En perfekt stekt sjokoladefontant med godt tilbehør er en perfekt avslutning på et måltid. Men, jeg anbefaler deg å gjøre klar deigen på forhånd og øve litt, for her kan ett lite minutt være forskjellen mellom suksess eller fiasko. Vel, det skal mye til for at det blir fiasko, for godt er det uansett.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SJOKOLADEFONDANT

125 g smør
125 g sukker
150 g sjokolade med høyt kakaoinnhold, hakket
85 g siktet hvetemel
4 egg
6 former
smør , til strøing av formene
siktet hvetemel , til strøing av formene

JORDBÆRSAUS

150 g jordbær , friske eller frosne jordbær
1/2 dl vann
30 g sukker (smak til)
1 stjerneanis (kan sløyfes)
1/2 sitron (smak til)

GARNITYR & TILBEHØR

bær eller frukt , til garnityr
vaniljeis

SLIK GJØR DU

Sjokoladefondant

Lag jordbærsausen etter oppskriften (kan eventuelt sløyfes).

Smelt smør og sukker i en kjele over lav varme. Ta kjelen av platen. Ha i sjokoladebitene og la den smelte under forsiktig omrøring. Rør inn siktet hvetemelet og bland inn ett og ett egg om gangen.

Sjokoladefondant

Fyll 6 smurte porsjonsformer ca 2/3 fulle med sjokolademassen. Har du ikke porsjonsformer kan du benytte doble muffinsformer eller kaffekopper (som tåler varmen).

Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i om lag 8-10 minutter, til det ytterste laget har stivnet, men kaken fortsatt har en flytende kjerne. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og det kan derfor være en fordel å prøvesteke en kake for å teste ut din ovn. I min ovn ble kaken perfekt stekt på 9 minutter, på 10 minutter var den litt for mye stekt, men fortsatt med en liten flytende kjerne i midten.

Bruk en kniv og skjær lett rundt kanten av formen og hvelv deretter kakene umiddelbart på tallerkener, og la dem stå et minutt for å sette seg. Hvis du faller for fristelsen for å snu fondanten (slik jeg har gjort på bilde 1 og 4) kan du risikere at fyllet renner ut umiddelbart. Det er selvsagt ingen krise, men det aller beste resultatet får du dersom du hvelver den rett på tallerkenen og lar den stå der. Da blir resultatet slik når du pirker borti kaken med skjeen:

IMG_2864

Gi gjerne sjokoladefondantene et lite melisdryss, og server dem umiddelbart med is og bær, og gjerne en jordbærsaus.

Deigen kan gjøres klar i god tid på forhånd og oppbevares i kjøleskapet frem til ca en time før du skal steke dem. Det er også mulig at du må legge til et minutt på steketiden, siden deigen vil være kaldere når den kommer fra kjøleskapet, enn den er når den nettopp er rørt sammen. Deigen er holdbar i ca. en uke – ustekt – i formen (kledd med plastfolie) før den stekes. Ypperlig gjestedessert, med andre ord!

Sjokoladefondant

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Mmmmm! Farlig å gå innom her når det straks er lunsj. Det ser himmelsk ut. Veldig bra instruksjon – og så genialt at deigen kan stå i flere dager. I morgen blir det sjokoladefondant 🙂

 2. Hei Trine!

  Bra oppskrift, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 3. Ikke for å være vrang eller for å klage, for det ser helt fantastisk ut. Men etter hva jeg har lært det siste halvåret, så er ikke dette en sjokoladefondant. En fondant er en sjokoladekake som er akkurat stekt slik at den ikke er flytende inni, men fortsatt er veldig fuktig. Det dette er kalles derimot for en mi-cuit. Den har en liten, tykk stekeskorpe og er helt flytende inni 🙂 Ingrediensene i de to forskjellige utgavene er derimot nesten akkurat det samme. Og et lite PS. Franskmennene vet stort sett ikke forskjellen de heller 😉

 4. Ah, de ser ju helt ljuvliga ut! Kul att se att även du väljer att ha något högre ugnsvärme än många recept föreskriver. Jag har skrivit utförligt om allt mitt experimenterande för att få fram ett bra recept på chokladfondant – familjen «tvingades» äta chokladfondant fyra gånger på en vecka:) Med vänliga mat- och chokladglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 5. Åherliiig! Nå ble jeg søtsugen… Skal virkelig prøve meg på dette en dag, selv om det ser litt vrient ut, elsker varm sjokolade sammen med is så dette er jo perfekt for meg!

 6. Nam nam..det ble kjempegodt! Sto i ovnen i 10 min og de ble perfekte! (skal sies at røren da var kjølekapkald) Jeg serverte med blåbær og vaniljekesam, det funket også veldig bra.

 7. Lagde disse som dessert/søndagskos. Kjempeenkle å lage, selv om jeg stusset litt på om pannen fortsatt skulle stå på platen når jeg rørte inn mel og egg? Jeg gjorde ikke så, og resultatet ble perfekt etter 9 min i ovnen hos meg! Utrolig godt og farlig enkelt å lage!!

 8. En høydare! Jeg lagde deigen et par timer i forveien, og lot den stå på benken i kaffekoppene som jeg brukte å steke de i. De sto i ovnen i 9,5 min, og … Perfekt! Mannen i huset er svært kresen når det kommer til fondant, og denne ble virkelig godkjent 🙂

 9. Hei, Trine. Lurer på om du mener kokesjokolade elller vanlig?
  og en liten ting til.. i oppskriften fra 2009 står det 1/2 av mengde med inn ting, men steketiden 17-20 min. og 200 gr. Jeg har akkurat prøvd med 10 min (1 stk) og det ble for mye med min ovn. (brukt mufffinsformer). skal satse på 7-8 min.
  Men 17 min blir alt for lenge? Eller har jeg forstått noe feil?

  1. Jeg mener kokesjokolade med høyt kakaoinnhold (70% eller mer), eventuelt Valhrona eller annen god sjokolade av høy kvalitet.

   Jeg har nå fjernet oppskriftene fra 2008 og 2009, fordi jeg mener denne oppskriften gir det beste resultatet.

 10. Jeg har erfart at man må bli kjent med sin egen stekeovn for å oppnå perfekt resultat. Det er sånn man lærer, hvis man husker det til neste gang, da, noe som jeg problemer med av og til;-). Et anna tips er å fryse ned ferdige porsjoner i muffinsformer, da kan du ta opp ved behov, tine de litt (går fort) og steke, Funker som bare det:)

 11. Jeg leter etter en oppskrift som lå her for litt siden, men som jeg ikke finner lenger: «Sjokoladefondant med bærsaus og is». Den var så veldig god! Har du mulighet til å publisere den igjen?

  1. Jeg har utviklet sjokoladefondantoppskriften videre og mener denne gir et bedre resultat. Har derfor fjernet noen av de eldre oppskriftene.

 12. denne var nyydelig! den beste jeg har prøvd å lage, og kommer ikke til å prøve noen andre etter denne:)

 13. Takk for tips! Skal prøve den nye fondanten. Den er sikkert veldig god. Men det jeg lurte mest på var bærsausen. Husker det var både kanel og vaniljestang i. Skulle gjerne hatt oppskriften. 🙂

 14. Nam! Kjempe gode, men stekte mine litt for lenge så va bare renende helt inni :/ Skal absolutt prøves igjen 😀 Hadde vanilje is til!

 15. Hei Trine -tenker å lage sjokoladefondant t dessert t jentene ikveld. Ser du har skrevet at man kan forberede fondantdeigen tidlig, men mener du at man kan ha dem i formene (ildfaste) og lagre dem på et kaldt rom til kvelden? Trenger det ikke å røres luft inn i røra/deigen før d helles i formene?… Jeg er ikke så erfaren, men skal prøve meg på disse, så håper du har anled t å svare så snart som mulig 🙂

 16. Vår familie har fått en ny favorittdessert 🙂

  De ble perfekte på første forsøk! Lett å se på overflaten når de var passe stekte.
  Hadde ikke nok porselensformer, så jeg stekte to i store cupcakeformer av papir.
  De klarte jeg ikke å få ut av formene, muligens fordi jeg kun smurte de, og ikke hadde
  mel i de formene. De i porselen løsnet fint ur formen sin.
  De sto i kjøleskapet hele dagen i formene, og det gikk bra.

  Takk for fantastisk blogg og nå kokebok!

  Godt nytt år!

  mvh
  Anna

  1. Sist gang jeg lagde disse brukte jeg mel i formene, men denne gangen brukte jeg bakekakao. Det ble mye bedre, og det ble ikke hvitt rundt fondantene!

 17. Du? Er det meningen at sukret skal smelte i smøret? (At sukkerkornene forsvinner?) Redd jeg har vært litt rask med å putte oppi sjokoladen, da sukret ikke har smeltet.

 18. Hei
  Jeg fikk ikke dette helt til å fungere.. Fondantene ble som en klumpete deig,selv etter 20minutter på 200grader. Hva kan ha skjedd her? Mulig jeg gjorde en feil ved å røre inn melet når det smeltede smøret og sukkeret var ved kokepunktet.

  1. Det er vanskelig for meg å si hva som har gått galt, men det har trolig vært for varmt da du tilsatte hvetemelet.

 19. Hei

  Når du sier og gjøre klart, mener du da at det skal stå klart i formene? Evt hvor lenge kan det stå sånn?:)

  1. Du kan røre sammen deigen og gjerne fylle dem i formene. Poenget er at deigen må ikke lages umiddelbart før desserten skal serveres, og jeg synes i alle fall at det er godt med alt som kan gjøres klart på forhånd. Lykke til!

 20. Hei! Da jeg tilsatte sjokolade etter å ha smeltet smør og sukker ble massen knudrete og ødelagt, kommer dette av for høy varme?

 21. Denne oppskriften var så mye enklere enn jeg trodde den skulle være, og deilige ble fondantene! Så «Hele Norge baker» i går, der de laget fondanter, så jeg måtte bare prøve ! Takk for god oppskrift 🙂

 22. Hei, går det bra at jeg legger ut denne oppskriften på min blogg? 🙂 Har laget denne sjokoladefondanten og da tenkte jeg å legge ut oppskriften. Skal linke til din blogg også 🙂

 23. Hei!
  Under ingredienser står det «smør og mel til strøing av formene». Smører du formene med smør og strør på mel, før du har oppi røra?

 24. Det står i oppskriften: mel til strøing av formene.
  Hva vil egentlig det si? 🙂
  Hilsen en student som skal bake dette for første gang!

   1. Tusen takk for oppskrift! Har aldri laget dette før, men de ble helt perfekte! Fikk til og med godkjenning fra samboeren som er kresen på slike «altfor søte» desserter! 😉 Han ba om å få en til!

 25. Bare en ting..

  Slipper disse enkelt, om jeg hvelver dem med engang de er ferdige?

  bruker smør og meldryss og tømmer for overflødig mel så klart. men da går d altså greit?

  Ikke noe annet som skal gjøre før jeg hvelver de ut da?

  Takk for en super blogg!
  Å god Jul til deg og dine 🙂

 26. Min datter laget disse i går. Etter å ha prøvestekt en valgte vi å tilsette en liten klype salt, noe som hevet smaken ytterligere et hakk. De ble perfekte og en stoor slager hos gjestene

 27. Når jeg gjordeklart å satt den i kjøleskapet ble den litt mere stiv, går dette greit, eller er det noe jeg lan gjøre for å få det litt mere rørete aktig?

 28. Disse fondantene ble helt perfekte! Tok de ut så snart overflaten var stivnet, slik at innholdet ble flytende og deilig. Skal utvilsomt lages igjen ?

 29. Hei Trine!

  Jeg skal lage disse til et selskap i morgen. Er det mulig å lage røra idag og la den stå i kjøleskap til i morgen? Slik at de blir servert ferske 🙂

 30. Hei!
  Er det meningen at sukkerkornene skal smeltes helt i smøret, eller skal bare smøret smeltes med sukkeret oppi?
  Jeg synes ikke at sukkerkornene ble smeltet (visste heller ikke om det var meningen) så tilsatte tislutt sjokoladen, og opplevde at det gikk bra – men er nysgjerrig på hvordan det egentlig skal gjøres utifra oppskriften.
  Mvh Anne

 31. Hei, sorry skjønner ikke helt dette med hvelvingen. Må man ikke nødvendigvis snu de for å få de ut av formene sine?? Hvordan får du de ut «riktig» vei? 🙂 takk

 32. Hei. tenkte å begi meg utpå med denne oppskriften i morgen.
  Hvor store bør de formene være?
  Vurderer noen som er enten 10cm eller 9 cm

 33. Ønsker meg oppskrift på 8 sjokoladefondant. Savner jordbærsausen med melis uten koking.

 34. Hei kan man steke de på forhånd og varme de i mikroen etterpå? Vil den fremdeles ha en flytende kjerne da?

  1. Nei, jeg vil ikke anbefale det. Men, de kan gjøres ferdig flere dager i forkant og stekes opp rett før servering, se siste avsnitt.

 35. Har hatt lyst å prøve meg på sjokoladefondant i årevis og i dag skjedde det endelig har ramekins fra le creuset. De er 10cm/25cl. Måtte opp i 15min steketid, mn da ble de perfekt. Vet du om dine er 9cm/20cl ? Min ble litt i overkant stor kjenner jeg.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste