Hjemmelaget iskrem er noe helt annet enn den du kjøper i butikken, selvfølgelig. Jeg spanderte på meg brødrene Hellstrøms 'Iskremfabrikken' til ferien, en kjempefin bok spekket med gode oppskrifter og massevis av inspirasjon. Nå ligger det an til at det blir laget enda mer iskrem hjemme hos oss - og på bloggen. Siden jeg har vært mye på farten i sommer har det ikke blitt så mange anledninger til å prøve ut oppskriftene. Men, jeg har prøvd et par sorter, blant annet vaniljeisen - og forspiste meg for første gang på mange, mange år. Oppskriften er lånt fra ovennevnte bok og gir ca 1 liter ferdig iskrem:

Ingredienser

2 vaniljestenger
5 dl H-melk
2,5 dl kremfløte
200 g sukker
6 eggeplommer

SLIK GJØR DU

Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stenger i en tykkbunnet kjele sammen med melken og fløten. Gi blandingen et forsiktig oppkok, trekk kasserollen til side og la det stå å trekke under lokk i ca 20 minutter.

Pisk eggedosis av egg og sukker. (*Jeg reduserte sukkermengden til 175 gram.) Hell melkeblandingen over i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører godt. Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp til ca 80 grader under stadig omrøring, til blandingen såvidt begynner å tykne. Det er viktig at blandingen ikke blir for varm, da korner den seg.

Sil blandingen og la den avkjøles helt. Du kan gjerne gjøre dette dagen før.

Kjør fløteblandingen i iskremmaskin til den har en kremete og fin konsistens. Hjemmelaget iskrem bør helst spises umiddelbart eller helst etter 30-60 minutter i fryseboksen. Du kan selvsagt fryse ned isen, men du må da la den mykne opp litt før du serverer den. Hjemmelaget vaniljeis kan lagres i fryseboksen i maksimalt 3 uker.

Du kan også lage iskrem uten bruk av iskremmaskin: Sett den avkjølte fløteblandingen i fryseren og rør jevnlig (feks hver halvtime) til du har fått iskremkonsistens. Jo mer iherdig du rører, desto mer fløyelsemyk og kremete iskrem får du. Unnlater du å røre eller rører for lite vil det danne seg iskrystaller i iskremen din.

Jeg har fått mange forespørsler fra lesere om tilberedning av is og sorbet, og hva slags iskremmaskin jeg anbefaler. Jeg har selv en 15 år gammel iskremmaskin (uten kompressor) hvor bollen må stå i fryseren noen timer før isen skal tilberedes. Jeg har imidlertid fått lov til å låne en ismaskin med kompressor for å prøve ut det. Utover dette har jeg ikke erfaring med andre typer ismaskiner, og det som følger må derfor leses i lys av dette. Fordelene med iskremmaskin med kompressor er at du alltid har iskremmaskinen klar, den har ofte litt bedre kapasitet og leverer (trolig) ferdig iskrem litt raskere enn en iskremmaskin uten kompressor (må ta forbehold her siden jeg sammenligner en ny iskremmaskin med kompressor med en godt brukt 15 år gammel maskin uten kompressor). Den krever imidlertid større lagringsplass og koster en del mer enn en maskin uten kompressor. Min erfaring så langt er at du får like god is med en iskremmaskin uten kompressor. Min ismaskin bruker nok ca 5 minutter lengre enn maskinen med kompressor (som bruker ca 30-35 minutter). Jeg har god plass i fryseren og oppbevarer bollen fast der og har derfor alltid ismaskinen klar, men kan ikke lage en ny runde med is før bollen har vært i fryseren til den er tilstrekkelig nedfrosset igjen. Mitt råd til deg som skal gå til anskaffelse av ismaskin er å tenke etter hvor ofte du kommer til å benytte ismaskinen og hvor stor lagringskapasitet du har i hhv skap og fryseboks. Og ikke minst vil det være avgjørende hvor mye du er villig til å betale for den. En ismaskin uten kompressor får du fra ca kr. 300 og oppover, mens du må ut med ca kr. 2000 og oppover for en ismaskin med kompressor. Selv er jeg veldig fornøyd med min iskremmaskin, men vurderer likevel å rydde plass i skapet og grave litt ekstra i lommeboken for å kjøpe en med kompressor med tid og stunder, men så er jo også jeg litt over snittet glad i å lage mat da…

Iskremen kan smaksettes med det meste; sjokolade, kaffe, bær, frukt, te – ja det er det nesten bare fantasien som setter begrensingene. Har du skaffet det en iskremmaskin kan du også lage blant annet sorbeter, som er enda enklere og raskere å lage enn iskrem. Følg med fremover, nye iskrem- og sorbetoppskrifter vil dukke opp utover høsten.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette skal jeg lage – ser supergodt ut! På en eller annen slags måte er det vel “bare” en frossen vaniljesaus …?

