ANNONSE - MENY.NO

Det er mye kjærlighet og omtanke i en kjøttgryte som står og putrer på ovnen, som for eksempel denne smakfulle lammegryten. Det trengs tid, kunnskap (en god oppskrift) og litt tålmodighet for å få til et bra resultat, og ikke minst trenger du gode råvarer. Lam og rotgrønnsaker er på sitt aller beste akkurat nå, og skaper sammen magi i gryta. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang - og inviter noen du er glad i på middag. Det er ikke mye som slår den deilige duften av hjemmelaget mat som møter deg i døren.

Som du kanskje vet så har jeg et samarbeid med MENY som innebærer at du kan kjøpe ingrediensene til oppskriftene mine på meny.no, og få dem levert på døren (eller til et hentepunkt i nærheten). MENY har et bredt utvalg av norske råvarer i sesong - lag noe godt av høstens deilige råvarer du også!

Annonse

Ingredienser

LAMMEGRYTE

600 g lammekjøtt (benfritt)
salt og pepper
nøytral olje til steking
200 g småløk , delt i to
4 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ts paprikapulver
1 ss tomatpuré
400 g hermetiske tomater , hakkede
2 gulrot , i biter
1 persillerot , i biter
200 g sellerirot , i biter
2 dl rødvin
3 dl lammekraft eller annen kjøttkraft
1 laurbærblad
1-2 ss balsamicoeddik (vellagret)
1 ss dijonsennep
1-2 ts maisenna og litt vann, til jevning
gressløk eller frisk timian

POTETMOS

600-800 g poteter
3 ss crème fraîche , fløte eller melk
1-2 ss smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Skrell grønnsakene og skjær dem opp som angitt.

Skjær opp kjøttet i jevnstore biter (ca. 2 x 2 cm) og stek det i to omganger i en gryte eller stekepanne. Krydre kjøttet med salt og pepper, og legg til side.

Stek løk og gulrøtter i litt nøytral olje i en gryte, til løken er blank og myk. La hvitløken steke med de siste minuttene, men uten at den blir brent. Tilsett tomatpure og rødvin, og la det stå å småkoke til mesteparten av vinen er kokt inn. Tilsett deretter lammekraften (eller oksekraft/utblandet fond), resten av grønnsakene, kjøttet, hermetiske tomater, paprikapulver og laurbærblad. La det småkoke på svak varme i 30-45 minutter, til kjøttet og grønnsakene er møre og fine. Trekketiden vil være avhengig av hva slags stykningsdel du benytter, og størrelsen på kjøttbitene. Fjern laurbærbladet, og smak til med balsamicoeddik (og litt sukker dersom eddiken er syrlig), sennep og eventuelt litt mer av krydderet. Dersom du du synes gryteretten er for “tynn” kan du jevne den med maisenna utrørt i litt vann.

Lammegryte med rotgrønnsaker

Kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe litt av. Tilsett creme fraiche (fløte eller melk) og en raus smørklatt, og mos potetene til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.

Gi gryteretten et dryss med friske krydderurter (hvis du har), server den sammen med potetmosen – og nyyyt!

Lammegryte med rotgrønnsaker

Ingrediensene til denne oppskriften, og det du ellers trenger av dagligvarer, er superenkelt å bestille hjem til deg. Du klikker bare på handlekurven under det øverste bildet eller på knappen under oppskriften og følger de anvisninger du får.

TIPS

  • Varier med ulike rotgrønnsaker, etter hva du har tilgjengelig eller etter smak.
  • Gryteretten kan også trekke ferdig i stekeovnen. Når alle ingrediensene er tilsatt gir du gryteretten et forsiktig oppkok og setter den deretter i stekeovnen (nederste rille 150 grader, over- og undervarme) i ca. 1 time.
  • Vil du også ha et par desserttips? Hva med karamelliserte plommer med honningkrem eller ovnsbakte pepperepler?

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med MENY. Les mer om MENYs nettbutikk her. Sjekk her om MENY leverer hjem til deg, eller til et hentepunkt i nærheten. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar til Silje Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.