I dag kan jeg friste med en deilig ostekake med smak av lime. Kjeksbunnen har blitt tilsatt pistasjnøtter, som også tilfører en god smak. Ostekaken passer godt til julens små og store selskaper - prøv den gjerne med en "julerød" jordbærcoulis. Til nyttårsfesten kan du for eksempel dekorere den med blåbær, bjørnebær og frisk mynte, slik jeg har gjort her. Ostekaken er enkel og rask å lage, og står ofte på menyen når vi er mange til bords. Den er Ikke bare godt på smak - den kan også lages ferdig et par dager før den skal serveres, og det er jo ekstra kjærkomment når man har mange baller i luften på en gang.
Dersom du heller ønsker å lage små porsjonsostekaker går det også fint, se tips helt nederst i oppskriften.
Ingredienser
BUNN
200 g | søte havrekjeks , knust |
50 g | pistasjnøtter (usaltede), hakket |
1 ss | brunt sukker |
100 g | smør |
OSTEKREM
5 | gelatinplater |
1 - 1 1/4 dl | limejuice (3-4 lime) |
400 g | kremost (nøytral) |
150 g | sukker |
1 | vaniljestang , frøene |
4 dl | kremfløte , pisket til myk krem |
DEKOR
125 g | bjørnebær eller annen bær |
125 g | blåbær eller annen bær |
8 | lakriskuler , kan sløyfes |
frisk mynte , kan sløyfes |
SLIK GJØR DU
Smelt smøret. Knus kjeksene til smuler, gjerne av ulik størrelse. Jeg pleier å ha kjeksene i en dobbel plastpose, og knuser dem deretter med et kjevle eller undersiden av en stekepanne. Hakk også opp pistasjnøttene. Rør sammen alle de tørre ingrediensene til bunnen, og rør det sammen med det smeltede smøret. Fordel kjeksblandingen i en springform som er ca. 23 cm i diameter, og trykk den fast og jevnt utover. Sett kakebunnen kjølig mens du gjør ferdig resten.
Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5-10 minutter. Del limene i to og press ut saften til du har ca. 1 1/4 dl limejuice.
Ha kremost og ca. 1/2 dl limejuice i en bakebolle sammen med sukker og frøene fra vaniljestangen. Kjør blandingen forsiktig til du har en jevn blanding. I en annen bolle pisker du kremfløten til en myk krem.
Varm opp resten av limejuicen mot kokepunktet, klem vannet ut av gelatinplatene og rør inn i juicen. La det avkjøles et par minutter, rør om av og til. Ha ca. 2 ss av osteblandingen oppi gelatinblandingen, og rør godt sammen. Rør deretter den lunkne gelatinblandingen (litt etter litt) inn i resten av osteblandingen mens du lar maskinen gå på lav styrke, til alt er godt blandet. Bruk en slikkepott og vend deretter forsiktig inn den stivpiskede kremfløten. Hell ostekremen oppi springformen og fordel den jevnt utover. Kle formen med litt plastfolie og sett ostekaken i kjøleskapet til den stivner, etter ca. 4 timer.
Løsne ostekaken fra springformen ved å skjære forsiktig langs innsiden av formen. Rett før servering pynter du ostekaken med friske bær, lakriskuler og urter etter smak og behag. Server resten av bærene i en skål ved siden av.
TIPS
- Bytt gjerne ut havrekjeksen (og eventuelt pistasjnøttene) med sjokoladekjeks.
- Du kan gjerne benytte denne oppskriften og 8 miniostekaker isteden. Følg anvisningene over, men bruk 3 gelatinplater isteden for 5. La ostekakene hvile i kjøleskapet i ca. 1 time (men gjerne lengre) før de serveres.
- Ostekaken må oppbevares kjølig og tildekket, og er holdbar i ca. 3 dager. Den kan også fryses i inntil 3 måneder, og deretter tines i kjøleskapet.
Heisan.
Ang. bunnen, er det virkelig nødvendig med sukker når vi bruker søt havrekjeks?
Camilla
Det er en smakssak. Du kan gjerne droppe det, men det brune sukkeret setter en god smak også, i tillegg til litt sødme mot den syrlige ostekaken. Lykke til!
Hvis jeg skal lage denne kaken til diabetikere, hva kan jeg bruke i stedet for søt havrekjeks i bunnen og sukker i fyllet?
Saltede pistasjnøtter?
Nei, usaltede.
Denne var supergod!!
Tror du den blir god eller for mye med kiwigele på toppen? Sønnen vil ha grønn kake og med kiwi også