    Takk igjen for super side 🙂

    1. Ja, det er jo på en måte vaniljekrem. Jeg har laget is av Tine vaniljekrem, tilsatt litt pisket fløte og smak. Dette ble veldig godt. Har en svigerdatter som ikke tåler egg, så da må det finnes andre løsninger. Min ene sønn ønsket seg bannan is, så da moste jeg bannaner og hadde i. Ungene syntes at det ble godt 🙂

  2. Sitter her og drikker kaffe av samme kopp som du har på bildet, har virkelig lagt min elsk på det serviset 😀

    Isen ser knallgod ut! Jeg har laget vaniljeis noen ganger før, og da skulle man blande eggedosis og pisket krem og fryse med en gang.. Denne ble riktignok veldig hard og “smelter tynt” om det gir mening, så jeg må absolutt forsøke meg på din utvalgte 🙂

    Kan du forklare en nybegynner hvorfor alt skal varmes opp sammen etter pisking osv?
    (Bruker denne fremgangsmåten når jeg lager vaniljesaus, foruten eggedosispiskingen selvsagt)

  3. Jeg har funnet frem min ismaskin som jeg fikk for mange år siden og lagde for første gang vaniljeis for ikke så lenge siden. Da brukte jeg oppskiften som fulgte med maskinen. Jeg skal helt klart prøve denne oppskriften også. Gleder meg til flere isoppskrifter : )

    Har akkurat kommet hjem fra ferie og koser meg med å gå igjennom alle oppskriftene som du har lagt ut i mellomtiden.

    Gratulerer så mye med barnebarn : )

    Hilsen
    Cecilie G

  4. Hei!
    Dette skal prøves 😉

    Men en ting jeg lurer på.. Kan man oppbevare den ferdigblandede fløten i kjøleskapet (etter oppvarming til 80grader)? Slik at man enkelt kan lage iskrem hver dag =) Hvor lenge kan man evt. oppbevare fløtebandingen i kjøleskapet?

    Fin blogg!

  5. Prøvde det første gang med full sukkermengde, og må si jeg er meget meget enig med at du har redusert den… Fikk jo nesen sukkersjokk! Men snadder, det kan man trygt kalde det…:D

  6. Jeg har et spm ang. vanilje iskremen, fulgte oppskriften til punkt og prikke, vet ikke om det skjedde noe under oppkokingsprosessen, hadde fløteblandingen i iskremmaskinen, men den ble ikke kremaktig, ble en ganske rennende suppe????

    1. Vanskelig for meg å si hva som gikk galt her. Ut fra det du skriver kan det virke som om det kan være iskremmaskinen din som er problemet, hvis du ikke fikk iskremkonsistens (evt at du ikke avkjølte blandingen helt før du hadde den i iskremmaskinen). Lykke til neste gang!

  7. Hei,

    Dette så godt ut! Tror du det er mulig å bruke lettmelk i isen? Bruker aldri H-melk ellers…

  8. hei! har et spørsmål jeg,- hva er forskjellen på is lagd med neste-oppkok av fløte og hel-melk blandkrem-maskin. et med eggedosis, og den enlklere måten men pisket krem blandet med eggedosis? Og åssen unngår en is-krystaller? skal bruke ny-innkjøpt is

    1. litt skrive-feil der, mente å si, skal bruke ny- innkjøpt iskrem-maskin, spent på å bruke den. god ide å la den stå fast plaser i frsa, slipper da å planlegge å bruke den 24 timer før! på forhånd takk for svar, og fin blogg!

  9. Lagde denne i helgen og den skilte seg og ble kornete med “is sorbet biter” oppi iskremmaskinen. hva kan jeg ha gjort feil? har jeg ikke avkjølt vesken nok? skal den være type melk-i-kjøleskap-kald?(mulig jeg ikke var så tolmodig) får prøve igjen snart :))

  10. I flere av oppskriftene fra Trine, har jeg brukt olivenoljer som leveres av http://www.botella.no
    De er spesialister på olivenoljer.

    De har kun ferske oljer og smaker helt herlig! Anbefaler alle å prøve
    (I tillegg opererer de med gratis frakt)

  11. 2.gangs oppvarming gikk skeis i går og det kornet seg. Siden jeg hadde lite å tape kjørte jeg på med stavmixer- og jaggu forsvant grynene. Forrige gang fulgte jeg ei oppskrift der oppvarminga skjedde litt mer kontrollert vha kasserolle i kokende vann, tegnet på at blandingen hadde riktig temp var at den satt fast bak på tresleiva. Mulig det sto i heftet som fulgte med bollen… Uansett- veldig gøy å servere hjemmelaget is til gjester som aldri har smakt det før!

  12. Hei
    Har ikke iskremmaskin. Har lyst til å prøve uten. Setter jeg den direkte i frysern eller skal blandingen avkjøles først? Hvor mange timer trenger den i frysern( rører hver halvtime)

  13. Hvis man vil sette ekstra smak på iskremen, med f.eks likør eller sjokolade.Tilsetter du smaken før eller etter den har vært i iskremmaskinen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste