håper du forstår Norsken min…
  PS. jeg kunne ønske jeg kunne fine dine bøker i Spania…men det er ikke mange som lærer Norsk her… 😉

 27. Svigermor klarte å fryse ned bunnen jeg laga til henne i en form med lokk. Men med bakepapir under. Er den bare å kaste da eller kan vi redde den?

 28. Hei. Jeg ønsker lage denne langpanne, men vil ha den spør inni også ? trenger jeg da steke den lenger?
  Og hvor mange ganger skal jeg doble den til langpanne? 😉
  Mvh

 29. En superbra oppskrift på pavlova! Ny favorittkake i heimen. Den ble kjempegod! 🙂

 30. Super oppskrift – har aldri fått den så fin og seig før! På konditoriet jeg hadde lørdagsjobb på da jeg var ungdom, ble marengsbunner penslet med smeltet kokesjokolade. Gir god smak, og forhindrer at kaken blir «soggy» om den står en stund med krem på.

 31. hei 🙂

  jeg lager pavlova nå med denne oppskriften, men pavlovaen vil ikke bli sprø når jeg steker den. Jeg har hatt kaken i ovnen i 2/5 time nå. vet du hvorfor den ikke vil bli sprø?

 32. Hei Trine!
  Har aldri laget pavlova før, og skal prøve meg..
  Når jeg skal tilsette eddik og maizena- er det etter at den er pisket stiv? Vende det inn? Redd for at det ikke kommer til å blande seg skikkelig?

 33. Hei. Takk for flott blogg/bok! Jeg lurte på om jeg kan bruke potetmel istedet for maizena?

 34. Jeg har laget denne pavlovabunnen mange ganger, og den blir alltid bra. Nå lurer jeg imidlertid på om man kan steke to slike bunner samtidig, siden det er varmluft? Og er det da noe man må passe på?

  1. Jeg har ikke testet det selv, men vil tro det går bra. Mulig du må legge til litt lengre steketid?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste