Det er noe helt spesielt med rotekte norsk tradisjonskost, som for eksempel lammefrikassè. Når jeg kommer hjem til mamma og pappa får jeg stort sett alltid servert trauste retter som for eksempel kjøttkaker, kjøttsuppe og lammefrikassè. Samtidig som den deilige lukten møter meg i døra, ofte etter at vi har tilbakelagt 55 mil i bil, unnskylder mamma seg med at det blir "bare" kjøttkaker og ikke noe mer avansert enn det. Men, det er jo slik mat jeg vil ha når jeg endelig kommer hjem! Mat som mamma er ekspert på og som fremkaller gode barndomsminner - og ikke minst inspirasjon til å lage det selv! Her er et kjært barndomsminne for meg, velsmakende og silkemyk lammefrikassè, med lammekjøtt som smelter på tunga, møre grønnsaker og massevis av gode matminner. Og når jeg serverer det til min kjære så er det tydelig at han også setter pris på litt tradisjonskost her hjemme innimellom. Prøv du også, da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

2 kg fårikålkjøtt med ben , i biter
12 dl vann (ca.)
2 ts salt (ca.)
1 stor løk , i grove båter
5 gulrøtter , i biter
300 g sellerirot , i biter
2-3 persillerøtter , i biter
1 stor purre , i ca. 1 cm tykke biter
6-7 ss hvetemel
4 ss smør , romtemperert
2 dl kremfløte , rømme eller créme fraîche
salt og pepper , smak til
1/2 sitron (saften), smak til
persille , grovt hakket
12-16 poteter

SLIK GJØR DU

Lammefrikasse

Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke forsiktig opp igjen og fjern skummet (som inneholder proteinrester fra kjøttet) slik at kraften blir klar. Tilsett saltet og la kjøttet trekke på svak varme (ca. 90 grader) i totalt ca. 2 timer, til det er mørt og løsner fra bena. Koketiden vil variere med størrelsen og mørheten på kjøttet.

Skrell og del grønnsakene i jevnstore biter. Ha dem over i gryta når kjøttet har trekt i ca. 1 time og 45 minutter, og la grønnsakene trekke med de siste 15 minuttene.

Hell av kraften i en gryte eller lignende, ca. 12 dl kraft. Legg kjøttet og grønnsakene til side. Rør ut hvetemelet i det myke smøret og tilsett i kraften under stadig omrøring. La sausen småkoke under omrøring i ca. 10 minutter, og smak til med kremfløte, sitronsaft, salt og pepper. Tilsett deretter grønnsakene og kjøttet, og la det trekke med noen minutter, til grønnsakene er møre og fine. Gi retten et lite dryss med grovt hakket persille, og server med nykokte poteter.

Lammefrikasse

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette ser veldig godt ut!
  Jeg kan ikke ha melk eller melkeprodukter. Tror du det er mulig å bruke soyafløte/-melk eller rismelk eller noe lignende i stedet for fløte/creme fraiche/rømme?
  mvh. Gisle

  1. Fløte eller rømmeerstattning av soya etc. kan du helt sikkert bruke. Det smaker ikke helt likt, men gjør nok nytten… 🙂

  2. Jeg har ingen erfaring med slike produkter og vet ikke hvilke egenskaper de har, men vil tro det finnes erstatninger her som har omtrent de samme egenskapene.

  3. Har du melkeallergi er det veldig greit med havrefløte(OATLY), men har du i tillegg søliaki bør du kanskje få et fløteprodukt av soja. Det går veldig fint og du merker ingen forskjell på smaken. Hele familen kan spise det. Lykke til!

 2. Mmmmmm, dette så fantastisk godt ut, dette er også en av mine gode barndomsminner når det gjelder mat. Så dette tror jeg at jeg skal prøve ut på familien. Takk for at du delte.
  Mvh Bente

 3. Heisann!
  Hvilken type lammekjøtt skal jeg kjøpe i Danmark for å lage denne retten?
  Det samme gjelder for fårikål…?
  Nyter dine matretter!

  Mvh. L

 4. Hei!
  Denne må prøves. Jeg må ha dette inn med teskje, så da må jeg spørre om den minste detalj…

  Du skriver på slutten at melet skal røres ut i det myke smøret. Hvilket smør, og hvor mye?

  På forhånd takk!

 5. Takk for at du også gir oppmerksomhet til gammeldags norsk mat. Er av og til bekymret for om vi er i ferd med å glemme våre egne mat-tradisjoner. Det er mye som er vel verdt å ta vare på.

 6. Hei!

  Jeg har sendt deg en noe spesiell forespørsel på mail, og håper du har anledning til å svare:)

  Takk for en inspirerende blogg!

  Mvh Camilla

 7. MMmmmm, det er godt med lammefrikassè!!! Dette vil bli middag i huset en av dagen i neste uke. I dag ble det Kylling, med rosmarin og slikt, fra en av dine oppskrifter… Ble godt mottatt av guttaboys her 😉

 8. Det bør og skal være kålrabi i tillegg – det gir en fantastisk god kraft og farge. Det er heller ikke nødvendig med fløte eller sitron. Kraften alene gir god smak på sausen.
  Hvorfor serveres ikke slik tradisjonsmat på norske restauranter? Andre land er stolte av sine tradisjonsretter mens i Norge skal det på død og liv være så fancy.

 9. Den ble kjempegod! Tidligere har jeg vært for gnien med fløten, og slørva med jevninga. Nå surra jeg smør og mel i et minutt først, og slapp melsmaken i sausen etterpå. Nå har jeg lært! =)

 10. Etter 2 timar var ikkje kjøtet kokt her…( hadde gryta i ovnen på 100 grader i 2 timar, grønsakene var med i ein halv. ), men har sett på andre lammeoppskrifter at du har høgare temperatur. Kvifor berre 90 grader til denne?

  1. Denne gryteretten skal ikke i stekovnen, men trekke på kokeplaten rett under kokepunktet, ca. 90 grader.

 11. Hei? Vil prøve meg på denne! Har et lammelår, kan jeg bruke det? Hva gjør jeg eventuelt? Putter hele låret i en stor kjele? Takk?

 12. Tusen takk for at du deler atter en god oppskrift Trine 🙂 Lammefrikassèen er nå ferdiglaget og kan anbefales på det sterkeste 🙂
  Jeg ønsker deg en god helg 🙂

 13. Jeg har laget frikase med forskjellige kjøttyper, til og med pinnekjøtt-rester. Hvis man ønsker (har allergier etc.) kan man bruke havremelk, speltmel og olje istedet for melk, hvetemel og smør.)

 14. Denne var rett og slett nydelig! Jeg har verken lagd eller smakt lammefrikassé før, men denne var både enkel (litt tidkrevende bare) og fantastisk god! Takk for nok en treffsikker oppskrift!

 15. Nesten øverst i ingredienslista står det «2 ts salt, smak til». Når det saltet skal i, har man bare a) kokende vann og b) rått kjøtt, så jeg tror ikke det lar seg gjøre å smake til på det stadiet. 😉

  1. Det er ikke meningen at man skal smake på de rå kjøttet! Mengden salt må anses som veiledende og tilsmakingen skjer mot slutten, for å justere saltmengden etter smak. Jeg har derfor endret «2 ts salt, (ca.)» slik at det ikke skal være noen tvil om det.

 16. Lammefrikasse er veldig sunt. Fettsyrene(lite Omega 6) og ikke vannløselig fiber er betennelsesdempende. Fullt av næring er det også.

 17. Lagde dette for første gang. Mine foreldre syns det var kjempegodt og alle de riktige smakene kom frem i sausen ++ Sjokoladepuddingen din var som å reise tilbake til oldefars tid sa mamma 😀 Jeg tok også ditt tips om å lage pikekyss av eggehvitene. Hadde litt kirsebærekstrakt oppi og de ble rett og slett perfekte ifølge pappa 😀 Tusen takk for supre oppskrifter! Alle mann alle ble mette og fornøyde 😀

 18. Denne er alle tiders! Deilig mormormat! Et bidrag i vår lille kohort med oss to her og en god venn, har i denne pandemitider vært å lage søndagsmiddag, ogda er det moro å gjøre seg flid! Denne slo ekstra godt an! Det var moro å se hvordan de to gutta koste seg.
  Et apropos: Jeg har aldri helt fått til dette med å skumme kokevannet fra kjøtt for å få vekk skummet, så jeg siler det gjennom et kjøkkenhåndkle.

 19. Har alltid elsket lammefrikassè og vender stadig tilbake til denne oppskriften. Hadde ikke lammekjøtt denne gangen, men det ble helt nydelig med kalvekjøtt også. Pleier å ha i litt blomkål også helt på slutten, da det er noe jeg er vant med.

 20. Endelig funnet en oppskrift som smaker tilnærmet slik som bestemor lagde da jeg var liten. Alle 5 barna fra 2-14 år elsket denne, de slikket rene fatene til og med fordi sausen var så god

 21. Skreller du selleriroten og persilleroten?
  Aldri laget dette eller smakt det før, veldig spent på å prøve! Hva slags størrelse på kjele bør man bruke?

  1. Ja, rotgrønnsaker som sellerirot og persillerot må skrelles.

   Jeg pleier å bruke en gryte som er ca. 4 liter når jeg lager denne oppskriften. Går bra med en noe mindre gryte også. Lykke til!

 22. Denne lammefrikasèen er bare fantastisk god. Laget den til familie. Små og store elsket middagen. Skal lage ny frikasègryte i dag til de kommer i morgen. Takk for oppskriften.

 23. Hvorfor røre melet ut i smør. Jeg er vant med å røre d ut i kraften,
  Spent på resultatet!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste