Pai er ypperlig sommermat, som du kan fylle etter smak og behag. Denne paien er blant ennet fylt med chorizo og grillet paprika, en kjempegod match etter min smak!

Ingredienser

PAIDEIG

150 g hvetemel
100 g sammalt hvete
150 g smør
2-3 ss vann

PAIFYLL

1 rødløk , i tynne båter
2 vårløk , i biter
150 g chorizo , i små terninger
2 grillet paprika , i strimler
150 g gulost , revet
4 egg
300 g crème fraîche eller matfløte
1-2 klyper chiliflak
1 ss frisk timian , finhakket
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Begynn med paideigen. Smuldre sammen mel og smør, og tilsett vann til du får en jevn og fin konsistens. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men ikke kjør deigen mer enn det som er nødvendig. Pakk deigen inn i plast og la den ligge i kjøleskapet i minst en time, men gjerne enda lengre.

Smør og strø en paiform ca. 20 x 30 cm/26 cm i diameter (les her hvordan du gjør det). Kjevle ut deigen mellom to bakepapirark (husk litt mel også) til den dekker paiformen (se tips avslutningsvis for alternativ måte å gjøre dette på). Klem deigen jevnt og fast ned i formen og oppover kantene, og skjær av overflødig deig. Sett formen i kjøleskapet 15-30 minutter. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paiskallet på midterste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter, til det så vidt begynner å få litt farge. La paiskallet avkjøles noe mens du gjør i stand fyllet.

Pai med paprika og chorizo

Stek løken på middels varme i litt nøytral olje, til den er mør, blank og søt. La vårløken steke med de siste minuttene. Stek chorizobitene noen minutter i stekepannen og ha de deretter på litt kjøkkenpapir, slik at fettet renner av. Jeg har brukt grillet paprika på glass i denne oppskriften. Du kan også grille paprika selv, se her hvordan du gjør det. Fordel løk, vårløk, chorizo og paprika i det forstekte paiskallet.

Pisk sammen egg og crème fraîche, tilsett krydderurter, chiliflak, salt og pepper. Vend inn osten til slutt. Hell eggeblandingen oppi paiformen. Stekes på midterste rille (fortsatt 200 grader, over- og undervarme) i 25-30 minutter, til paiskallet er gyllent og paifyllet har stivnet.

Paien kan serveres varm eller kald. Som tilbehør smaker det godt med en enkel salat, av for eksempel småbladsalat, cherrytomater og pinjekjerner, sammen med en god olivenolje og litt balsamicoeddik.

Pai med paprika og chorizo

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å kjevle ut deigen kan du forme den som en pølse som er omtrent like lang som paiformen din. Etter at den har hvilt i kjøleskapet i minst en time skjærer du den opp i tynne, jevne skiver (på langs). Dekk bunnen og sidene i formen med skivene og klem dem sammen, slik at paibunnen henger sammen.
  • Varier fyllet etter smak og behag. Crème fraîche kan erstattes av for eksempel fløte, rømme eller melk. Chorizo kan erstattes av bacon, skinke eller annet kjøtt, eller du kan erstatte den med spinat eller ruccula, slik at du får en vegetarisk pai.
  • Ta vare på eventuelle rester og spis dem til lunsj dagen etter. Da smaker paien nesten enda bedre.
  • Sjekk ut de øvrige paioppskriftene på bloggen, du finner dem samlet her (både salte og søte).

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Tror du det går greit å bytte ut sammalt mel med havregryn? (Baker lite, og prøver å unngå å kjøpe ingredienser som bare blir stående i skapet til det går ut på dato…)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste