Sushi lager du enkelt selv! Jeg har tidligere lagt ut et innlegg hvor jeg viser hvordan jeg lager sushiris og nigiri, se HER. I dette innlegget skal jeg beskrive nærmere hvordan du lager maki og uramaki. Til begge sushitypene benytter du noriark, som er laget av tang og kan spises. Når du lager maki ruller du risen (og fyllet) inn i noriarket, men når du lager uramaki ligger risen på utsiden av noriarket. Begynn med makiruller først, det er det enkleste, men med litt øvelse får du raskt også grepet på uramakien.

Ingredienser

laks , reker eller annen sjømat
sushiris
bambusmatte
noriark
wasabimajones (majones + wasabi)
agurk, avokado, mango eller annen frukt/grønnsaker
chilimajones (majones+chilisaus+rød chili)
1 bolle vann og riseddik

SLIK GJØR DU

 

(Når det gjelder mengde ris og sjømat kan du beregne ca. 6 dl (ukokt) sushiris og ca. 400 gram sjømat til 4 porsjoner.)

Lag sushirisen etter oppskriften. Skjær sjømaten og grønnsakene i strimler eller biter, ca 1 cm brede.

Saitaku sushi maki

Finn frem en bambusmatte, kle den med litt plastfolie (for hygienen sin del) og legg et noriark oppå (med den ruglete siden opp). Finn frem en bolle med vann og tilsett litt riseddik.

Fordel et tynt lag med sushiris over noriarket, men ikke helt ut i kantene. Pass på at du jevnlig dypper fingrene i vannbollen, for da blir risen lettere å fordele jevnt utover.

Legg sjømat og grønnsaker oppå risen. Tenk både smak og farge når du velger hva du putter i de ulike rullene. Ha gjerne en stripe chili-/wasabimajones (se nedenfor) oppå sjømaten og grønnsakene for litt ekstra smak.

Saitaku sushi maki

Rull sammen noriarket til en fast rull ved hjelp av bambusmatten. Ta litt vann på fingrene, og gjerne også litt wasabi, og smør det langs kantene på noriarket slik at det limer seg sammen i skjøten.

Legg rullen med skjøten ned til du er ferdig med alle rullene. Del hver rull i ca. 8 biter. Hvis du ikke skal servere sushien umiddelbart bør du oppbevare den i kjøleskapet, og ta den ut minst 30 minutter før servering.

Saitaku sushi maki

Wasabimajones kan legges som en tynn stripe sammen med sjømat og grønnsaker, for å gi litt ekstra smak (eventuelt kan du lage det selv ved å smake til majones med wasabipulver/wasabipaste). Chilimajones smaker også godt i/til sushi. Lag chilimajones ved å røre sammen 3-4 ss majones og 2-3 ts sterk chilisaus og litt finhakket rød chili. Smak deg frem til ønsket styrke, og lag den gjerne litt sterk.

Lag gjerne ulike sushikombinasjoner, for eksempel:

  • laks, mango, avokado og chilimajones
  • laks, lettkokt asparges og wasabimajones
  • reker, agurk, mango og chilimajones

 

Du kan i prinsippet fylle makiene med det du vil av grønnsaker, ris og sjømat. Du kan også fylle dem med kjøtt, eller lage dem vegetarisk, hvis du heller foretrekker det. Mitt beste tips er å gjøre det enkelt, benytte råvarer av god kvalitet – og som du selv liker.

URAMAKI

Når du skal lage uramaki (maki med risen ytterst) kan du benytte de samme ingrediensene du benytter når du skal lage maki. I tillegg trenger du litt sesamfrø til dekor (og smak).

Begynn med å klippe noriarket i to på langs. Finn frem bambusmatten og legg det halve noriarket oppå, med den ruglete siden opp. Fordel på samme måte som for maki sushirisen utover, men ikke ut i kantene. Den skal trykkes godt ned, men ikke bruk for mye krefter. Snu så noriarket slik at risen blir liggende ned mot plastfolien.

Saitaku sushi urimaki

Fordel fyllet midt på noritangen. Løft den siden av matten som er mot deg og støtt fyllet på plass med fingrene. Bruk bambusmatten og rull sammen til en fast rull, og klem det hele godt sammen. Dryss litt sesamfrø på utsiden av rullen. Legg rullen i kjøleskapet med skjøten ned til du er ferdig med alle rullene. Rett før servering deler du opp hver rull i ca. 8 biter.

Saitaku sushi makiSERVERING

Server sushien romtemperert sammen med soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Wasabien tilsettes gjerne i soyasausen for å gjøre den sterkere, og ingefæren spises mellom hver bit for å rense ganen og klargjøre smaksløkene for en ny sushibit.

LITT OM HYGIENE

Når du skal lage sushi er ferske og gode råvarer alfa og omega, i tillegg til god hygiene. På www.matportalen.no finner du informasjon om hva slags sjømat som kan benyttes som den er, og hva som må fryses ned først. Følger du disse rådene kan du trygt lage og nyte sushi hjemme på ditt eget kjøkken.

LYKKE TIL!

Nå er det bare å sette i gang, og lag gjerne en sosial setting rundt sushilagingen.

Trenger du ytterligere inspirasjon eller instruksjoner kan jeg anbefale www.godfisk.no som har flere spennende oppskrifter og illustrerende videoer.

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Så dette merket for første gang i dag faktisk. Namnamnam! Jeg har vært storfan av sushi i noen år nå (spiser så mye i perioder at jeg får metta behovet mitt for noen mnd:P) Prøvde forrige uke å “bake” selv for første gangen med kjæresten. Suksess! Har vært med ei venninne og sett henne lagd for noen år siden, men jeg har lissom holdt litt tilbake fordi jeg er litt skepisk til å kjøpe fisk og gjøre det selv lissom. Men det er jo så lett og enkelt å lage akkurat din favoritt! Og det smaker jo ganske likt den man får kjøpt vil jeg si. Noriarka ble litt for seige i forhold da synes jeg, så jeg tenkte å laga ura i helga. Så på Kris Jenner show nå sist hvordan de gjorde det. Og så er det mange flinke som lager innlegg her på nett, sånn som du. Blir nok innkjøp på Meny til helga, men neste gang jeg skal hjem til gamlingene skal jeg prøve å fiske selv. Synd laks er vanskelig å få tak i da.. Mmm gleder meg til helg!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste